Nota 3 de desembre de 2018

El 3 de desembre de 2018 s'ha celebrat la cinquena reunió del Consell de Llengües Oficials que s'ha celebrat per primera vegada fora de Madrid.

La ministra de Política Territorial i Funció Pública ha viatjat avui a Bilbao juntament amb el secretari d'Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, per presidir la cinquena reunió del Consell de les Llengües Oficials de l'Administració General de l'Estat. L'última cita d'aquest òrgan va tenir lloc al maig de 2017, després de sis anys. La ministra ha manifestat la seva voluntat que aquestes reunions recuperin el seu caràcter anual, “complint així amb la norma de creació del Consell”.

A la reunió han assistit, a més de representants de tots els ministeris, la viceconsellera de Cultura i Política Lingüística del Govern basc, Mirin *Dobaran, i el president de la Real Acadèmia de la Llengua Basca, Andrés *Urrutia, als quals s'ha convidat amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Basc i la presència del qual ha agraït expressament la ministra  *Batet. “La Constitució consagra la pluralitat lingüística com un patrimoni que serà objecte d'especial respecte i protecció, de manera que aquestes obligacions regeixen també per a l'Administració General de l'Estat en relació amb totes les llengües d'Espanya”, ha recordat *Batet en l'obertura de l'encontre.

La ministra ha insistit que “les llengües oficials en cada Comunitat Autònoma no són llengües alienes al Govern i l'Administració General de l'Estat (AGE), onsevulla que actuï, sinó també les seves llengües” pel que ha advocat per intensificar el seu ús en el si de l'AGE de manera que pugui fer-se efectiu, entre uns altres, “des del dret dels ciutadans a triar la llengua amb la qual es dirigeixen a l'administració fins a l'expressió del pluralisme en els documents i en pàgines institucionals”.

L'objectiu de la reunió ha estat assumir el que la ministra ha qualificat com a “tasques pendents de l'Administració de l'Estat en matèria d'informació i ús de les llengües oficials”, promovent especialment el seu ús en matèria d'informació pública en internet i administració electrònica, amb atenció també al règim d'ús de topònims oficials. També “impulsar la cooperació amb les administracions autonòmiques i les institucions lingüístiques corresponents, especialment quant a la promoció de l'aprenentatge de les llengües i en matèria d'acció exterior i esdeveniments internacionals”, ha assenyalat la ministra.

Acord de mobilitat signat per l'AGE

*Batet ha recordat a més que fa poques setmanes, el Govern va signar un acord de mobilitat amb els sindicats de l'administració pública en el qual s'inclou per primera vegada el compromís de reconèixer com a mèrit el coneixement de les llengües oficials espanyoles en els concursos de trasllat i promoció dels empleats públics.

“D'aquesta forma, no només es pretén garantir el dret dels ciutadans a l'ús de la llengua de la seva elecció sinó que comporta també un impuls a l'aprenentatge de les llengües per part dels empleats públics i, amb això, a la seva major valoració”, va assenyalar *Batet. Per a això, l'INAP ha convocat ja per primera vegada cursos d'aprenentatge a distància de totes les llengües oficials, per possibilitar l'accés de tots els empleats de l'AGE al seu coneixement.

“El coneixement i l'ús de les nostres llengües és una obligació per a les administracions. Per als ciutadans és abans de res un dret. Per als empleats públics és a més una riquesa i una capacitat que aporten a l'administració, i com tal volem reconèixer-la”, ha conclòs *Batet.

Després de la reunió del Consell de les Llengües, la ministra s'ha desplaçat fins al Tribunal Superior de Justícia del País Basc, on s'ha reunit amb el seu president, Juan Luis Ibarra, i ha tingut oportunitat de conèixer el sistema de traducció del basc que ha desenvolupat el Tribunal que “esperem pugui contribuir a l'efectiva garantia del seu ús en l'administració de justícia”, ha assenyalat *Batet.