José Miñones valora o turismo sustentable que impulsa o Goberno como oportunidade para recuperar zonas degradadas polos incendios, con 1,5*M€ para o plan de Condado *Paradanta

José Miñones valora o turismo sustentable que impulsa o Goberno como oportunidade para recuperar zonas degradadas polos incendios, con 1,5*M€ para o plan de Condado *Paradanta

30/12/2022

O delegado do Goberno felicita ao Grupo de Desenvolvemento Rural Condado *Paradanta pola consecución desta axuda coa que impulsará o turismo enogastronómico nos concellos de Arbo, A Cañiza, As Neves, Covelo, Crecente, Mondariz, Mondariz-Balneario, Ponteareas, Salceda de Caselas e Salvaterra de Miño

O *PST Condado *Paradanta forma parte do paquete de 16 proxectos de sustentabilidade turística para Galicia, que financiará o Ministerio de Industria, Comercio e Turismo con 34,5 millóns de euros


O delegado do Goberno en Galicia, José Miñones, valorou esta mañá en Mondariz-Balneario a oportunidade que brinda o Plan de Recuperación do Goberno para recuperar zonas degradadas polos incendios a través do turismo sustentable. Así o manifestou no acto de presentación do Plan de Sustentabilidade Turística ‘Condado *Paradanta: destino enogastronómico', impulsado polo Grupo de Desenvolvemento Rural (*GDR) Condado *Paradanta. O plan vén de obter 1.500.000 euros no II Convocatoria extraordinaria do programa de Plans de Sustentabilidade Turística en Destino (*PSTD) 2022, do Ministerio de Industria, Comercio e Turismo, financiado con fondos do Plan de Recuperación.
 
“O Plan de Sustentabilidade Turística de Condado *Paradanta é un proxecto singular que ten a virtude de combinar intervencións relacionadas coa recuperación de espazos degradados por incendios e #especie invasoras co impulso do destino enogastronómico”, manifestou José Miñones, quen presidiu o acto de presentación do proxecto no comprado municipal de Mondariz-Balneario.
José Miñones destacou que se trata do segundo plan de sustentabilidade turística que o Goberno financia neste territorio que abarca os concellos de Arbo, A Cañiza, As Neves, Covelo, Crecente, Mondariz, Mondariz-Balneario, Ponteareas, Salceda de Caselas e Salvaterra de Miño. Na pasada convocatoria, en 2021, o *GDR Condado *Paradanta obtivo un millón e medio de euros para proxéctoo ‘Condado-*Paradanta: unha terra entre ríos'.
 
“Hoxe, aquí en Mondariz-Balneario, volvemos comprobar que o Plan de Recuperación do Goberno está a chegar a todos as esquinas de Galicia. Chega ás comarcas da *Paradanta e do Condado, chega aos seus veciños e veciñas e chega ás súas empresas”, sinalou o delegado.
 
“Estamos a deseñar o turismo do futuro de Galicia. Para facer da nosa terra un destino sustentable, competitivo e de calidade de primeiro nivel”, engadiu José Miñones, e recalcou que en que os investimentos do Goberno consolidan a Galicia como un destino turístico verde, sustentable e de calidade.
 
O plan ‘Condado *Paradanta: destino enogastronómico' é un dos 16 que seleccionou o Ministerio de Industria, Comercio e Turismo para financiar en Galicia con cargo á convocatoria extraordinaria dos Plans de Sustentabilidade Turística en Destino 2022, que forma parte do Plan de Recuperación do Goberno. A lista definitiva dos proxectos foi aprobada a pasada semana pola Conferencia Sectorial de Turismo. Nesta convocatoria, Galicia recibirá 34.575.400 euros para o desenvolvemento dos proxectos aprobados na Comunidade e que benefician á totalidade das provincias.
 
José Miñones destacou que este programa “representa o mellor exemplo de colaboración entre administracións en beneficio da competitividade e a calidade de todos os nosos destinos turísticos”.
 
O *PSTD ‘Condado *Paradanta: destino enogastronómico'
 
O *PSTD ‘Condado *Paradanta: destino enogastronómico' é un plan turístico promovido polo *GDR Condado-*Paradanta e presentado a través da Deputación de Pontevedra. O proxecto combina intervencións relacionadas coa recuperación de espazos degradados por incendios e #especie invasoras, con outras centradas no impulso deste destino enogastronómico, tanto de promoción como de posta en marcha de iniciativas específicas (rutas, museo do viño, *food *truck), coa finalidade da mellora das oportunidades do destino turístico.
 
