La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre inicia les obres de les estacions de desinfecció d’embarcacions als embassaments de Rialb i Talarn

19/11/2009

El pressupost estimat de cadascuna de les actuacions és de 60.000 euros


  • Aquests projectes s’integren al Pla de Xoc contra el musclo zebra que desenvolupa l’Organisme de Conca i recull la construcció de 13 noves estacions en embassaments
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha iniciat les obres de construcció de les estacions de rentat i desinfecció d'embarcacions en els embassaments de Rialb i Talarn, a Lleida. Aquestes actuacions suposen una inversió conjunta de 120.000 euros.
 
L'estació de Rialb es construirà al final municipal de Ponts, al costat d'una estació de serveis, en terrenys de titularitat municipal. Per part seva, la de Talarn s'ubicarà al municipi de Talarn, annexa a les instal·lacions d'una estació de servei, en el punt quilomètric 87,6 de la carretera comarcal C-13. Ambdues es recullen en el Pla de Xoc que l'Organisme està desenvolupant per frenar l'expansió del musclo zebra a la Conca de l'Ebre, incloent accions fora del seu àmbit competencial.
 
Les noves estacions de desinfecció comptaran amb una plataforma de rentada dotada amb un sistema de recollida d'aigües, un sistema drenant i una sala tècnica per a l'ús d'aigua clorada a 160 bars de pressió i amb una temperatura per damunt dels 60è. El cabal serà d'entre 600 i 1.200 litres/hora.
 
Les estacions permetran complir amb el protocol de desinfecció d'embarcacions que es recull en les normes de navegació a la Conca de l'Ebre, aprovades per l'Organisme de Conca per frenar la invasió del musclo zebra. Aquestes infraestructures poden construir-se per iniciativa privada o per iniciativa de qualsevol administració i la seva gestió és privada.
 
Pla de Xoc
La Confederació, a través dels fons del Pla Espanyol d'Estímul de l'Economia i l'Ocupació (Pla E) del Govern d'Espanya, ha posat en marxa la construcció d'una sèrie d'estacions prioritzant aquells embassaments que estan considerats afectats per presència de larves de musclo zebra. Quan es conclouen les obres es lliuren per a la seva gestió i manteniment posterior.
 
En total s'han projectat 13 noves estacions de què ja s'han conclòs les ubicades en l'embassament de L'Estanca (Alcañiz) i la de l'embassament d'Alloz (Navarra) i estan en execució les dos de Talarn i Rialb; la de l'embassament de Santolea (Terol), la de l'embassament de Calanda (Terol), la de Miranda d'Ebro (Burgos), la de l'embassament del Grau (Osca) i la de l'embassament de González Lacasa (la Rioja) A aquestes cal unir les construïdes anteriorment per l'Organisme en l'embassament de l'Ebre (Cantàbria); Ullívarri (País Basc) i a Mequinensa (al càmping de Casp-Saragossa).
 
Les estacions es projecten al País Basc en l'embassament de Sobrón (Àlaba); a Castella i Lleó, en el riu Ebre (a Miranda d'Ebro, a Burgos); a la Rioja, en l'embassament de González Lacasa (El Rasillo); a Navarra, en l'embassament d'Alloz (Lerate); a Lleida, als embassaments de Talarn (Talarn) i Rialb (Ponts) i a Aragó, a Osca, en els embassaments del Grau (Abizanda), Barasona (La Pobla de Castro), Mitjà (Aínsa), Búbal (Biescas), Sotonera (Alcalá de Gurrea); a Saragossa a l'embassament de Riba-roja (Mequinensa) i a Terol on ja s'ha construït l'estació en L'Estanca d'Alcañiz.
 
A més de les executades per la Confederació existeixen unes altres estacions impulsades per les Comunitats Autònomes i per iniciativa privada a Mequinensa, La Tranquera, Talarn, San Lorenzo de Montgay, Baix Ebre, Rialb i Lanuza.
 
Dins del Pla de Xoc, l'Organisme de Conca ha desenvolupat activitats de control, normatives, divulgatives i d'investigació. Encara que les actuacions es centren en les competències de la Confederació, principalment el control de la navegació, molts dels projectes es desenvolupen en coordinació amb les Comunitats Autònomes, administracions que tenen la competència mediambiental i en el control d'espècies invasores. Moltes d'elles estan destinades a oferir eines per als afectats i també i principalment, a promoure el més gran control i evitar en el que és possible l'expansió de la plaga.