El nou Fons Estatal 2010 comporta una inversió a Tarragona que supera els 85 milions d’euros

subdelegada tgn presenta feil 2010

09/11/2009

  • Com a principals novetats cal destacar que es podrà incloure el cost del projecte i fins al 20% de la inversió per a equipaments.
  • Es podrà també destinar fins el 20% a la despesa social que origini la prestació dels serveis socials de competència municipal
  • Aquesta Subdelegació del Govern s’encarregarà per segon cop de la gestió telemàtica del procés de forma moderna, propera i eficaç
 
La Subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, ha presentat aquest matí en roda de premsa els continguts del nou Fons estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat local, 2010, que comporta per a la província de Tarragona una inversió disponible de 85.285.350 euros, dels quals el 80% (68.194.101) són per a inversió i el 20% (17.091.249) són per a despesa social.
 
Aquesta Subdelegació del Govern, tal i com ja va fer en el procés del primer fons estatal, s’encarregarà de la gestió telemàtica del procés de recollida de sol·licituds presentades per part dels ajuntaments. L’objectiu és aconseguir l’èxit assolit en el primer procés que va permetre actuar aquesta Subdelegació de forma moderna, propera i eficaç. A nivell estatal, el fons està dotat amb cinc mil milions d’euros gestionats pel Ministeri de Política Territorial.
 
El nou Fons Estatal fou aprovat per Reial Decret.-Llei 13/2009 de 26 d’octubre amb una doble finalitat. En primer lloc, incrementar la inversió pública a l’àmbit local mitjançant el finançament d’actuacions generadores d’ocupació en obres de nova planificació i execució immediata que siguin competència dels municipis així com de l’equipament d’aquestes, a partir de començaments de l’any 2010.
 
En segon lloc, aquest fons contribuirà a la sostenibilitat social, mitjançant el finançament de les despeses corrents que ocasioni la prestació de serveis educatius així com altres serveis socials de competència municipal, especialment les despeses derivades de la gestió dels serveis d’atenció a les persones en situació de dependència, en el marc de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l’Autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
 
Novetats del nou Fons Estatal
 
El nou Fons, dotat a nivell estatal amb 5.000 milions d’euros i que gestionarà el Ministeri de Política Territorial, finançarà inversions d’execució immediata per part de les corporacions locals, prioritàriament projectes de desenvolupament sostenible en les seves vessants mediambiental i de recolzament a la innovació econòmica i social. Com a novetats respecte a l’anterior fons, cal destacar que de la inversió es podrà destinar fins el 20% a equipaments, i que el cost de redacció del projecte es podrà incloure.
 
Una altra de les principals novetats és el finançament de les despeses corrents que ocasioni la prestació dels serveis socials de competència municipal, principalment en educació i atenció a les persones en situació de dependència. A aquesta finalitat, les corporacions locals podran destinar fins a un 20% del nou Fons.
 
A partir del dia 4 de novembre de 2009 les corporacions locals tenen fins al dia 4 de febrer de 2010 (tres mesos) per presentar els projectes, que, al igual que amb el vigent Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), hauran ser de nova planificació.
 
D’aquesta manera, les obres podran començar a executar-se a partir de l’1 de gener de 2010. El criteri de distribució del Fons entre els diferents ens locals serà novament el de la població.
 
 Línies de sostenibilitat
 
Els projectes que es podran finançar amb càrrec al Fons Estatal per al Treball i la Sostenibilitat Local s’englobaran en les següents línies:
 
- Sostenibilitat econòmica: parcs empresarials, científics i tecnològics; infrastructures d’innovació i desenvolupament tecnològic; desplegament i accés a les xarxes de telecomunicacions de nova generació, etc.
 
- Sostenibilitat ambiental: estalvi i eficiència energètica i de recursos hídrics; accessibilitat i l’ús d’energies renovables; mobilitat urbana sostenible; reforçament de mitjans de transport menys contaminants.
 
- Sostenibilitat social: centres de serveis socials, sanitaris, culturals i esportius; despesa corrent destinada a serveis socials, principalment educació i atenció a persones en situació de dependència.
 
No obstant, els municipis amb una població inferior als 2.000 habitants tindran un major marge a l’hora de determinar la tipologia de projectes, per facilitar el complet desenvolupament del Fons en les localitats més petites.
 
El nou Fons incorpora diferents millores respecte al pla vigent. Així, en relació amb la creació de llocs de treball, es manté l’exigència de que els nous contractes es realitzin a treballadors inscrits com a demandants de feina, amb la novetat de que se donarà prioritat als aturats de llarga durada (més de 12 mesos registrats).
 
Las actuacions, que podran ser presentades tant pels ajuntaments com per agrupacions o mancomunitats de municipis, no podran superar els 5 milions d’euros. No podran finançar-se obres que hagin rebut ajudes d’altres administracions, excepte aquelles que siguin una segona fase de projectes recolzats pels fons vigent.
 
De la mateixa manera, un 0,2% del total del fons es podrà destinar a despeses de gestió. També s’ha establert la reutilització dels cartells anunciadors de les obres del FEIL.
 
En relació als mecanismes de gestió, s’incrementa l’import de les bestretes que es transfereixen als ajuntaments un cop aprovats als projectes, que arribaran al 85% del seu cost total, en lloc del 70% que estableix el FEIL.
 
El 15% restant s’abonarà un cop finalitzades les obres. Com amb el Fons actual, tots els tràmits podran realitzar-se per via íntegrament telemàtica. Pel seguiment de l’execució dels projectes, es crearan comissions informatives a cada comunitat autònoma, amb representants del Govern, les organitzacions sindicals i empresarials i les corporacions locals. Aquests organismes podran també constituir-se en l’àmbit provincial.
 
FEIL 2009
 
Les obres amb càrrec al FEIL 2009 han generat ja més de sis mil lloc de treball als 183 municipis de la província de Tarragona. S’ha superat en més d’un 40%, l’ocupació inicialment prevista per a la totalitat de projectes, amb una previsió de 4.435 llocs de treballs directes. Els projectes amb finançament representen més del 99% de la totalitat dels projectes aprovats, 509. El Ministeri de Política Territorial va aprovar una inversió de 134,1 M€ i fins el moment s’han transferit més de 93 M€.