L’empresa catalana Ceràmica Cumella obté el Premi Nacional d’Artesania 2009

12/11/2009

IV Edició dels Premis Nacionals d’Artesania


  • Entre els seus treball més emblemàtics, destaca la seva participació al Parc Diagonal mar, la coberta del Mercat de Santa Catalina, el Pavelló d’Espanya Aichi (Expo del Japó), o el Pavelló d’Espanya a l’Expo de Saragossa.
  • Els Premis Nacionals d’Artesania tenen com a objectiu reconèixer els mèrits d’aquelles empreses que s’adaptin al mercat actual sense perdre les característiques específiques que les defineixen com a empreses artesanes.
 
L'empresa catalana Ceràmica Cumella S.L. ha estat guardonada amb el Premi Nacional d'Artesania 2009. Responsables d'aquesta empresa van recollir avui el premi durant un acte que es va celebrar a la seu del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, a Madrid.
 
El premi reconeix el conjunt d'un treball consolidat i àmpliament reconegut i se li ha atorgat per representar i unir de forma idònia els valors de: trajectòria, orientació al futur, artesania dissenyada per a la societat actual, tradició, innovació, investigació i desenvolupament tecnològic, col·laboració amb altres col·lectius professionals i qualitat tècnica i formal.

A més, tres empreses artesanes més catalanes han resultat finalistes: en la categoria Producte, que s'atorga als productes o col·leccions realitzades i comercialitzades durant els dos anys anteriors a la convocatòria, Mercè Puig pel seu treball Còdols elaborat en llana i la tècnica de feltre; i Cerabella S.L. per la seva col·lecció Alga, Fossil i Egea, veles carregades d'identitat, disseny, tradició i innovació. En la categoria Innova, que reconeix els productes, prototips o actuacions que suposin una aposta decidida per la innovació en l'artesania, mitjançant la utilització de noves tecnologies, nous materials, o la reinterpretació innovadora de productes tradicionals, Desedamas, S.C.P. pel seu treball en seda amb tècniques de patchwork.

Uns premis per reconèixer l'excel·lència de l'artesania
Promoguts per la Fundació Espanyola per a la Innovació de l'Artesania (Fundesarte) i convocats pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, els Premis Nacionals d'Artesania tenen com a finalitat donar reconeixement institucional al més alt nivell a aquelles actuacions reconegudes generalment com excel·lents i exemplars en el camp de l'artesania contemporània. El principal objectiu és reconèixer els mèrits d'aquelles empreses artesanes que s'adaptin al mercat actual sense perdre les característiques específiques que les defineixen com a empreses artesanes.

En aquesta quarta convocatòria dels premis, s'han presentat 48 candidatures procedents d'Andalusia, Astúries, Les Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, la Rioja, Múrcia i la Comunitat Valenciana.

El jurat va estar compost per: Fátima Mínguez, Sotsdirectora General d'Entorn Institucional i Coordinació Internacional del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç; Pilar Cuevas, Directora general de Turisme i Artesania de Castella-la Mancha com Presidenta de l'Observatori de d'Artesania de les Comunitats Autònomes; Enrique Loewe, President de la Fundació Loewe; Ana Cabrera, Cap del departament de documentació del Museu Nacional d'Arts Decoratius; Manuel González, President d'Ofici i art, Organització d'Artesans d'Espanya; Juan Ruiz, Gerent de Teixidors –Premio Nacional d'Artesania 2008-; Tachy Mora, periodista especialitzada i Mercedes Valcárcel, Coordinadora General de la Fundació Espanyola per a la Innovació de l'Artesania.

Coincidint amb el lliurament dels IV Premis Nacionals d'Artesania es va inaugurar, a la seu del Ministeri, l'exposició amb els principals treballs dels artesans premiats i finalistes d'aquesta quarta edició. La mostra romandrà oberta fins al proper 25 de novembre.

Posteriorment, viatjarà fins a la Fira de València on, entre 4 i el 8 de desembre, podrà tenir-se en compte en el marc de la mostra “Espai Artesà”. Es tracta de l'I Saló de l'Artesania que es farà coincidir amb la ja coneguda ‘Semana de l'Artesanía’ que organitza el Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana.

Ceràmica Cumella
Reconeguts per seus més de cent anys treballant la ceràmica, Ceràmica Cumella uneix en la seva producció segles de tradició amb la investigació per al desenvolupament tecnològic. El taller produeix gres destinat a la construcció d'edificis, desenvolupant processos d'investigació i innovació suscitada tant per la col·laboració amb arquitectes contemporanis com per la necessitat de recrear i refer elements per a la rehabilitació d'edificis històrics.

Entre els seus treballs més emblemàtics, destaca la seva participació en les següents obres: Parque Diagonal Mar, Coberta del Mercat de Santa Catalina, Pavelló d'Espanya Aichi (Expo del Japó), COAC Barcelona, Pavelló d'Espanya (Expo de Saragossa).
Catalunya compta amb més d'11.800 empreses artesanes, cosa que suposa el 19,2% del total nacional, i 44.713 persones que treballen en el sector artesà.

Fundació Espanyola per a la Innovació de l'Artesania
La Fundació Espanyola per a la Innovació de l'Artesania és l'organització de referència en la promoció i desenvolupament de les empreses artesanes espanyoles.

El sector de l'artesania a Espanya supera els 200.000 treballadors en més 60.000 empreses artesanes, oficialment registrades, supera els 4.000 milions de valor afegit brut, i representa el 0,4% del PIB. Es tracta d'un sector econòmic que és component fonamental del nostre patrimoni cultural.

Fundesarte està enquadrada en el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, i és una entitat sense ànim de lucre de caràcter estatal, que té com a objectiu la gestió de projectes per a la incorporació de la innovació en el sector artesà i ser el canal de cooperació tècnica per als professionals en les àrees d'investigació i formació.

Coincidint amb el lliurament dels IV Premis Nacionals d'Artesania, Fundesarte estrena pàgina web, www.fundesarte.org, amb l'objectiu de facilitar al sector artesà la disponibilitat d'eines que permetin millorar el desenvolupament de la seva activitat, amb la incorporació d'una nova secció de Recursos i Ajuda l'Artesà.

Els professionals podran, així, conèixer totes les convocatòries d'interès en un web 2.0 que pretén estar cada vegada més a prop del sector artesà, proporcionant informació útil i actualitzada.