El Ministeri de Vivenda compromet 16,6 milions d’euros que facilitaran la construcció o rehabilitació de 3.000 habitatges a Catalunya

foto familia

30/11/2009

Comissió Bilateral amb la Generalitat de Catalunya


  • Beatriz Corredor destaca “la potent millora fiscal que la Llei d’Economia Sostenible incorpora per al lloguer i la rehabilitació”, incloent, entre altres mesures, una nova desgravació per obres de millora d’eficiència energètica, d’accessibilitat o d’estalvi d’aigua.
  • Els convenis subscrits formen part del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació 2009-2012 que beneficiarà a 101.000 famílies catalanes amb una inversió estatal de 1.265,5 milions d’euros
  • La ministra també s’ha reunit amb representats d’entitats de crèdit col·laboradores del PEVR per avaluar la marxa del seu finançament
 
El Ministeri de Vivenda ha compromès 16,6 milions d'euros en diverses actuacions de sòl i de rehabilitació i renovació que permetran la construcció o millora de 3.021 habitatges a Catalunya. La inversió forma part dels acords subscrits avui per la ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor després de la primera Comissió Bilateral de Seguiment del Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012 celebrada amb el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar.

La ministra ha destacat que “els acords assolits a Catalunya impulsen la rehabilitació que juntament amb el lloguer, serà, en el sector immobiliari, un dels motors de la nova economia. Per això, en la Llei d'Economia Sostenible incloem una potent millora fiscal de la rehabilitació i el lloguer: qui rehabiliti desgravarà i pagarà menys IVA i qui llogui tindrà la mateixa deducció que qui compri”.

“La Llei d'Economia Sostenible és un pas decisiu per fomentar l'economia el segle XXI –ha continuat Corredor-; una eina per impulsar un canvi de model de creixement del nostre país”. Pel que fa al sector immobiliari, ha explicat que “volem que segueixi aportant al PIB, però no de forma desequilibrada com a en el passat, sinó amb el valor afegit de la rehabilitació, una activitat molt intensiva en mà d'obra més qualificada i que genera, a més, activitat i lloc de treball per a empreses de materials, auxiliars i contractistes”.

La ministra ha explicat les millores fonamentals que la LES incorpora en l'àmbit de l'habitatge començant per les reformes fiscals. Així s'amplia el concepte de rehabilitació en l'IRPF per millorar el tractament fiscal de les obres que incrementin l'eficiència energètica i l'accessibilitat de les llars. A més aquestes reformes tindran un IVA reduït i una nova deducció. “La instal·lació d'un ascensor, les reformes per escalfar amb menys despesa les cases, el canvi de la banyera per una dutxa o la instal·lació de sistemes d'estalvi d'aigua són obres que desgravaran un 10% de l'IRPF fins al 31 de desembre de 2012 amb una base màxima anual màxima de 3.000 euros”.

Pel que fa al lloguer, Corredor ha subratllat que “per primera vegada, qui opti per llogar tindrà la mateixa deducció fiscal que qui compri, amb la qual cosa més llogaters podran desgravar-se mentre que als arrendadors se'ls millorarà el tractament fiscal de les rendes obtingudes incrementant-se al 60% el percentatge de reducció en la declaració de la renda”.

Rehabilitació d'habitatges i renovació urbana a Catalunya
La Comissió Bilateral amb Catalunya s'ha saldat amb 23 acords. Els dos primers convinguts, de rehabilitació integral i de renovació urbana, permetran la millora de 1.190 habitatges a la ciutat de Barcelona. El primer es refereix a l'Àrea de Rehabilitació Integral de Barcelona per actuar sobre 1.000 habitatges amb una aportació ministerial de cinc milions d'euros, és a dir, el 40% de la inversió prevista. El segon permetrà la demolició i reconstrucció de 190 habitatges corresponents a la segona fase de l'Àrea de Renovació Urbana del Bon Pastor. La inversió del Ministeri serà de sis milions d'euros, el 23,17% del total.

