Política Territorial
- Política autonòmica
- Estatuts d'Autonomia
- Règim jurídic
- Traspassos
- Reials decrets de traspassos
- Normes de funcionament de la Comissions Mixtes de Transferències
- Estadístiques de traspassos: Traspassos aprovats (1978-2019) i Plens de Comissions Mixtes de Transferències per Legislatures estatals
- Dades bàsiques sobre traspassos XIV Legislatura estatal (des de 03-12-2019)
- Dades bàsiques sobre traspassos XIII Legislatura estatal (des de 21-05-2019)
- Dades bàsiques sobre traspassos XII Legislatura estatal (des de 19-07-2016)
- Dades bàsiques sobre traspassos XI Legislatura estatal (des de 13-01-2016)
- Dades bàsiques sobre traspassos X Legislatura estatal (des de 14-12-2011)
- Dades bàsiques sobre traspassos IX Legislatura estatal (des de 01-04-2008)
- Dades bàsiques sobre traspassos VIII Legislatura estatal (des de 02-04-2004)
La cooperació transfronterera realitzada per les entitats territorials espanyoles
Consell d’Europa impulsa des de fa temps la cooperació entre entitats territorials a un costat i a l’altre de les fronteres a fi de promoure la participació de les col·lectivitats territorials en la construcció d’Europa, en el desenvolupament de les regions frontereres i en la recerca d’una cooperació més gran entre totes les entitats territorials en matèries com el desenvolupament regional, urbà i rural, la protecció del medi ambient o la millora de les infraestructures compartides.
El 21 de maig de 1981 es va adoptar a Madrid el Conveni Marc Europeu sobre cooperació transfronterera entre comunitats o autoritats territorials, també anomenat Tractat de Madrid, que constitueix la base jurídica per a aquesta cooperació. Va entrar en vigor de manera general el 22 de desembre de 1981 i els Estats membres van començar a ratificar-lo a partir d’aleshores. El Conveni Marc va entrar en vigor a Espanya el 25 de novembre de 1990, després de la ratificació.
A l’empara del Conveni Marc, Espanya ha subscrit dos tractats internacionals que regulen la cooperació transfronterera: el Tractat de Baiona amb França, en vigor des de 1997, i el Tractat de València amb Portugal, en vigor des de 2004.
Durant aquests anys s’han subscrit més de seixanta convenis. Alguns són de caràcter exclusivament local (21); altres exclusivament regional (13); alguns de caràcter mixt regional-local (7), i dos convenis regionals han estat subscrits per més d’una comunitat autònoma. Els convenis signats a l’empara del tractat hispanofrancès sumen un total de 23; xifra lleugerament superior als 20 signats a l’empara del tractat hispanoportuguès.
D’altra banda, cal destacar que a partir de 2004 s’ha potenciat també la participació de les comunitats autònomes a les cimeres bilaterals entre els Estats fronterers (França, Portugal i el Marroc).