El MARM avalua favorablement el magatzem subterrani de gas natural a Amposta

11/11/2009

Segons la Declaració d'Impacte Ambiental


  • La DIA estableix que s'haurà de mantenir un contacte regular amb les confraries de pescadores afectades per acordar amb elles mesures adequades per minimitzar l'impacte que puguin patir.

El Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) ha formulat la Declaració d'Impacte Ambiental favorable a la realització del projecte “Magatzem subterrani gas natural Amposta (Permís Castor)”. La DIA, que avui es publica al BOE, ha resolt que sempre que es realitzi en l'alternativa escollida, i amb les mesures i condicions ambientals assenyalades que s'han deduït del procés d'avaluació, quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals.

L'estructura Castor es troba a uns 1.700 m de profunditat en la zona occidental del mar Mediterrani, a 21,6 km de la costa, davant la localitat de Vinaròs (Castelló), coincident amb l'antic camp petrolífer d'Amposta. Aquest magatzem exerciria una funció de regulació dels desequilibris de l'oferta i la demanda de gas natural del sistema gasista espanyol, a més d'una funció de reserva estratègica.

L'alternativa seleccionada inclou: ubicació de la planta d'operacions en terra, entre l'autopista del Mediterrani AP-7, la carretera autonòmica CV-11 i el camí d’Alcanar de Canareus; alimentar els generadors i compressors amb gas natural, evacuació de seguretat de les possibles emissions de gas per ventejo en la planta d'operacions en terra i torxa en la plataforma marina; i construcció d'una plataforma marina per als pous i una altra de procés unit per una passarel·la.

La DIA aprovat inclou les mesures necessàries per minimitzar els impactes vinculats a les operacions d'estesa i tancat del gasoducte i el cable de fibra òptica en el mar, baixada de ripios de perforació, excavat, moviments de terres, anivellament del terreny i disposició del gasoducte i la fibra òptica en el seu tram terrestre.

Així mateix, s'estableixen les condicions per evitar els impactes a sòls, fons marí, aigües continentals, aigua marina, flora i fauna marina i litoral, espais protegits, atmosfera, paisatge, i mitjà soci econòmic etc.

Encara que no sembla probable l'afecció dels sorolls i vibracions a la fauna marina i litoral, es preveu realitzar un manteniment preventiu amb vista a reduir aquests impactes.

En relació amb el mitjà socioeconòmic, el DIA estableix que s'haurà de mantenir un contacte regular amb les confraries de pescadores afectades per acordar amb elles mesurades adequades per minimitzar l'impacte que puguin patir. Així mateix, es senyalitzaran les zones en les quals s'estigui realitzant l'estesa de les conduccions i es comunicarà als pescadors l'àrea en què s'ha realitzat l'abocament de ripio perquè el tinguin en compte a l'hora de realitzar pesca d'arrossegui.

S'elaborarà un informe dels resultats del programa de vigilància ambiental (PVA), que avaluarà l'eficàcia de les mesures correctores utilitzades i les possibles desviacions pel que fa als impactes previstos en l'estudi d'impacte ambiental.