La major detecció de ciberdelictes copa la pujada de la criminalitat un 5% durant el primer trimestre de 2024 a les illes

10/06/2024

La major detecció de ciberdelictes copa la pujada de la criminalitat un 5% durant el primer trimestre de 2024 a les illes

De gener a març es van denunciar prop de 3.500 infraccions penals comeses per mitjans informàtics, que suposen un 36% més que fa un any


La major detecció dels delictes comesos per mitjans informàtics va copar, de gener a març, l’augment global de la criminalitat a Balears, que va ser d’un 5% en comparació amb el mateix període de 2023. Concretament, es van denunciar prop de 3.500 infraccions penals relacionades amb la ciberdelinqüència, principalment estafes, que representen un 36% més que l’any passat per aquestes mateixes dates.

En termes generals, la resta de les tipologies van baixar, especialment els delictes contra la llibertat sexual, dels quals es van registrar un 9,6% menys de denúncies, així com les sostraccions de vehicles i els furts -en aquest darrer cas, la reducció és d’un 7,5%-. Destaca especialment la disminució del nombre de robatoris a explotacions agrícoles o ramaderes, que assoleix el mínim dels darrers quatre anys, amb 12 denúncies.

Pel contrari, es va constatar un fort increment de les denúncies per tràfic de drogues, que pràcticament es van duplicar en relació amb el primer trimestre de l’any passat, amb un total de 133 el 2024. En aquest període, les Forces i Cossos de Seguretat van comptabilitzar a Balears 16.376 delictes, segons el balanç que es pot consultar en aquest enllaç de la web del Ministeri de l’Interior.

Població flotant

La taxa de criminalitat a l’arxipèlag se situa a 66 delictes per cada mil habitants, un indicador que no reflecteix l’existència d’una important població flotant, donat que aquest estudi només té en compte els habitants censats. Tot i així, segueix per davall dels valors mitjans que es registraven abans de la pandèmia; a 2020 i 2021 la criminalitat es va reduir a taxes de 51 i 52 delictes per cada mil habitants, respectivament, per l’efecte dels confinaments i de les restriccions de la mobilitat, mentre que el 2019 aquesta taxa es va fixar en prop de 68 delictes per cada mil habitants.

D’altra banda, durant els primers mesos de l’any la taxa de persones detingudes i investigades va ser de 255 -quinze punts més que l’any passat- i el grau de resolució dels casos va superar el 41%.

Per illes, la taxa de criminalitat del primer trimestre és de 66 infraccions a Mallorca; de 79, a Eivissa; de 46,7, a Menorca, i de 59,4 delictes per cada mil habitants censats a Formentera.

Per municipis de més de 20.000 residents, la taxa es manté invariable a Eivissa (87,5) i Calvià (92) i baixa a Alcúdia i a Ciutadella, amb uns índexs de 69 y 57,6 casos por mil habitants, respectivament. A la resta, es produeixen increments variats. A Palma, aquesta pujada és d’una mica menys de quatre dècimes i es comptabilitzen prop de 83 delictes por cada mil habitants.