José Miñones destaca na Pobra do Caramiñal o impulso do Plan de Recuperación do Goberno á tradición cultural mariñeira como valor diferencial do turismo sustentable en Galicia

José Miñones destaca na Pobra do Caramiñal o impulso do Plan de Recuperación do Goberno á tradición cultural mariñeira como valor diferencial do turismo sustentable en Galicia

29/12/2022

O delegado do Goberno felicita á Mancomunidade de Municipios de Barbanza-Arousa Norte pola consecución desta axuda coa que impulsará o turismo enogastronómico nas dúas comarcas

O *PST Barbanza-Arousa forma parte do paquete de 16 proxectos de sustentabilidade turística para Galicia, que financiará o Ministerio de Industria, Comercio e Turismo con 34,5 millóns de euros

O proxecto céntrase en intervencións nos museos da Salgadura e da Conserva, e inclúe a rehabilitación do Liceo Marítimo Rianxeiro

“Hoxe o Plan de Recuperación chega ás comarcas de Arousa e do Barbanza, chega á súa veciñanza e ás súas empresas”


O delegado do Goberno en Galicia, José Miñones, destacou esta mañá na Pobra do Caramiñal o impulso que o Plan de Recuperación, Transformación e *Resiliencia do Goberno está a dar á modernización do modelo produtivo no sector turístico en Galicia e, en concreto, ao aproveitamento da tradición cultural mariñeira como valor diferencial para apontoar o turismo sustentable. Así o manifestou José Miñones no Museo Valle-Inclán, onde presidiu o acto de presentación do ‘Plan de Sustentabilidade Turística en Destino Barbanza-Arousa: unha viaxe a través da historia dos sabores', impulsado pola Mancomunidade de Municipios de Barbanza-Arousa Norte. O plan obtivo 1.500.000 euros no II Convocatoria extraordinaria do programa de Plans de Sustentabilidade Turística en Destino (*PSTD) 2022, do Ministerio de Industria, Comercio e Turismo, financiado con fondos do Plan de Recuperación.

“Hoxe, aquí na Pobra, vemos como o Plan de Recuperación do Goberno fai realidade un proxecto que permite aproveitar os potenciais da tradición cultural mariñeira do Barbanza desde a perspectiva do turismo enogastronómico”, valorou o delegado, e felicitou á Mancomunidade de Municipios de Barbanza-Arousa Norte pola consecución desta importante axuda que permitirá realizar intervencións nos museos da Salgadura e da Conserva, e que inclúe tamén a rehabilitación sustentable do Liceo Marítimo Rianxeiro.

“Estamos a deseñar o turismo do futuro de Galicia, para facer da nosa terra un destino sustentable, competitivo e de calidade de primeiro nivel”, subliñou José Miñones. Incidiu en que os investimentos do Goberno consolidan a Galicia como un destino turístico verde, sustentable e de calidade.

O *PST Barbanza-Arousa é un dos 17 que seleccionou o Ministerio de Industria, Comercio e Turismo para financiar en Galicia, con cargo á convocatoria extraordinaria dos Plans de Sustentabilidade Turística en Destino 2022, que forma parte do Plan de Recuperación do Goberno. A lista definitiva dos proxectos foi aprobada a pasada semana pola Conferencia Sectorial de Turismo. Nesta convocatoria, Galicia recibirá 34.575.400 euros para o desenvolvemento dos proxectos aprobados na comunidade e que benefician á totalidade das provincias.

José Miñones destacou que este programa “representa o mellor exemplo de colaboración entre administracións en beneficio da competitividade e a calidade de todos os nosos destinos turísticos”. “Hoxe, o Plan de Recuperación chega ás comarcas de Arousa e do Barbanza, chega á súa veciñanza e ás súas empresas”, valorou.

 

O *PSTD Barbanza-Arousa

O ‘Plan de Sustentabilidade Turística en Destino (*PSTD) Barbanza-Arousa: unha viaxe a través da historia dos sabores' aproveita os sistemas produtivos e transformadores enogastronómicos da zona, como son as bateas, as conserveiras e as adegas. Persegue o desenvolvemento do territorio mediante unha proposta orientada a viaxar polos sabores a través da historia, experimentando tanto o produto fresco como os diferentes sistemas de conservación dos alimentos, desde a salgadura ata a conserva; coa maridaxe dos viños da *IXP Terras *do Barbanza e Iria.

O plan desenvolverá diferentes rutas *tematizadas, os museos da salgadura e a conserva; a posta en valor con tecnoloxía do Barrio dos Cataláns. As visitas a conserveiras e adegas permitirán mergullarse na historia produtiva do destino, conxugando pasado e presente.

As accións incluídas neste proxecto son as seguintes:

- Museo da Salgadura en Ribeira

- Museo da Conserva en Boiro

-Experiencia inmersiva a través de realidade aumentada, no Barrio dos  Cataláns, na Pobra do Caramiñal

- Creación de espazos para showcookings no liceo de Rianxo

- Creación do club de produto enogastronómico, que incluirá as visitas a conserveiras e adegas, así como *degustraciones

- Apoio con financiamento ás adegas e conserveiras para lograr espazos *visitables

- Rede de rutas enogastronómicas na Serra *do Barbanza, de visualización dos espazos produtivos e da transformación que a *enogastronomía provocou no territorio

- Potenciación da rede de rutas *cicloturísticas e dotación de vehículos eléctricos e sustentables de conexión dos diferentes recursos enogastronómicos

- Plan de Sinalización intelixente

- Gobernación e xerencia do proxecto

 

Todas estas accións permitirán ao visitante realizar unha ruta histórica entre o pasado e o presente da cultura enogastronómica do territorio.