Urbanització de sòl per a més habitatges protegits
Així mateix s'han assolit 17 acords per a la urbanització de sòl destinat a 1.831 habitatges protegits. La inversió del Ministeri en aquest capítol ascendeix a 5,6 milions d'euros per a:
 
o 10 Àrees d'Urbanització Prioritària per a 890 habitatges protegits a la província de Barcelona en els municipis de: Abrera, Artés, Bagà, Guardiola de Berguedà, Lliçà D’Amunt, Parets del Vallès, Rubí i Sant Just Desvern.
o 3 Àrees d'Urbanització Prioritària per a 87 habitatges protegits a Girona als municipis de Blanes, Palau-Saverdera i Vilamalla
o 3 AUP per a 530 habitatges protegits a LLEIDA als municipis de LLEIDA i La Seu D’Urgell
o 1 AUP per a 324 habitatges protegits al municipi de Constantí, a la província de Tarragona.

Allotjaments temporals i uns altres acords
Després de la Comissió Bilateral s'han signat a més els primers quatre protocols per a la construcció de 123 allotjaments temporals protegits (figura de nova creació en el PEVR) destinats a:

o 50 allotjaments per als membres de la comunitat universitària adscrits a la Universitat de Vic
o 25 allotjaments per a col·lectius especialment vulnerables a Barcelona,
o 12 allotjaments per a col·lectius especialment vulnerables a Moià
o 36 allotjaments per a col·lectius especialment vulnerables a Lleida

Els gestors de les actuacions han certificat, abans de la signatura del Protocol, la disponibilitat de sòl per a la construcció els allotjaments.

Finalment s'ha rubricat un Protocol de col·laboració per a la concessió de les ajudes aprovades pel Govern Central per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals que han afectat Catalunya. Les ajudes excepcionals són de dos tipus: per a lloguer, en cas que hagués calgut el desallotjament i ajudes per a la reparació, rehabilitació i reconstrucció dels habitatges afectats.

El Ministeri i la Conselleria també han acordat finançar objectius addicionals als inicialment convinguts per a l'últim programa. Aquest acord permetrà que més famílies catalanes es beneficiï de les ajudes a la rehabilitació aïllada que s'amplien en 26.417 i a les de lloguer en 11.032

“Amb tots aquests acords –ha subratllat Corredor - el Ministeri de L'Habitatge revalida el seu compromís amb Catalunya plasmada, entre altres polítiques, en el PEVR que beneficiarà 101.000 famílies catalanes en els propers quatre anys, amb una inversió de l'Estat de 1.265,5 milions d'euros, un 47% més que el pla anterior”.

Reunió amb les entitats de crèdit col·laborador del PEVR
Abans de la Comissió Bilateral, la ministra i el conseller s'han reunit amb representants d'entitats de crèdit amb representació a Catalunya i col·laboradores del PEVR perquè, com ha explicat Beatriz Corredor “volem conèixer de primera mà com s'està materialitzant el compromís que van assumir per finançar les actuacions del Pla. El veritablement important dels convenis que subscrivim amb bancs i caixes és que els seus beneficis arribin als ciutadans i que les famílies que reuneixen els requisits per accedir a un habitatge protegit no es quedin sense ella per manca de finançament”.

La ministra ha recordat que per facilitar el crèdit a 100.000 famílies solvents, el Ministeri va posar en marxa una línia de cobertura per la qual assumeix el 50% del risc de cada nova hipoteca concedida per a habitatge protegida fins a un volum global de crèdit de 12.000 milions d'euros”.

“Estem empenyorats que la restricció del crèdit no sigui un obstacle per accedir a l'habitatge –ha assegurat Corredor - i per això el proper 10 de desembre, constituirem, per primera vegada, una comissió de seguiment financer per comprovar de prop la marxa del compromís de 123 caixes i bancs, pràcticament tot el sistema financer espanyol, amb el PEVR”.
 
Dinar amb alcaldes
La ministra també ha volgut aprofitar la seva presència a Catalunya per dinar amb alcaldes de municipis de més de 50.000 habitants per abordar qüestions pràctiques sobre l'aplicació del Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació. 
 

> Fotos