El Ministeri de Vivenda invertirà 34 milions d’euros per la rehabilitación de les zones de Barcelona i L’Hospitalet afectades per les obres de l’AVE

11/02/2008

  • El conveni firmat pel Ministeri de Vivenda, els alcaldes de Barcelona i de L’Hospitalet de Llobregat i la Generalitat, permetrà la rehabilitació d’unes 30.000 viviendes en quatre anys
  • El Ministeri es compromet a aportar 8,2 milions d’euros addicionals pel programa de remodelació de barris de la província de Barcelona
  • La titular de Vivenda ha subscrit un altre conveni per continuar la rehabilitació Integral del barri del Carmel de Barcelona, amb una nova aportació de 4 milions d’euros
  • Amb aquests convenis, la inversió total del departament que dirigeix Chacón en els programes de rehabilitació de barris de la província de Barcelona puja a més de 122 milions d’euros.


La ministra de Vivienda, Carme Chacón, ha firmat avui a l’Ajuntament de Barcelona un conveni per la rehabilitació dels barris de Sants-Badal a Barcelona, i de Gornal, Bellvitge, Sant Josep, Santa Eulàlia i la Torrassa, a L’Hospitalet de Llobregat, tots ells afectats per les obres de la línia ferroviària d’Alta Velocitat a la seva arribada a Barcelona.

La ministra, que ha signat el conveni amb l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, l’alcalde de L’Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, i la secretària de Vivenda de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla, ha destacat que la inversió del seu departament serà de 34 milions d’euros (17 milions per cada un dels dos projectes de rehabilitació). La titular de Vivenda ha senyalat, a més, que aquesta inversió es realitzarà en un termini de quatre anys i que beneficiarà a més de 30.000 vivendas.

En aquest sentit, Chacón ha subratllat que l’objectiu d’aquestes ajudes és que l’arribada de l’AVE no només signifiqui una millora de la mobilitat, sinó també del entorn urbà d’aquests barris, de la qualitat de les viviendes i de la vida quotidiana dels veïns.

Ajudes directes i oficines d’informació

La ministra ha explicat que la inversió de 34 milions d’euros estarà destinada a l’abonament d’ajudes i subvenciones directes, a la implantació d’oficines d’informació i gestió d’ajudes, a la redacció de projectes de rehabilitació d’edificis de vivendas i a projectes de reurbanización de les zones afectades.

Les subvenciones que podrà rebre cada vivenda depenen del tipus d’actuació que es dugui a terme. En el cas que l’actuació afecti als elements comuns dels edificis (estructura, ascensor, façana...) la subvenció serà del 50% del cost, fins a un límit de 6.000€ per vivenda o local de l’immoble. En canvi, si la actuació és per la rehabilitació i reforma d’espais interiors de les vivendes, les ajudes arribaran al 30%, amb uns màxims de 3.000€ per vivenda. També, es subvencionarà el 100% del cost dels projectes.

Continuació del procés de remodelació de la província de Barcelona

D’altra banda, la ministra ha posat de relleu que en el conveni firmat avui també es dóna continuïtat al procés de remodelació iniciat mitjançant diferents convenis firmats entre Ministeri de Vivenda i la Generalitat de Catalunya per la remodelació d’altres barris de Barcelona i d’altres municipis d’aquesta província, entre els que es troben:

 A Barcelona: barris del Turó de la Peira, de Via Trajana, del Polvorí, del Besòs, de Trinitat Nova, i del Governador
 Sabadell:  Can Gambús (barri d’Arrahona)
 Badalona: Sant Roc.
 Súria: Sal i Pota.
 L’Hospitalet de Llobregat: Creu Roja-Vallparda,
 El Prat de Llobregat: Sant Cosme
 Santa Coloma de Gramenet: Valentí Escales.
 Manlleu: Els Pisos García.

Para finançar l’execució de les actuacions de remodelació d’aquestes barris, el Ministeri de Vivenda s’ha compromès a aportar durant l’exercici de 2008 un total de 8,2 milions d’euros.

Conveni per la rehabilitació Integral del Barri del Carmel de Barcelona

La ministra de Vivenda ha subscrit un altre conveni per donar continuïtat a la rehabilitació integral del barri del Carmel de Barcelona, que s’afegeix als firmats al 2005, 2006 i 2007 entre el Ministeri i la Generalitat.
Amb la firma d’avui, s’estableix una nova aportació pel 2008 de 4 milions d’euros per part del Ministeri, quantitat que se suma als 9 ja invertits pel departament que dirigeix Chacón en els anteriors programes.

Actuació del Ministeri a Catalunya

La ministra de Vivenda ha subratllat que les actuacions en matèria de rehabilitació a la província de Barcelona han estat una prioritat pel Govern des de l’inici de la legislatura. En aquest sentit, ha recordat que el Ministeri de Vivenda ha aportat fins el moment 76 milions d’euros a través del Conveni per la Rehabilitació de Barrios de Barcelona i la seva àrea metropolitana, que sumats als 46,2 compromesos a dia d’avui, donen una inversió total superior als 122 milions d’euros.

Per últim, Chacón ha senyalat que aquestes programes de remodelació i la resta d’ajudes són possibles gràcies a la inversió 860 milions d’euros que el Pla Estatal de Vivenda preveu per Catalunya. Uns recursos que han permès, a data d’avui, facilitar l’accés a la vivenda a unes 65.000 famílies catalanes.

D’altra banda, la titular de Vivenda ha recordat que Catalunya ha estat la comunitat autònoma on més joves han sol•licitat, durant el passat mes de gener, la Renda Bàsica d’Emancipació, amb més de 5.000 peticions. En aquest sentit, ha indicat que les previsions del seu departament apunten que uns 63.000 joves catalanes es beneficiaran de l’ajuda mensual de 210 euros, més fiança i aval durant el present any.