La Guàrdia Civil presenta 10 nous vehicles dedicats a les unitats de Fiscal i Fronteres i una embarcació per al Servei Marítim en Illes Balears

Palmer, Barceló i la resta de comandaments, visitant l'embarcació

06/02/2015

La delegada del Govern, Teresa Palmer, ha conegut de primera mà la nova flota a la disposició de la Benemérita a les Illes


La Guàrdia Civil ha incorporat 10 vehicles nous a la seva flota automòbils en Illes Balears i una nova embarcació per a Servei Marítim Provincial. Aquests han estat presentats avui per la delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, i el coronel cap de la zona de la Guàrdia Civil, Jaime Barceló. Aquests nous vehicles són 'tot terreny' destinats a unitats de Fiscal i Fronteres. L'adquisició dels vehicles ha estat finançada per l'Agència Europea de Fronteres (FRONTEX).

Els vehicles estan equipats per desenvolupar les labors com a Resguard Fiscal de l'Estat, així com Custodia de Fronteres, competència exclusiva de la Guàrdia Civil en tot el territori nacional, com així ho atribueix la Llei Orgànica 2/86 que regula les Forces i Cossos de Seguretat, desenvolupant la funció de Vigilància de Fronteres el Codi de Fronteres Schengen, a nivell europeu.

Durant l'any passat 2014, les unitats de Fiscal de la Guàrdia Civil a Balears han realitzat més de 32.000 controls de mercaderies en els aeroports, ports comercials i esportius de les Illes, així mateix intervingut gran quantitat d'articles falsificats. La creació de la Unitat d'Anàlisi de Risc, conjunyeix amb personal de Vigilància Duanera, ha impulsat nombrosos Serveis en prevenció del contraban i la distribució d'efectes falsificats.


FRONTEX

L'Agència Europea per a la Gestió de les Fronteres Exteriors de la Unió Europea (Frontex), va entrar en funcionament l'1 de maig de 2005. Té com a fi la cooperació operativa entre els estats membres en matèria de gestió de les fronteres exteriors de la Unió Europea. Per a això l'Agència facilita l'aplicació de les mesures comunitàries existents i futures relatives a la gestió de les fronteres exteriors, garantint per a això la coordinació de les actuacions dels estats membres destinades a aplicar aquestes mesures.

La seva fi és millorar la gestió integrada de les fronteres exteriors dels estats membres de la Unió. La seva seu es troba a Varsòvia. Encara que els estats són responsables del control i la vigilància de les fronteres exteriors, l'Agència facilita l'aplicació de les mesures comunitàries relatives a la gestió d'aquestes fronteres. Actualment la Guàrdia Civil compta amb tres membres del cos que presten els seus serveis en qualitat de SNE (Second National Expert), treballant en l'Agència en qualitat d'experts.

En la seva funció de guàrdia de fronteres, la Guàrdia Civil disposa de les modernes capacitats del nou Centre de Coordinació per a la vigilància marítima de costes i fronteres, situat a la seu de la Direcció general a Madrid. Des d'aquesta unitat es coordinen els mitjans que utilitzen les diferents administracions, incloent l'Exèrcit de Terra, l'Aire i l'Armada, en l'àmbit de protecció de límits en el mar, a més de conformar-se com el Centre de Coordinació Internacional (ICC) espanyol en el si de l'organisme de la Unió Europea per al control de les fronteres exteriors.


Nova embarcació del Servei Marítim

El Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil en Illes Balears va rebre a mitjan passat any una nova embarcació ràpida de nom Sa Costanera, de 17,33 metres d'eslora i 3,8 metres de màniga. Aquesta embarcació està equipada amb dos motors dièsel MAN d'1.360 HP. cadascun. És una de les més ràpides, aconseguint una velocitat de 50 nusos.
Aquesta nova embarcació s'uneix a les ja existents en aquesta Comunitat i que formen part dels mitjans que s'utilitzen en el control de les nostres fronteres.


Vehicles 'tot terreny'

Els vehicles que s'han incorporats són 'tot terreny' 4x4 de la marca TOYOTA LAND CRUISER, model PRADO, equipats amb un motor de 6 cilindres, 4.000 c. c. i 275 cv. Aquests vehicles s'han adjudicats a les diferents PAFIF’s, (Patrulles Fiscals i de Fronteres) d'aquesta Comunitat Autònoma i entraran en servei a partir d'avui.