Projecte de Reial decret pel qual es crea i regula el Consell de les Llengües Oficials i l'Oficina per a les Llengües Oficials

Data de publicació: 27/09/2024

Termini: fins al 11/10/2024

De conformitat amb el previst en l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i l'article 26.2 de la 50/1997, de 27 de novembre, del Govern, la present consulta té com a objectiu recaptar l'opinió de les persones potencialment afectades per la futura norma i de les organitzacions més representatives, sobre els següents aspectes:

Antecedents de la norma

La Constitució Espanyola estableix el caràcter oficial de les llengües de les comunitats autònomes que així ho declarin en els seus respectius estatuts d'autonomia. Aquestes llengües són oficials als seus respectius territoris, juntament amb el castellà, que ho és en tot l'Estat. La cooficialitat d'aquestes llengües vincularà, per tant, a tots els poders públics al territori, inclosa l'Administració General de l'Estat.

En l'article 15 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques es reconeix que la ciutadania pugui exercir els seus drets lingüístics en les seves relacions amb les administracions públiques en les diferents llengües cooficials, als respectius territoris amb llengua cooficial.

Així mateix, les actuacions dels poders públics s'han d'adaptar a les obligacions assumides per Espanya en els tractats internacionals sobre aquesta matèria, particularment, en la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries del Consell d'Europa.

Aquest reial decret substitueix i deroga el Reial decret 905/2007, de 6 de juliol, pel qual es creen el Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat i l'Oficina per a les Llengües Oficials, norma que regulava fins ara aquest òrgan, procedint a crear el Consell de les Llengües Oficials i regular l'Oficina per a les Llengües Oficials.

 

Problemes que es pretenen solucionar

En primer lloc, es modifica la composició i part del funcionament de l'actual Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat, per solucionar diversos problemes detectats durant el seu funcionament. Per a això i donant compliment a l'acord adoptat per aquest mateix Consell, s'inclouen com a membres de ple dret, amb veu i vot, als representants de les comunitats autònomes amb llengües oficials. En concret, es tracta de les Comunitats Autònomes de País Basc, Catalunya, Galícia, Comunitat Foral de Navarra, *Comunitat Valenciana i *Illes *Balears.  

Així mateix, s'incorporen també a la composició d'aquest òrgan com a membres de ple dret a organismes i institucions amb especial rellevància en matèria de llengües.

En segon lloc, es regula l'Oficina per a les Llengües Oficials, adscrita al Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica, per a l'estudi, la promoció, l'assessorament, la planificació i la constatació de l'ús de les llengües oficials en l'Administració General de l'Estat i els seus organismes i entitats públiques vinculats o depenents.

Necessitat i oportunitat de la seva aprovació

Es dona compliment a l'Acord adoptat pel Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat el dia 26 de setembre de 2022.

Amb l'aprovació d'aquest reial decret, l'Administració General de l'Estat dona un nou impuls a l'activitat del Consell per garantir que la ciutadania pugui exercir els seus drets lingüístics en les diferents llengües cooficials, molt particularment en les seves relacions amb l'administració.

Així mateix, l'Oficina per a les Llengües Oficials prestarà assessorament al Consell i es constitueix en punt d'enllaç en matèria de política lingüística entre l'Administració General de l'Estat i els òrgans competents de les comunitats autònomes.

Objectius de la norma

Modificar la composició de l'actual Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat i ampliar les seves funcions, creant un nou Òrgan de participació - el Consell de les Llengües Oficials-, i regular l'Oficina per a les Llengües Oficials.

Possibles solucions, alternatives, regulatòries i no regulatòries

S'ha valorat que no existeix una alternativa que sigui més idònia que la triada. En aquest sentit, la derogació del Reial decret 905/2007, de 6 de juliol, pel qual es creen el Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat i l'Oficina per a les Llengües Oficials, ha de realitzar-se mitjançant l'aprovació d'un nou Reial decret que defineixi i reguli aquest òrgan de participació i l'Oficina per a les Llengües Oficials, a proposta de les persones titulars dels Ministeris competents.

Atenent a les consideracions anteriors, s'obre un període de consulta pública prèvia sobre el possible contingut del reial decret previst.

Plazo de duración de la consulta: 15 días naturales. Finaliza el 11 de octubre de 2024.

Adreça de correu on dirigir les observacions: oficina.lenguas@correo.gob.es