Les expectatives sobre el comerç exterior a Catalunya es mantenen estables amb tendència a l’alça

08/05/2008

  • Durant el primer trimestre de l’any, les empreses catalanes exportadores no han augmentat els seus preus
  • La majoria de les exportacions catalanes han tingut com a destí països de la Unió Europea

    L’Enquesta de Conjuntura de l’Exportació, que elabora el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, posa de manifest una tendència a l’estabilitat pel que fa a les exportacions catalanes. Prop del 48% de les empreses catalanes preveuen, a tres mesos vista, que l’evolució de la cartera de comandes es mantingui estable, mentre que un 22% creu, fins i tot, que evolucionarà a l’alça. I aquestes expectatives encara es tornen més favorables en una previsió a dotze mesos. Gairebé la meitat de les empreses catalanes preveu augmentar la seva cartera de comandes i només un 17% considera la possibilitat que aquesta cartera de comandes evolucioni a la baixa.

    Pel que fa als preus i al marge comercial d’exportació, l’Enquesta de Conjuntura de l’Exportació indica que més de la meitat de les empreses de Catalunya (un 56’65%) no ha modificat el seus preus d’exportació en el primer trimestre de l’any. Un percentatge inferior en 8’33 punts respecte al mateix període de l’any 2007. El percentatge d’empreses que senyalen un increment dels seus preus d’exportació ha estat d’un 30’24%, i el de les empreses que indica una reducció de preus se situa al 11’90%.

    Els empresaris catalans han destacat que la demanda exterior és el factor que més ha incidit en la potenciació de l’activitat exportadora. En canvi, el fre a aquesta activitat és la competència internacional de la qualitat.

    La majoria de les empreses de la mostra realitzada pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç exporta a països de la Unió Europea (el 92’34%, i d’aquests el 91’13% a països de la zona euro i el 57’86%a altres països de la UE), i les previsions d’evolució de les exportacions en els tres propers mesos són majoritàriament d’estabilitat per a totes aquestes zones.