El Govern destina més de 21,7 milions a infraestructures dels municipis afectats per les inundacions a Mallorca

El Govern destina més de 21,7 milions a infraestructures dels municipis afectats per les inundacions a Mallorca

25/01/2019

  • El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un Reial Decret-llei amb mesures extraordinàries per pal·liar els danys causats en infraestructures i equipaments de titularitat pública
  •  L'Administració de l'Estat assumirà també beneficis fiscals i mesures laborals i en matèria de Seguretat Social previstos per a persones, empreses i administracions locals afectades
  •  La delegada del Govern destaca "la gran coordinació" entre totes les administracions implicades amb l'objectiu de facilitar les ajudes més urgents i complementar-se per cobrir-ne la major part possible


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un Reial Decret-llei pel qual s'adopten mesures extraordinàries que amplien les ajudes per pal·liar els danys causats per les inundacions registrades a Mallorca durant el passat mes d'octubre, principalment a la comarca del Llevant el dia 9, i també al nord de l'illa, el dia 19.

L'aprovació d'aquest Reial decret llei es produeix després de les declaracions prèvies de "Zones greument afectades per una emergència de Protecció Civil" que van incloure els municipis de Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Capdepera, Son Servera, Manacor, Pollença, Alcúdia i Sa Pobla. Els ajuts per part de l'Administració de l'Estat davant aquest tipus d'emergències tenen caràcter complementari i subsidiari a les de la Comunitat Autònoma.

La delegada del Govern, Rosario Sánchez, que ha comparegut en roda de premsa acompanyada del secretari general, Ramon Morey, ha valorat el compliment del compromís que des del primer dia van mostrar l'Executiu i el president Pedro Sánchez "per posar a l'abast dels afectats tots els ajuts i recursos disponibles". La delegada ha remarcat i agraït "la gran coordinació que ha existit entre totes les administracions implicades: el Govern de la Comunitat Autònoma, tots els ajuntaments, el Consell de Mallorca i el mateix Govern d'Espanya", i que l'objectiu comú sempre ha estat "facilitar i agilitzar l'accés a les ajudes més urgents, i que aquestes es complementessin perquè entre totes les administracions se'n poguéssin cobrir la major part possible".

L'acord aprovat avui pel Govern preveu destinar un total de 21,7 milions d'euros a projectes per a reparar o restituir infraestructures, equipaments o instal·lacions públiques, de titularitat d'aquests municipis o del Consell de Mallorca, i el domini públic marítim-terrestre. El Reial decret llei estableix així la subvenció de fins al 50% del cost dels projectes presentats en el seu moment per les administracions afectades amb una valoració total de 40.345.433,40 euros.

Titularitat                  Subvenció Estat (€)

Artà                                   692.029,25

Capdepera                        450.362,00

Manacor                            673.365,00

Son Servera                      161.232,50

Sant Llorenç                   6.802.384,98

Alcúdia                               100.320,11

Sa Pobla                                3.892,20

Pollença                               16.690,13

Consell de Mallorca       11.272.440,50

Total                              20.172.716,70


A aquesta quantitat cal afegir els 1,6 milions d'euros per a les actuacions de restitució del domini públic marítim-terrestre afectat pels temporals que també s'han autoritzat avui, i que el Ministeri per a la Transició Ecològica ja va declarar com a obres d'emergència per poder actuar de manera immediata, a més de la subvenció del 100% del cost, encara per quantificar, de les actuacions d'emergència que van realitzar les corporacions locals durant les inundacions per tal de garantir la vida i seguretat de les persones, la seva evacuació, allotjament i alimentació, la retirada de llots i sorres i la neteja de vies i entorns públics.                                      

Les mesures extraordinàries previstes en el Reial decret llei també amplien l'abast de les ajudes ordinàries previstes inicialment pel Reial Decret 307/2005 i permetran a les persones, empreses i administracions afectades accedir a noves ajudes, determinats beneficis fiscals, mesures laborals i en matèria de Seguretat Social. Les principals d'aquestes altres mesures són:

Beneficis fiscals

-Exempció de les quotes de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI): que afecten vivendes, establiments industrials, turístics, mercantils, marítim-pesquers i professionals, explotacions agràries i forestals, locals de treball i similars, danyats com a conseqüència dels temporals.

-Reducció en l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE): proporcional al temps transcorregut des del dia en què s'hagi produït el cessament de l'activitat fins al seu reinici en condicions de normalitat.

-Exempció de les taxes de la Prefectura Provincial de Trànsit: per a la tramitació de les baixes de vehicles com a conseqüència dels danys soferts pels temporals, i l'expedició de duplicats de permisos de circulació o de conducció destruïts o extraviats.

-Compensació per part de l'Estat dels tributs locals: la disminució d'ingressos que aquests beneficis fiscals produeixin en els ajuntaments, el Consell de Mallorca o la Comunitat Autònoma es compensa amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat.


Mesures laborals i de Seguretat Social

-Exoneración de l'abonament de les quotes de la Seguretat Social: en el cas de suspensions de contractes s'exonerarà a l'empresari d'aquest abonament mentre duri el període de suspensió, mantenint la condició del dit període com a efectivament cotitzat per la persona treballadora. En cas d'extinció del contracte, les indemnitzacions aniran a càrrec del Fons de Garantia Salarial.

-Moratoria per al pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social: les empreses i treballadors per compte propi podran sol·licitar una moratòria de fins a un any en el pagament d'aquestes cotitzacions corresponents a tres mesos a comptar des dels temporals que van afectar la seva activitat. Podran sol·licitar la seva devolució aquells que ja han satisfet quantitats corresponents a aquestes cotitzacions

-La prestació per desocupació no computarà a efectes de períodes de percepció: les persones treballadores per la suspensió o reducció de contracte d'una empresa afectada podran percebre una prestació per desocupació sense que aquesta computi a l'efecte de consumir els períodes màxims de percepció. Igualment, podran accedir a la prestació aquestes mateixes persones treballadores que no tinguin els períodes de cotització necessaris per tenir dret a elles.


Ajudes per danys personals, en habitatge i empreses i indústries

-Es atorga un nou termini de dos mesos per a la seva sol·licitud: a partir de la publicació del Reial decret llei s'obrirà un nou termini després de la finalització de l'anterior, que preveu el Reial Decret 307/2005.


Al marge de totes aquestes ajudes previstes en el Reial Decret-llei aprovat avui per pal·liar els efectes de les inundacions, des del passat mes d'octubre, el Consorci de Compensació d'Assegurances, adscrit al Ministeri d'Economia i Empresa, ja ha abonat 9, 5 milions del total dels 14,9 milions d'euros que van ser declarats per uns 1.900 sinistres declarats per la catàstrofe en habitatges i comunitats, vehicles, comerços, oficines i instal·lacions industrials.