Canàries

Escut_Canàries

L'article 192  de la Llei Orgànica 1/2018, de 5 de novembre, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Canàries, regula la Comissió Bilateral de Cooperació Canàries-Estat com el marc general i permanent de relació entre el Govern de Canàries i el de l'Estat per conèixer i tractar les qüestions d'interès comú que estableixin les lleis o que plantegin les parts i, en particular, la controvèrsies de qualsevol índole plantejades entre les dues parts; el seguiment de la política europea per garantir l'efectivitat de la participació de Canàries en els Assumptes de la Unió Europea i la participació, informació, col·laboració i coordinació en l'exercici de les seves respectives competències.

Amb data 27 de juliol de 2022 va tenir lloc la reunió constitutiva d'aquesta Comissió estatutària, la qual continua, no obstant això, la labor de l'antecedent Comissió Bilateral de Cooperació Administració de l'Estat – Comunitat Autònoma de Canàries ja constituïda el 12 de març de 1990.

La Comissió Bilateral està constituïda per sis vocals de cada part i la seva presidència correspondrà, de forma alternativa i per períodes de temps anuals, a les persones que ostentin la presidència de cadascuna de les representacions. La Secretaria Permanent de la Comissió Bilateral s'exercirà, de forma conjunta, per les persones que es designin, una en representació del Govern d'Espanya i una altra en representació del Govern de Canàries.

Per Ordre TER/1188/2022, de 17 de novembre, es publica el nou Reglament Intern de Funcionament de la Comissió Bilateral de Cooperació Canàries-Estat (BOE Núm. 289, de 2 de desembre de 2022), acordat en la citada reunió constitutiva de 27 de juliol de 2022. El mateix, va entrar en vigor el mateix dia de la seva publicació en el BOE. En el marc previst en el seu Reglament Intern de Funcionament, la Comissió Bilateral podrà:

a) Impulsar i concretar, des del punt de vista bilateral, la realització de plans, programes i actuacions conjuntes per al desenvolupament de les polítiques comunes en els diferents àmbits sectorials.

b) Impulsar la celebració de convenis de col·laboració en aquells àmbits materials en els quals sigui necessària l'especificació d'un pla o programa conjunt de forma bilateral.

c) Dissenyar mecanismes de col·laboració mútua a les diferents àrees en què pugui confluir l'activitat d'ambdues Administracions.

d) Servir de cauce de actuaciones de carácter preventivo en el intento de impedir que surjan conflictos entre ambas Administraciones.

i) Arbitrar propostes de solució a qüestions que interessin a ambdues Administracions en assumptes de la seva competència.

f) Analitzar les normes amb rang de llei, estatals o autonòmiques, en relació amb les quals se suscitin qüestions susceptibles de donar lloc al plantejament d'un recurs d'inconstitucionalitat, amb la finalitat d'arribar a un acord que eviti la seva interposició, en el marc de l'establert en l'article 33 de la Llei Orgànica 2/1979, de 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional.

g) Examinar qualssevol assumptes que afectin a ambdues parts i, en particular, els que tinguin per objecte evitar o intentar resoldre per via *extraprocesal conflictes de competència.

Normes de funcionament

Ordres del dia