Salom: “Seguretat, qualitat, inversió i millora de la competitivitat en el sector turístic, elements clau de cara al futur”

Salom, durant la seva intervenció

26/10/2017

La delegada del Govern d'Espanya ha inaugurat avui a Palma la jornada ‘Perspectives del sector turístic balear per 2018’ organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció


La delegada del Govern en IIles Balears, Maria Salom, ha inaugurat aquest matí la jornada Perspectives del sector turístic balear per 2018 organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció en l'Events Center Golf Son Muntaner de Palma. “Seguretat, qualitat, inversió i millora de la competitivitat en el sector turístic són els quatre elements que hem de potenciar de cara al futur”, ha subratllat Salom. En la seva intervenció, la delegada ha recordat que “tenim als millors empresaris del turisme”, un sector que “hem de cuidar i protegir”.

Salom ha defensat “la imprescindible col·laboració públic-privada perquè Balears segueixi sent un referent mundial i no vam emmurallar d'èxit. El nostre principal motor econòmic segueix gaudint d'una salut envejable”, malgrat una temporada en la qual “hem hagut de suportar atacs injustificats contra l'activitat turística i, sobretot, un vil atemptat terrorista en territori espanyol que, òbviament, repercuteix en tot el país i en la nostra seguretat”.


Fet diferencial

Per a la delegada la “seguretat és una dels grans senyals d'identitat de la nostra destinació, un fet diferencial, intangible però fonamental per als milions de turistes que ens visiten”. Una seguretat “en mans d'unes Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat impecables, preparades i que compten amb la inestimable col·laboració de les policies locals,  coordinació impulsada des del Ministeri de l'Interior”.

Salom ha afegit que el Govern d'Espanya “no escatima ni escatimarà reforços per mantenir aquesta tranquil·litat que caracteritza a Balears, que tant valoren els nostres turistes, i pel que comptem amb el respatller i la col·laboració del sector hoteler”.

A més de la seguretat, la delegada considera que Balears “ha de seguir apostant per la qualitat. Una qualitat que ja es deixa veure en els grans nuclis turístics, on la reconversió hotelera està canviant el perfil del turista, donant cabuda a un ampli ventall d'oferta en la qual cap tant el descans com la diversió, diversió que no casa amb descontrol i barra lliure per a tot. Això no ho volem”, ha assenyalat en referència als excessos provocats pel consum d'alcohol en algunes zones turístiques.

Per seguir fomentant la reconversió turística “és necessari que les institucions competents segueixin aprovant eines necessàries per facilitar la inversió privada”. Salom considera que l'Administració ha de “seguir recolzant” aquesta transformació hotelera, sobretot ara que “bufa el vent a favor, planificant un futur a mitjà o llarg termini” per quan tornin “les dificultats. Si ara fem els deures, quan arribin les èpoques flaques estarem millor preparats per sortejar-les”.


Protegir la qualitat i la quantitat de l'aigua

La delegada ha afirmat que la inversió “també ha d'enfocar-se cap a la cura d'un ben que no és infinit: l'aigua. Estem envoltats de mar i aquest és un dels grans atractius de les nostres platges. Les aigües cristal·lines, envejades pels nostres competidors, necessiten atenció i cura”. La inversió en depuradores “és vital per al nostre futur. No volem ni una gota bruta en el mar”. Salom ha afegit que els milions que recapta el Govern balear per les estades dels turistes “són repartits entre una infinitat de projectes petits que poc o gens tenen a veure amb la cura del nostre territori. I, no obstant això, aquí està l'aigua, que hem de protegir creant una xarxa sostenible en tots els municipis, evitant les fugides i assegurant el proveïment en els mesos de major demanda”.

“És imprescindible assegurar la quantitat i la qualitat de l'aigua perquè el nostre litoral segueixi sent un referent mundial on milions de turistes vulguin seguir gaudint de les seves vacances”.

La delegada s'ha acomiadat recordant que “el sector turístic genera ocupació i riquesa, i amb ell no valen les ambigüitats. Els experts ja anticipen la recuperació de comprats competidors, per la qual cosa hem de reforçar la nostra competitivitat. Demonizar el sector, parlar de saturació constantment, no condemnar els actes violents, la turismofobia… em sembla una irresponsabilitat. Els turistes no ens sobren,  donem-los seguretat, qualitat i millores en una destinació com el nostre, Balears, que vol seguir sent pioner a Espanya i en la resta del món”.

“No ens deixem portar per l'eufòria, ni pels mals auguris d'alguns. Tenim els ingredients i la recepta de l'èxit. Comptem amb els millors empresaris del sector i amb la sensibilitat del Govern d'Espanya. Amb el treball, la implicació i la col·laboració de tots, seguirem al capdavant del turisme mundial”, ha finalitzat la seva intervenció Maria Salom.