El MARM inverteix 250.000 euros en l'adequació ambiental de riberes del riu Segre a Balaguer (Lleida)

El MARM inverteix 250.000 euros en l'adequació ambiental de riberes del riu Segre a Balaguer (Lleida)

11/02/2011

El Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua ha visitat les obres aquest divendres


Aquesta actuació mediambiental reduirà l'impacte paisatgístic del mur de defensa contra avingudes construït recentment en aquesta localitat 

Aquesta nova inversió en la localitat es suma al 1.450.000 euros destinats a l'escullera i al mur defensiu

El  secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha visitat avui les obres per l'adequació ambiental de la ribera esquerra del riu Segre, en el tram confrontant amb l'escullera de defensa executada a Balaguer (Lleida). A l'acte també han participat, entre altres autoritats, el subdelegat del Govern a Lleida, José Ángel Flores, l'alcalde de Balaguer, Miquel Aguilà, i el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Rafael Romeo.
 
Aquesta actuació mediambiental, en què el MARM inverteix 250.000 euros i que està executant a través de la CHE, té com a objectiu reduir l'impacte paisatgístic del mur de defensa contra avingudes construït en aquesta localitat. Aquests treballs se sumen als desenvolupats a la localitat en l'escullera defensiva, en què el MARM ha invertit 1.450.000 euros i que ja permeten reduir l'efecte de les crescudes a la llera del riu Segre.
 
D'aquesta manera, les obres per l'adequació ambiental de la ribera esquerra del riu Segre suposaran la creació de dos tipus de zones en aquesta ribera: les zones de senda revegetades i les àrees clares que permetran la dissipació de l'energia en cas de crescudes del riu.
 
Els treballs s'han dissenyat en dues fases. La primera ja conclosa s'ha centrat en una neteja de la ribera i en la instal.lació d'una barana de 660 metres de fusta per a la protecció del camí sobre el mur defensiu. Aquest camí ha estat condicionat per l'Ajuntament de Balaguer.
 
En la segona fase, actualment en obres, s'està realitzant el condicionament de ribera, amb reconstrucció de terraplens, sembra a la zona de l'escullera, podes selectives i la plantació de fins a 590 arbres (pollancres, àlbers i salzes, entre altres) i més de 250 unitats arbustives.
 
Mur defensiu i altres actuacions
L'escullera defensiva construïda pel MARM es troba en la marge esquerra, al nucli urbà de Balaguer, i suposa la consolidació d'un tram d'uns 700 metres que s'inicia aigües amunt del pont de Sant Miquel i que finalitza a la desembocadura del riu Sió. En aquesta marge s'ubicaven les obres de correcció i defensa creades després de les avingudes de 1982, que han estat reparades i complementades ara amb aquestes obres.
 
Per consolidar el marge es va construir un mur d'escullera, eliminant part del mur de pedra que hi havia prèviament en alguns trams.
 
Durant la visita, juntament amb aquesta actuació, s'han recordat altres obres que s'han executat en els últims mesos a la província de Lleida. Entre elles, la construcció del mur de canalització i la reposició de diversos trams afectats per les crescudes del riu Garona, a Les, la conservació del riu Noguera Ribagorçana, a Almenar, la conservació del Barranc Gasseres, a Talarn i la conservació del riu Segre , a Vielha.
 
En breu termini es van a iniciar més altres accions de protecció i adequació de llits i riberes en diferents localitats com Alt Àneu; Guingueta d'Àneu, Rialp i Sort.