Pedro Branco destaca a aposta do Goberno polo sector vitivinícola galego, con máis de 25 millóns en axudas para garantir o crecemento das adegas e fomentar o *enoturismo

Pedro Branco destaca a aposta do Goberno polo sector vitivinícola galego, con máis de 25 millóns en axudas para garantir o crecemento das adegas e fomentar o *enoturismo

16/11/2023

O delegado coñeceu o proxecto *Graperte, que recibe 5 millóns de euros do *PERTE Agroalimentario, no que participan tres adegas galegas xunto con outras 16 de diferentes denominacións de orixe

Lembrou que o *PERTE Agroalimentario mobiliza preto de 2.000 millóns de euros nas convocatorias dos ministerios de Industria, Agricultura e Ciencia, dos que 54 millóns xa se concederon a proxectos nos que participan empresas galegas

Pedro Branco destacou o impacto do Plan de Recuperación nas comarcas vitivinícolas, que se benefician de axudas dos Plans de Sustentabilidade Turística e as Actuacións de Cohesión en Destino por valor de 18 millóns de euros

Galicia ten consignados outros 7,7 millóns de euros no programa Intervención Sectorial do Viño (*ISV) para a promoción de viños no estranxeiro, a reconversión de viñedos e outros investimentos


O delegado do Goberno en Galicia, Pedro Branco, destacou en Ribadavia a aposta do Goberno polo sector vitivinícola, no que está a investir máis de 25 millóns de euros a través dos orzamentos e dos fondos do Plan de Recuperación para impulsar o crecemento das adegas galegas e fomentar a actividade económica relacionada co *enoturismo. 

Fíxoo no transcurso dunha visita ás instalacións de *Viña *Costeira, unha do tres adegas galegas que forman parte do proxecto *Graperte, promovido pola Federación Española do Viño, que conta cunha achega de máis de 5 millóns de euros do *PERTE Agroalimentario para reforzar a innovación no sector e avanzar na súa dixitalización. En concreto, *Viña *Costeira e as outras dúas adegas galegas seleccionadas (Martín Códax e Terras *Gauda) desenvolverán dous proxectos de I+D+i para mellorar o control *microbiolóxico e a *trazabilidade do viño.

Pedro Branco informou de que o *PERTE Agroalimentario mobiliza preto de 2.000 millóns de euros en axudas a través das súas diferentes convocatorias que xestionan os Ministerios de Industria, Agricultura e Ciencia. A primeira destas convocatorias foi xestionada polo Ministerio de Industria, Comercio e Turismo e nela foron seleccionados 4 proxectos nos que participan empresas galegas e que reciben unha axuda do Goberno de 54 millóns de euros.

“Este é un exemplo máis de que os fondos do Plan de Recuperación do Goberno chegan ás empresas galegas e fano para transformar a nosa economía cara un modelo máis dixital e sustentable”, sinalou Pedro Branco, quen destacou tamén os máis de 18 millóns de euros en axudas con cargo a estes fondos para os Plans de Sustentabilidade Turística en Destino (*PSTD) do Ministerio de Industria e as Actuacións de Cohesión en Destino relacionados coa promoción das adegas galegas e o *enoturismo.


Aposta polo *enoturismo
Nesta liña, lembrou os 3 millóns de euros na provincia de Ourense do *PSTD O Ribeiro-Carballiño, no que se integran os *concellos de Arnoia, Avión Beade, Carballeda de Avia, Castrelo de Miño, Cenlle, Cortegada, Leiro, Melón, Ribadavia, Beariz, Boborás, Carballiño, *Irixo, Maside, Piñor, *Punxín, San Amaro, San Cristovo de Cea, Padrenda e Pontedeva, e do *PSTD Valdeorras Ruta do Viño, do que forman parte os concellos de Ou Barco, A Rúa, A Veiga, O Bolo, Petín, Vilamartín, Rubiá, Larouco e Carballeda. 

Entre estas accións consideradas nestes plans está a posta en valor dos territorios vitivinícolas, a mellora da comercialización e da promoción de novos produtos turísticos vinculados á *enogastronomía galega, a promoción da xestión sustentable desde os destinos e a potenciación do territorio enogastronómico galego como un espazo de desenvolvemento turístico cun forte contido na dixitalización e na innovación gastronómica.

Ademais dos Plans de Sustentabilidade Turística en Destino, a Xunta de Galicia xestiona tres Actuacións de Cohesión en Destino (*ACD), cun investimento de 14,9 millóns de euros do Plan de Recuperación. Trátase da ‘*ACD Aloxamentos con Encanto en destinos enogastronómicos de Galicia' (5,5 *M€); ‘*ACD: Galicia *Gastro *Experience' (3,55 *M €) e ‘*ACD: Unha viaxe sustentable entre viñedos: Descobre o cinco rutas do viño de Galicia en vehículo eléctrico' (5,8 *M €).


Intervención Sectorial do Viño (*ISV)
Xunto a estes investimentos, o delegado do Goberno informou de que Galicia vai recibir 7,7 millóns de euros do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación dentro do programa Intervención Sectorial do Viño (*ISV) para o período 2024-2025 (5,2 *M€ en 2024 e 2,5 *M€ en 2025). Os fondos repártense en políticas de promoción de viños en terceiros países, reestruturación e reconversión de viñedos para o exercicio e o programa de investimentos.

“Todas estas partidas constatan o apoio do Goberno ás empresas galegas e a sectores produtivos como o do viño”, sinalou Pedro Branco, que animou a non  deixar pasar a oportunidade histórica que supoñen os fondos do Plan de Recuperación do Goberno para a transformación e modernización do modelo produtivo galego.