El Delegat del Govern a Catalunya ha visitat les obres d’acondicionament del Castell de Castelldefels

El Delegat del Govern a Catalunya ha visitat les obres d’acondicionament del Castell de Castelldefels

15/02/2011

1% Cultural


El projecte de rehabilitació del Castell de Castelldefels  (Baix Llobregat) ha estat finançat en part a càrrec de l’1% Cultural, del Ministeri de Foment, amb un pressupost de 500.000euros

Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, juntament amb l’alcalde de Castelldefels, Joan Sau, ha visitat les obres de rehabilitació del castell de Castelldefels, un edifici fortalesa que domina la població des d’un turó.
 
Les obres realitzades al castell de Castelldefels han estat finançades en part a càrrec de l’1% Cultural, el programa del Govern d’Espanya destinat a la recuperació del patrimoni històric. El pressupost total d’aquesta actuació és de 2.037.006,52 euros, dels quals el Ministeri de Foment n’ha aportat 500.000.
 
Les obres d’acondicionament que s’han dut a terme al castell de Castelldefels han contemplat actuacions a les diverses plantes de la fortalesa així com a l’accés a la coberta-mirador. L'execució d'aquestes obres és, de fet, la tercera fase d’un projecte que permetrà la instal·lació d'un centre d'interpretació d'història del castell i de dues sales d'exposicions: la primera, dedicada a l'obra pictòrica de Josep Guinovart i la segona, a la programació d'exposicions temporals.
 
En aquesta tercera fase, la planta baixa del castell s’ha adequat per a tres espais diferenciats. El primer d’ells ha estat dotat d’instal·lacions per veus i dades, il·luminació i climatització per destinar-lo a botiga. Les quatre naus abovedades on havien estat les quadres del castell han estat recuperades com a sala d’exposicions i s’ha adequat un tercer espai per destinar-lo a recepció, personal administratiu i control de les instal·lacions i serveis del castell.
 
La zona més alta del castell s’ha habilitat com a coberta-mirador amb un vestíbul totalment envidrat que dóna a la terrassa exterior.
 
D’altra banda, s’ha fet nova l’escala que comunica les diverses plantes del castell i s’ha instal·lat un ascensor; així com diverses mesures de seguretat, com poden ser portes metàl·liques tallafocs o baranes al mirador.
 

 

 

Projectes de l’1% Cultural a Catalunya
 
Com a balanç de les inversions a càrrec de l’1% Cultural a Catalunya, cal destacar que des de l’any 2004 fins al 2010 s’han finançat 99 projectes que han beneficiat a 73 municipis diferents. El total d’inversió d’aquests 99 projectes ha estat de 110,2 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment ha realitzat una aportació de 60,7 milions d’euros.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 38 projectes més en marxa que afecten a 32 municipis i que compten amb una inversió total de 54,2 milions d’euros, amb una aportació de 32 milions d’euros per part del Ministeri de Foment.
 
1% Cultural
 
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.
 
 

Fotos