Adif adjudica l'obra de supressió del pas a nivell de la Plaça dels Carros, a Tarragona

22/02/2011

Millores de seguretat en la xarxa convencional


  • Aquesta actuació, que compta amb una inversió de 3 milions d'euros, augmentarà de manera significativa les condicions de seguretat per als vianants, els vehicles i les circulacions ferroviàries               
  • Els treballs consistiran en la construcció d'un pas inferior de vianants dotat d'escales mecàniques i ascensors
Adif ha adjudicat les obres de supressió del pas a nivell situat a la Plaça dels Carros, a Tarragona, en la línia d'ample convencional València-Tarragona-Barcelona. Els treballs, que suposen una inversió de 3.004.717,8 euros (IVA inclòs), consistiran en la construcció d'un pas inferior de vianants dotat d'escales mecàniques i ascensors.

 
L'execució del pas inferior de vianants en el mateix emplaçament de l'actual pas a nivell permetrà la seva supressió, establint itineraris alternatius per als vehicles. Les actuacions es completaran amb la construcció, en una segona fase, d'un pas inferior per a vehicles, el projecte ja està redactat, continuant el tràmit administratiu previ al concurs de les obres.
 
Gràcies a aquestes actuacions, es augmentaran de forma significativa les condicions de seguretat per als vehicles, els vianants i les circulacions ferroviàries, i es garantirà una major permeabilitat de la infraestructura ferroviària al seu pas per aquest cèntric punt de la capital tarragonina.

Descripció dels treballs

El pas a nivell de la Plaça dels Carros, situat en el punt quilomètric 275/245 de la línia d'ample convencional València-Tarragona-Barcelona, a 350 m de l'estació de ferrocarril, té una intensitat de pas de 750 vehicles al dia i un flux de vianants mitjà diari de 500 persones, amb una circulació mitjana de 60 trens cada dia.

El projecte, que s'integra en la futura urbanització completa de la plaça, garanteix la preservació de les restes de l'època romana localitzats en aquest sector. En aquest sentit, durant les obres es realitzaran tasques de seguiment i vigilància, així com prospeccions arqueològiques.

El pas inferior de vianants tindrà una longitud de 20 m, 5 m d'ample i 3,2 m d'alçada. Els accessos es realitzaran mitjançant escales fixes i mecàniques a banda i banda, així com ascensors per facilitar el trànsit de persones amb discapacitat. A més, es col.locaran instal.lacions d'enllumenat, baranes i paviments i paraments verticals amb materials ceràmics resistents a actes vandàlics. També es laran equips de bombament per a permetre l'evacuació d'aigües.

La seva estructura és de formigó armat i la seva col.locació sota les vies es realitzarà mitjançant el sistema d'empenta, des del costat del port. Per a la construcció de les estructures, i causa de l'existència de nivell freàtic, es crearan recintes estancs.

De forma complementària, es duran a terme treballs de desviament dels serveis afectats, obres de drenatge i urbanització en l'entorn, i operacions en l'àmbit de les instal.lacions ferroviàries, tant d'Adif com del Port de Tarragona.
 
Aquesta inversió té caràcter d'obra per compte de l'Estat, i es realitza dins del Contracte Programa subscrit entre l'Administració General de l'Estat i Adif per al període 2007-2010.
 
L'obra ha estat adjudicada a l'empresa Enginyeria i Serveis Ferroviaris i té un termini d'execució de 12 mesos.