Secretari d'Estat Memòria Democràtica

Fernando Martínez López

Fernando Martínez López

Llicenciat i doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Granada i catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat d'Almeria.

Historiador, especialista en republicanisme espanyol, els moviments socials de l'època contemporània, especialment la història del socialisme espanyol i Nicolás *Salmerón i Alonso.

Responsable del Grupo de Investigación Sur-Clio de la Universidad de Almería. Profesor invitado en l'École des Hautes Études en Sciences Sociales de París.

Especialista en Memòria Històrica, ha estat director general per a la Memòria Històrica entre juliol de 2018 i març de 2019.

Ha coordinat el Mapa de Fosses d'Andalusia i ha estat coordinador i investigador principal dels projectes de recerca de les universitats andaluses relatius a les Actuacions dels Tribunals de Responsabilitats Polítiques a Andalusia (1936-1945), La repressió franquista de la maçoneria andalusa i L'exili republicà andalús de 1939.

Premi de Memòria Històrica de la Junta d'Andalusia.

Senador per la província d'Almeria i secretari primer de la Taula del Senat durant la XIII Legislatura. Actualment és senador per Almeria.

Actualmente es secretario ejecutivo de Memoria Histórica de la Comisión Ejecutiva Federal del PSOE.

Representant dels ajuntaments espanyols en la Càmera de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa entre 1993 i 1996. Va coordinar les relacions d'aquesta càmera i el Parlament Internacional d'Escriptors entre 1994 i 1996, sent ponent-redactor de la Carta de Ciutats-Refugio, aprovada el 31 de maig de 1995.

President de la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (*FAMP) entre 1993-1995.

Alcalde de la ciutat d'Almeria entre 1991 i 1995.