Referència del Consell de Ministres convocat conforme a l'Acord del Ple del Senat de 27 d'octubre de 2017 pel qual s'aproven les mesures requerides pel Govern, a l'empara de l'article 155 de la Constitució

Referència del Consell de Ministres convocat conforme a l'Acord del Ple del Senat de 27 d'octubre de 2017 pel qual s'aproven les mesures requerides pel Govern, a l'empara de l'article 155 de la Constitució

06/04/2018

El Consell de Ministres, a l'empara de l'article 155 de la Constitució, ha aprovat avui els següents acords:

APROVAT EL PLA TERRITORIAL SECTORIAL D'INFRAESTRUCTURES DE GESTIÓ DE RESIDUS MUNICIPALS

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PINFRECAT20), que es desenvolupa d'acord amb l'adaptació de la planificació al context general en el qual es troba Catalunya actualment, tant en termes normatius com quant a les complexes condicions d'entorn socioeconòmic i financer. Aquesta necessitat d'adaptació ha motivat l'elaboració d'un nou pla, que revisa i substitueix al Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Residus Municipals, aprovat pel Decret 16/2010, de 16 de febrer.

El nou Pla ha de constituir el marc de referència per a la implantació ordenada i equilibrada al territori de les infraestructures necessàries per al tractament de residus a Catalunya, d'acord amb la reformulació del model de gestió, al qual s'han de subordinar els instruments previstos en la legislació urbanística.

En conseqüència, estem davant un instrument d'ordenació i de determinació de l'interès públic que ha de derivar en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, i alhora, ha de garantir la implantació d'un model de gestió que té com a finalitat última la millora i optimització del servei públic de gestió de residus municipals, d'acord amb el principi d'eficiència i els criteris de sostenibilitat ambiental, social i econòmica sota la base de la cooperació amb l'Administració Local. Tot això afavoreix la creació d'una economia circular que promou l'eficiència en l'ús dels recursos per aconseguir un alt nivell de sostenibilitat ambiental.

APROVAT EL PROGRAMA DE PREVENCIÓ I GESTIÓ DE RESIDUS I RECURSOS DE CATALUNYA (PRECAT20)

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret pel qual s'aprova el Programa de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT20).

Aquest Reial decret aprova el contingut programàtic del document i estableix uns mecanismes per a la revisió i el seu seguiment, que han de permetre revisar el contingut en funció de circumstàncies soci-econòmiques i ambientals, de manera que constitueixin una eina de treball que es mantingui a tot moment actualitzada i permeti optimitzar la gestió dels residus al nostre territori.

En el mateix sentit, aquest Reial decret estableix els objectius prioritaris i de gestió de residus municipals, industrials i de la construcció a Catalunya que cal complir abans de l'any 2020, i manté la vigència de determinats preceptes dels decrets reguladors dels programes Gestió de Residus Industrials de Catalunya (PROGRIC), Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC) i Gestió de Residus de la Construcció de Catalunya PROGROC.


AUTORITZACIÓ PER FORMALITZAR UNA OPERACIÓ A CURT TERMINI I RENOVAR ALTRES DUES

El Consell de Ministres ha autoritzat als representants de la Generalitat de Catalunya en els òrgans de govern de la Societat Comercial de la Forja, S.A. (COMFORSA) a formalitzar una operació d'endeutament a curt termini per un import màxim de 600.000 euros, a renovar una altra operació de deute a curt per import d'1,4 milions i a renovar una operació de facturatge a curt termini per un import màxim de 600.000 euros.

L'aprovació d'aquestes autoritzacions es fa en aplicació de l'article 53 bis del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret Legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; així com per les competències assumides pel Govern conforme al Reial decret 944/2017, de 27 d'octubre, pel qual es designa a òrgans i autoritats encarregats de donar compliment a les mesures dirigides al Govern i a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, autoritzades per Acord del Ple del Senat, de 27 d'octubre de 2017, pel qual s'aproven les mesures requerides pel Govern a l'empara de l'article 155 de la Constitució.

L'autorització d'aquests crèdits té per finalitat preservar l'estabilitat financera i el normal funcionament dels serveis públics de la Comunitat Autònoma de Catalunya i les seves entitats depenents.

Les operacions a curt termini s'amortitzaran tan aviat com cessin les causes que les haguessin motivat i, en tot cas, en el termini màxim fixat en cadascuna d'elles.


MESURES EN RELACIÓ AMB LA LIQUIDACIÓ DEL PATRONAT CATALUNYA MÓN-CONSELL DE DIPLOMÀCIA PÚBLICA DE CATALUNYA (DIPLOCAT)

El Consell de Ministres, en virtut de les mesures autoritzades amb data 27 d'octubre de 2017 pel Ple del Senat respecte de la Generalitat de Catalunya en aplicació de l'article 155 de la Constitució, va adoptar, a través del Reial decret 9451/2017, de 27 d'octubre, la decisió de suprimir el Patronat en l'exercici de les competències que, conforme al previst en l'article 26.0) de la Llei 1312/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, corresponen al Govern de la Generalitat de Catalunya.

Posteriorment, el Consell de Ministres, en la seva reunió de 15 de desembre de 2017, en substitució del Govern de la Generalitat de Catalunya, va adoptar l'Acord de liquidació de l'entitat, i va designar l'òrgan liquidador per dur a terme aquest procés.

Una vegada constituït l'òrgan liquidador de DIPLOCAT i iniciades les operacions de liquidació de l'entitat, s'ha posat de manifest la necessitat de dotar a aquestes operacions d'una major agilitat a fi de portar a bon terme i en un termini raonable el procés. A aquests efectes, convé assignar expressament al propi òrgan liquidador les facultats que, d'acord amb els Estatuts de DIPLOCAT, corresponien als seus òrgans de govern. Per la mateixa raó, convé facultar al propi òrgan liquidador per realitzar, d'acord amb la legislació aplicable i els principis de la bona administració, totes les operacions per concloure el procés de liquidació degudament.