Adif invertirà 4,2 milions d’euros en millorar l’accessibilitat i la qualitat de les instal•lacions a l’estació de Badalona (Barcelona)

presentacio projecte

04/11/2009

Pla de modernització de la xarxa de Rodalies de Barcelona


  • S’eliminaran les barreres arquitectòniques amb la construcció d’un nou pas inferior dotat d’escales mecàniques i ascensors i la creació de recorreguts  guiats per a invidents
  • El projecte inclou millores en andanes, marquesines, edifici de viatgers, tancaments i aparcament 

Adif invertirà 4.238.096 euros en actuacions per a millorar l’accessibilitat i modernitzar les instal•lacions a l’estació de Badalona, situada a la línia Barcelona-Mataró-Maçanet de la Selva. El projecte, que té com a principals objectius l’eliminació de les barreres arquitectòniques i l’augment de la qualitat general del servei que s’ofereix als clients del ferrocarril, contempla la remodelació i adaptació dels passos inferiors, andanes, edifici de viatgers, accessos i aparcament.

Aquest projecte s’emmarca en el conveni signat entre el Ministerio de Fomento, Adif i la SEITT (Sociedad Estatal de Infraestructuras del Transporte Terrestre) per a la realització d’actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya, en el que s’inclou l’execució d’inversions per a la modernització d’estacions i actuacions per a la millora de línies.

Així mateix, responen al compromís del Ministerio de Fomento de realitzar un pla global d’inversions per a la millora permanent de les seves infraestructures i estacions de la xarxa de Rodalies de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i confort als seus clients i als ciutadans.

Eliminació de las barreres arquitectòniques

El projecte contempla la realització d’obres per a l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la millora de l’accessibilitat als trens. En el primer aspecte, destaca la construcció d’un nou pas inferior entre andanes que estarà dotat d’ascensors i escales fixes i mecàniques, així com l’adaptació i modernització del pas existent, on es disposaran escales mecàniques i fixes.

El nou pas es construirà mitjançant el procediment de calaix encaixat, que consisteix en la construcció de l’estructura de formigó en una zona annexa i la seva posterior embranzida amb mitjans mecànics fins a la seva ubicació definitiva sota les vies. Aquest sistema redueix considerablement les afectacions al servei i permet aprofitar la franja horària nocturna per a l’execució de la major part dels treballs.

Així mateix, es realitzaran obres addicionals, com la instal·lació de sistemes d’impermeabilització, construcció de pous de bombeig, canalitzacions, paviments i sistemes d’il·luminació, entre d’altres.

En el pas existent, se substituirà la plataforma actual per escales fixes i mecàniques complementàries a les del pas de nova creació, per a canalitzar els fluxos de trànsit de viatgers. S’instal·laran nous paviments, baranes, enrajolats i acabats.

Per a facilitar l’accés als trens, s’elevarà el nivell de les andanes fins a situar-los a una alçada de 68 cm sobre la cota de carril en una longitud de 200 metres i s’adaptarà l’amplada per a augmentar la capacitat útil i per a adequar el límit de l’andana a la configuració del nou material ferroviari que presta servei en aquesta estació.  

D’altra banda, i amb l’objectiu de facilitar el trànsit als invidents, s’establiran recorreguts guiats des de l’exterior de l’edifici fins als punts d’embarcament  d’escales i ascensors, i s’instal·larà una maqueta adaptada en el vestíbul, per a facilitar la seva orientació.

Finalment, s’habilitaran dues places reservades per a vehicles de persones de mobilitat reduïda a la plaça d’accés a l’estació.

Altres actuacions 

El projecte inclou una sèrie de treballs encaminats a millorar les condicions generals de qualitat del servei i la seguretat de les instal·lacions. Entre altres, es procedirà a la reparació i ampliació de la marquesina existent a l’andana de les vies 2 i 4 i se substituirà per mòduls de nova construcció el cobriment a les andanes de les vies 1 i 3. També s’instal·laran nous bancs i altre mobiliari urbà i es reforçarà  el sistema d’il•luminació amb noves lluminàries.

Així mateix, es realitzaran diverses actuacions a la façana i vestíbul de l’edifici de viatgers i es completarà i renovarà el tancament del perímetre de l’estació, amb l’objectiu d’augmentar els nivells de seguretat de les instal·lacions.

També es construirà una nova escomesa elèctrica, que serà complementària a l’existent i permetrà garantir el subministrament a les noves instal·lacions i equipaments. 

A la zona exterior, a més, s’habilitarà un espai per a l’estacionament de fins a 25 bicicletes.
 

> Fotos