Joan Rangel presideix la Junta de Seguretat encarregada d’organitzar el dispositiu de les eleccions del proper 9 de març

15/02/2008

  • Més de 18.000 membres dels diferents cossos i forces de seguretat vetllaran per la seguretat als comicis
  • Un total de 5.324.578 electors estan convocats a les urnes a Catalunya
  • Per primer cop en unes eleccions generals s’introdueix la recepció de dades a través d’agendes pda

El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, ha presidit aquest matí la Junta de Seguretat encarregada de coordinar el dispositiu dels cossos i forces de seguretat que garantiran el normal desenvolupament de la jornada electoral del proper 9 de març. A aquesta reunió de treball, que ha tingut lloc a la seu de la Delegació del Govern a Catalunya, hi han assistit representants del Cos Nacional de Policia, de la Guàrdia Civil, dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Efectius de seguretat

El nombre d’efectius de les forces i cossos de seguretat de Catalunya que estaran en servei durant la jornada d’eleccions generals del 9 de març serà de 18.799.  Concretament, el Cos Nacional de Policia tindrà uns efectius de 1.600, la Guàrdia Civil disposarà de 3.100 agents, Mossos d’Esquadra mobilitzen a 6.099 policies i el total d’efectius de les policies locals de Catalunya és de 8.000.

El dia de les eleccions  s’establiran diversos òrgans de coordinació d’aquests cossos policials i forces de seguretat a les quatre províncies catalanes. A més, la Delegació del Govern a Catalunya, com a responsable de tot el procés electoral, crearà un centre de coordinació de tot Catalunya on es recolliran les dades provinents dels altres centres i, des d’aquí es remetran a la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior.

Tot aquest dispositiu especial de seguretat té com a objectiu final vetllar perquè els 5.324.578 electors ,que estan convocats a les urnes a Catalunya, puguin exercir el seu dret a vot sense cap mena de problema a qualsevol dels prop de 3.000 col•legis electorals, que hi haurà en aquella jornada.

Novetats  procés electoral

Enguany les eleccions a Corts Generals incorporen dues novetats que val la pena recordar i tenir en compte. En primer lloc, aquesta és la primera convocatòria a urnes en la que està disponible el vot accesible, que facilita a les persones amb discapacitat visual l’exercici al sufragi.

D’altra banda, també és el primer cop que en unes eleccions generals s’utilitzarà com a sistema de recollida de dades les agendes pda. Tot i així, els municipis més petits encara continuaran fent arribar les seves dades al Centre de Recepció d’Informació (CRI) pel sistema tradicional. Aquesta nova modalitat de recepció de les dades ha permès concentrar tota la tasca en un sol CRI, que estarà situat a la Prefactura de Trànsit de Barcelona. A tall d’exemple, es pot dir que el 94% de les dades electorals de la província de Barcelona, aquest cop arribaran al CRI via pda.