María Rivas sinala o compromiso do Goberno coas políticas de desperdicio cero

María Rivas sinala o compromiso do Goberno coas políticas de desperdicio cero

18/06/2024

A subdelegada sinala como obxectivos da nova Lei a eficiencia económica, a perda de recursos naturais, a xustiza social e a compoñente ética.

As tendas de alimentación terán que manter acordos coas *ONGs para doar os alimentos que aínda sexan aptos para consumo


A subdelegada do Goberno na Coruña, María Rivas, participou esta tarde en clausúraa da xornada “Desperdicio Cero. *Sostenibilidade e Soberanía Alimentaria”, organizada pola Unión de Consumidores de Galicia – *UCGAL.

A subdelegada sinalou o compromiso do Goberno coas políticas de desperdicio cero e que se materializan no proxecto de Lei de Prevención das Perdas e o Desperdicio Alimentario, que se atopa en fase de tramitación parlamentaria. “Un texto que eu resumiría nunha idea moi sinxela e moi gráfica: aquí non se tira nada. Convertendo esta afirmación nun imperativo categórico que se fundamenta en catro alicerces: a eficiencia económica, a perda de recursos naturais, a xustiza social e a compoñente ética”.

O proxecto de Lei fixa como unha das súas prioridades a xerarquía de usos, primando o consumo humano. Así, inclúese o deber aos produtores e á distribución de doar os excedentes de alimentos que estean en condicións de consumo polo que as tendas de alimentación de máis de 1.300 metros cadrados deberán asinar acordos con bancos de alimentos ou *ONGs para doar os alimentos que sexan aptos para o consumo.

Esta norma tamén impulsará a transformación en novos produtos co obxectivo de destinalos á alimentación animal, *subproductos doutra industria ou á obtención de compost ou biocombustibles. 

De igual maneira desenvolveranse accións formativas e de concienciación destinadas a incidir e a informar de como previr ese desperdicio alimentario. Porque o alimento máis caro é aquel que termina no lixo. Outro aspecto no que traballará esta nova norma é no consumo de proximidade e tamén no consumo responsable.

A subdelegada lembrou que o compromiso do Goberno está presente en todas a fase de produción de alimentos, desde cámpoo, con 6.400 millóns de euros mobilizados entre os *PERTE e diversas axudas ao sector primario, ata o momento da compra, con medidas para reducir o impacto nas familias da crise de prezos pola inflación e a guerra en Ucraína como a baixada do IVE en produtos básicos de alimentación ou a dos impostos enerxéticos da luz e o gas.

María Rivas incidiu en que necesitamos consumidores e consumidoras formados e responsables desde o punto de vista social e ambiental que combatan esta realidade, a do desperdicio alimentario, que padece a nosa sociedade. E manifestou o compromiso inequívoco do Goberno nesta tarefa común, aproveitando para felicitar a Unión de Consumidores de Galicia pola realización desta xornada.