El Mitma adjudica la redacció de 7 projectes per a la millora de l'accessibilitat de les autopistes AP-7 i AP-2

El Mitma adjudica la redacció de 7 projectes per a la millora de l'accessibilitat de les autopistes AP-7 i AP-2

27/02/2023

  • Els projectes, amb un pressupost d'adjudicació de 3,17 milions, contemplen la implantació de nous enllaços o la remodelació d'uns altres ja existents.
  • Aquests projectes d'actuació són el fruit dels estudis realitzats per Mitma sobre la distribució del trànsit en les autopistes AP-2 i AP-7 després de la seva reversió a l'Estat lliures de peatge.
  • Aquests projectes formen part del Programa d'actuacions en les autopistes AP-2 i AP-7, presentat per la ministra Raquel Sánchez el passat mes de juliol.

Madrid, 27 de febrer de 2023 (Mitma)
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha adjudicat per 3,17 milions d'euros els lots d'un contracte de serveis per a la redacció de diferents projectes de remodelació i construcció d'enllaços en les autopistes AP-2 i AP-7, a les províncies de Saragossa, Huesca, Lleida, Tarragona i Girona.

Amb aquestes modificacions es persegueix resoldre la problemàtica associada a la configuració actual de les autopistes, amb trams molt llargs sense accessos o amb enllaços molt separats entre si, la qual cosa dificulta les condicions d'explotació de l'autopista, allargant els trajectes per realitzar canvis de sentit o dificultant el desviament del trànsit cap a carreteres alternatives en cas de situacions excepcionals. El contracte es compon de 7 lots:

  • Lot 1: Autopista AP-2. Remodelació de l'enllaç amb LLAURA-A1 i nous enllaços en Osera d'Ebre i Candasnos (províncies d'Osca i Saragossa).
  • Lot 2: Autopista AP-2. Enllaços de Castelldans i Vimbodí (Províncies de Lleida i Tarragona).
  • Lot 3: Autopista AP-7. Enllaços de Tarragona Nord i el Vendrell.
  • Lot 4: Autopista AP-7. Remodelació d'enllaços de Vilafranca centro, Martorell i amb Autopista C-60. 
  • Lot 5: Autopista AP-7. Enllaços de Roda de Barà i Banyeres.
  • Lote 6: Autopista AP-7. Enlace de San Celoni norte; Remodelación de los enlaces de Maçanet y Girona norte.
  • Lot 7: Autopista AP-7. Enllaç de Figueres centro i variant de Vilafant.

Aquestes propostes d'actuacions per a la millora de l'accessibilitat són fruit dels estudis previs que Mitma va redactar sobre la distribució del trànsit en ambdues vies després de la supressió del peatge en les autopistes AP-7 i AP-2, que van revertir a l'Estat al gener de 2020 i setembre de 2021, respectivament.

Les conclusions dels estudis avaluaven diferents alternatives d'actuació, tenint en compte objectius funcionals (valorant criteris relacionats amb els nivells de servei, accessibilitat, captació de trànsit i aspectes constructius), ambientals (espais protegits, patrimoni cultural, ocupació del sòl…) i econòmics (valorant el cost de construcció i rendibilitat de cada alternativa).

La redacció d'aquests 7 projectes forma part del Programa d'actuacions en les autopistes AP-2 i AP-7, dissenyat per aconseguir una xarxa viària més resilient, accessible, funcional i segura a Catalunya i Aragó, davant l'increment del trànsit fruit de l'aixecament dels peatges.

El programa inclou fins a 42 actuacions de millora en ambdues infraestructures i en altres carreteres de l'entorn.