Llengües oficials a Espanya

L'article 3 de la Constitució Espanyola reconeix que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció, alhora que establix que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i que tots els espanyols tenen el deure conéixer-ho i el dret a usar-ho.

D'altra banda, este mateix article indica que les altres llengües espanyoles podran també ser oficials en les Comunitats Autònomes d'acord amb els seus respectius Estatuts. Es tracta d'una previsió constitucional que s'ha assumit en l'Estatut del País Basc, respecte del basc; a Catalunya, respecte del català i de l'occità/aranés; a Galícia, respecte de gallec; a la Comunitat Valenciana, respecte del valencià; a Navarra, respecte del basc en la zona geogràfica delimitada en la corresponent Llei; i en *Illes *Balears, respecte de català.

Per a atendre esta especial característica espanyola, amb una realitat cultural i social en la qual un elevat percentatge d'habitants residix en territoris on es parla més d'una llengua, tant les Comunitats Autònomes com l'Administració General de l'Estat desenvolupen la seua activitat d'acord amb les prescripcions de la Constitució. És a dir, fomentant el respecte i protecció de la pluralitat lingüística espanyola i garantint els drets dels seus parlants, i açò com un element generador de riquesa cultural, social i econòmica.

Per a fer efectiva esta política, l'Administració General de l'Estat compta amb un òrgan de coordinació interministerial, el Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat, al que se li atribuïxen funcions d'anàlisis, impuls i coordinació de l'activitat dels diferents Departaments ministerials en relació amb l'ús de les llengües oficials, amb l'objectiu d'aconseguir el millor compliment de les exigències derivades de l'existència de diferents llengües oficials i del seu reconeixement en l'activitat de l'Administració General de l'Estat, i així garantir la millor atenció als drets dels ciutadans.

En este procés de promoció i protecció, Espanya ha ratificat la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, impulsada en el marc del Consell d'Europa, la qual cosa suposa la seua participació en un procés d'avaluació mitjançant l'aportació d'Informes periòdics de seguiment i verificació del compliment dels compromisos assumits amb la seua ratificació.