Obxectivos

    Obxectivo 1: Deseñar produtos turísticos sustentables a partir da *enogastronomía, que ofrezan ao visitante a posibilidade de coñecer todas as fases do proceso, desde a produción á degustación, á vez que se *valorizan os elementos do patrimonio etnográfico e inmaterial vinculados ao proceso, incorporando os saberes locais e xerando un complemento para a economía do lugar.

    Obxectivo 2: Responder as necesidades de espazos que supón o impulso ao turismo enogastronómico, aproveitando instalacións xa existentes e rehabilitándoas baixo os parámetros da transición verde e a eficiencia enerxética e dando como resultado, non só a mellora das instalacións para o turismo enogastronómico, senón tamén a corrección de impactos paisaxísticos ou a restauración de áreas degradadas.

    Obxectivo 3: Conectar a *enogastronomía con outras actividades e experiencias turísticas presentes no *geodestino e, especialmente, con aquelas que teñen unha maior proxección turística, como é o caso do termalismo, o fin de crear sinerxias, diferenciar a oferta local e comercializar produtos competitivos.

    Obxectivo 4: Velar pola autenticidade no proceso de dinamización da *enogastronomía como produto turístico, apostando polo coñecemento, conservación e difusión do patrimonio inmaterial, o fin de evitar que o envellecemento, o despoboamento ou os impactos negativos do turismo conduzan á desaparición do recurso endóxeno sobre o que *pivota o Plan.

    Obxectivo 5: Facilitar a accesibilidade ao produto, propiciando a captación do turista potencial a través das novas tecnoloxías e posibilitando a comercialización de servizos e experiencias, contemplando tamén actuacións orientadas á mellora da dixitalización, calidade e rendibilidade por parte do sector privado.

    Obxectivo 6. Reforzar o ente xestor cun equipo que, por unha banda, permita dar resposta ás necesidades de atención ao visitante e, por outro, asegure a correcta execución do Plan e o seu adecuado seguimento e avaliación.

    Obxectivo 7. De modo transversal, promover a creación de emprego e a atracción de poboación, freando os alarmantes indicadores socioeconómicos do *geodestino.

 
A actuación céntrase en catro eixos:

    Eixo 1 "Transición verde e sustentable". Inclúe a oferta e servizos basee para o desenvolvemento do turismo enogastronómico en forma de zonas de cultivo ecolóxico, rutas en espazos protexidos asociados aos ríos e centros de transformación agrogandeira, que poidan acoller actividades e experiencias turísticas, aproveitando para iso espazos xa existentes que están infrautilizados ou degradados. Inclúense actuacións de restauración ambiental orientadas á recuperación de zonas degradadas, xa sexa para o seu uso como espazo de cultivo ecolóxico ou para a recuperación de áreas *deforestadas, en ambos os casos actuando sobre unha parte do espazo afectada polos incendios sufridos en 2017. O resultado permite responder o obxectivo de crear servizos e recursos que *singularicen Condado *Paradanta como destino de turismo *enogastrómico, á vez que se favorece a transición verde e sustentable.

    Eixo 2 "Mellora da eficiencia enerxética". Céntrase na mobilidade, mellorando camiños e carreiros, que conecten rutas e puntos de interese para favorecer o acceso a recursos singulares e a conexión con produtos e #experiencia presentes no destino, como é o caso dos itinerarios nas contornas de Salceda de Caselas e Mondariz. Así mesmo, proponse o deseño dun vehículo eléctrico, especificamente pensado para o territorio, que poida contribuír á promoción dos produtos enogastronómicos do *geodestino en mercados próximos.

    Eixo 3 "Transición dixital". Componse de actuacións orientadas a aproveitar as novas tecnoloxías para un mellor coñecemento, difusión e comercialización do destino Condado *Paradanta e das experiencias que ofrece ao visitante, incluíndo accións específicas de formación ao sector. Neste eixo inclúense tamén accións orientadas a salvagárdaa e conservación do patrimonio inmaterial ligado á gastronomía.

    Eixo 4 "Competitividade". Oriéntase ao impulso á oferta turística enogastronómica, creando novos recursos naqueles puntos que presentan carencias; xerando paquetes e experiencias enogastronómicas de calidade e aproveitando a oportunidade que supón a emigración para a difusión dos produtos locais máis aló das fronteiras de Galicia, neste caso nas capitais de España e Portugal coas que nos unen fortes vínculos históricos. Este eixo complétase co reforzo de técnicos en turismo, guías e informadores para ofrecer unha boa atención ao visitante e un correcto seguimento do Plan e os seus indicadores.