Elena Espinosa destaca la necessitat d'una transició ràpida i justa cap a una economia mundial amb baixes emissions de carboni

Elena Espinosa destaca la necessitat d'una transició ràpida i justa cap a una economia mundial amb baixes emissions de carboni
<br/>
<br/>

03/11/2009

A l'acte “Transició justa davant el canvi climàtic” celebrat en Barcelona


  • Segons la Ministra de Medi ambient, i Medi Rural i Marí, cal avançar en la direcció d'una nova economia basada en principis ecològics que inverteixi en economia verda i fomenteu la participació mitjançant el diàleg social.
  • Així mateix, Elena Espinosa subratlla que aquesta transició ha de fer-se sens perjudici dels treballadors, amb plans de formació, carrera professional, estabilitat en el lloc de treball i protecció social.
  • La Ministra també recalca els compromisos d'Espanya en matèria de cooperació per garantir el desenvolupament sostenible de les poblacions més vulnerables a l'efecte de la crisi econòmica i ambiental.

La Ministra de Medi ambient, i Medi Rural i Marí ha destacat la necessitat d'una transició ràpida cap a una economia mundial amb baixes emissions de carboni, a l'acte “Transició justa davant el canvi climàtic” celebrat amb els sindicats a Barcelona.

Elena Espinosa ha assenyalat que la crisi del sistema econòmic, financer, energètic i alimentari revela de manera visible la insostenibilitat de l'actual model de desenvolupament. En aquest context, ha subratllat que cal que la producció de gasos d'efecte hivernacle (GEI), responsables del canvi climàtic, es redueixin a la meitat a mitjans de segle.

Segons la Ministra, la reacció davant aquesta crisi ha d'impulsar una globalització justa, integradora i sostenible mitjançant la posada en marxa de la inversió en l'economia verda i la participació a través del diàleg social.

Elena Espinosa ha explicat que el lloc de treball verd redueix l'impacte ambiental d'empreses i sectors econòmics fins a assolir nivells sostenibles. Es tracta de llocs de treball que ajuden a reduir el consum d'energia, primeres matèries i aigües i que contribueixen a descarbonitzar l'economia, a reduir les emissions de GEI i a disminuir o evitar per complet totes les formes de deixalla o contaminació.

La Ministra ha recalcat que aquests llocs de treball han de complir amb els criteris laborals del treball decent. És a dir, oferir salaris i protecció social adequada, condicions de treball segur i drets per als treballadors.

Així, la transició cap a un nou model econòmic que afavoreixi una més gran equitat i sostenibilitat mediambiental haurà d'orientar-se a moderar l'impacte social de les mesures de reducció de gasos d'efecte hivernacle així com de les mesures d'adaptació al canvi climàtic. I aquesta transició ha de fer-se sens perjudici dels treballadors, amb plans que continguin formació, carrera professional, estabilitat en el lloc de treball i protecció social.

En opinió de la Ministra, aquesta etapa de transició no ha de perjudicar les poblacions dels països en desenvolupament. En aquest sentit, ha reiterat el compromís del Govern d'Espanya per fomentar un desenvolupament sostenible en les poblacions més vulnerables a la crisi econòmica i mediambiental.

La Ministra també ha insistit en el paper clau dels agents socials en el canvi del model de desenvolupament cap a un altre baix en emissions de carboni que sigui sostenible ambiental, econòmica i socialment i en la necessitat d'un diàleg permanent amb els representants de les organitzacions sindicals i empresarials per abordar els compromisos i conseqüències que sobre l'activitat productiva i el lloc de treball té el Protocol de Kyoto.

Finalment, Elena Espinosa ha manifestat que, amb vista a Copenhaguen, és imprescindible un acord global basat en els principis d'equitat, integritat ambiental i flexibilitat en tots els mitjans possibles per assolir els objectius establerts i seure les bases del canvi de model d'una manera justa per a tots.