L'ajuda al transport aeri i marítim de mercaderies amb origen o destinació en Illes Balears ascendeix a 2,3 milions de € en 2017, un 33% més que l'any anterior

19/12/2017

El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar el maig passat a Inca que de cara al 2018 l'augment d'aquestes compensacions al transport serà del 35% fins al 65%, en origen (exportacions), i del 30% fins al 60%, en destinació (importacions)


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha dictat la resolució general de la convocatòria 2017 de la compensació als transports marítims i aeris de mercaderies, realitzats en l'exercici anterior, amb origen o destinació en Illes Balears, que ascendeix 2.356.516,70 euros repartits entre 306 beneficiaris.

El nombre de sol·licituds en aquesta convocatòria ha estat de 314, un augment del 3% respecte a la convocatòria anterior, incidint en els sectors d'atenció preferent de la fusta i nutrició. D'aquestes, 306 figuren en la resolució positiva general enfront de les 298 de la convocatòria de 2016. Els beneficiaris de les ajudes són empresaris amb establiments a les Illes que transformen les mercaderies, així com els distribuïdors dels productes transformats i originaris de l'Arxipèlag balear.

La resolució es comunicarà a cada beneficiari en els propers dies a través de l'aplicació informàtica que tramita aquestes bonificacions.


Disponibilitat pressupostària

La partida inicial dels Pressupostos Generals de l'Estat per 2017 era d'1.770.000,00 euros, igual que en l'exercici anterior. Al començament de setembre, la Delegació del Govern va sol·licitar l'ampliació d'aquest crèdit al Mº d'Hisenda i Funció Pública amb la finalitat de no haver d'ajustar l'excés de les sol·licituds a aquesta disponibilitat pressupostària.

A la fi de novembre,  Hisenda va aprovar tal ampliació i d'aquesta manera la quantia de la resolució de la convocatòria ha quedat establerta en un import total de 2.356.516,70 euros, és a dir, un increment del 33%. Tots els sectors d'atenció preferent resulten beneficiats amb aquest augment.

L'objectiu d'aquestes ajudes és establir un sistema de compensacions destinat a abaratir el cost efectiu del transport marítim i aeri de mercaderies entre les Illes Balears i la Península, o l'efectuat entre l'Arxipèlag i altres territoris d'estats membres de la Unió Europea i estats signataris de l'acord sobre l'espai econòmic europeu.

Així, el sistema de concessió d'aquestes compensacions té en compte a certs sectors d'atenció preferent com la indústria de la fusta, peletería, calçat, cuir, marroquinería, confecció, bijuteria i joieria, productes  artesanals, productes industrials transformats o certs articles per a la nutrició humana.

La instrucció d'aquest procediment ha durat sis mesos des del final del termini de presentació de sol·licituds;  temps necessari per dur a terme, amb el degut rigor en totes les seves fases, la gestió d'aquestes bonificacions tenint en compte el volum de sol·licituds i la documentació justificativa que de forma habitual es rep anualment.


Nous percentatges per a la convocatòria 2018

cal recordar que l'esmentada Llei de PGE-2017 ha modificat els percentatges màxims establerts en el Reial decret regulador que, com va anunciar el president del Govern, Mariano Rajoy, el passat mes de maig en la seva visita a Inca, en origen s'augmenta de 35% fins al 65% i en destinació del 30% s'incrementa fins al 60%, en tots dos casos percentatges sobre el cost del noli que no superi el tipus mitjà.

Els nous percentatges incrementats i aprovats seran aplicable a les sol·licituds de subvenció dels transports realitzats a partir del 29 de juny de 2017, data d'entrada en vigor de la referida Llei.