La Policia Nacional identifica a prop de 800 turistes britànics suposadament afectats per intoxicacions alimentàries a Balears

20/10/2017

Van presentar reclamacions a través de 77 despatxos d'advocats que han generat importants perjudicis econòmics al sector


Les recerques realitzades per la Policia Nacional han permès identificar a prop de 800 turistes britànics suposadament afectats per intoxicacions alimentàries en establiments hosteleros de Balears. Van presentar reclamacions a través de 77 despatxos d'advocats que haurien orquestrat un possible entramat criminal basat en falses reclamacions que han generat importants perjudicis econòmics al sector turístic balear i espanyol.

Aquestes actuacions s'emmarquen en la denominada 'Operació HOOK', dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma de Mallorca, que es troba investigant la comissió d'un possible delicte d'estafa en massa per les reclamacions fraudulentes de suposats problemes gàstrics de turistes anglesos que van viatjar al nostre país a través de tour operadors en règim de tot inclòs.

Tan sols un escasísimo percentatge dels reclamants van ser al metge, ja que la legislació anglesa -a la qual se sotmeten aquestes qüestions per imperatiu contractual-, és molt favorable al consumidor, bastant un simple tiquet de compra d'un medicament per justificar la intoxicació. A més, als hotels que rebien les reclamacions els resultava més onerós acudir a judici en defensa dels seus drets, veient com els imports de les reclamacions els eren directament descomptats pels tour operadors anglesos.

Aquestes suposades intoxicacions es produeixen a pesar que els hotels balears han superat totes les inspeccions de salut  satisfactòriament, fins i tot algunes dutes a terme pels propis tour operadors anglesos que després procedeixen a gestionar la reclamació.


Captats a Espanya o a través de webs especialitzades

Arran de la denúncia d'hotelers, es va començar la recerca d'uns fets que revesteixen indicis delictius. Mitjançant el suposat engany i aparent simulació de falses malalties gàstriques, els turistes britànics acollits al tot inclòs aconseguien -en conjunció amb despatxos britànics que els capten a Espanya a través de tiqueteros (els denominats Claim Farmers) o a través de webs especialitzades- causar grandíssims perjudicis econòmics, subjaient un evident ànim de lucre en la conducta d'aquells, mentre que retuercen la normativa de consum anglesa al seu favor, en un clar frau de llei.

Recentment s'ha actuat contra el graó inferior de l'entramat, el dels tiqueteros, que físicament promovien la interposició de reclamacions fraudulentes. A fi d'aconseguir posar de forma real punt i final a aquesta pràctica, i atès que ens trobem davant un frau internacional, s'han portat contactes amb instàncies policials internacionals a fi d'anar contra els veritables autors del presumpte delicte, podent apreciar-se els primers efectes d'aquesta col·laboració en les recents condemnes de presó a turistes britànics per tribunals anglesos.


Retirada massiva de reclamacions a Regne Unit

Des de gener de 2016 i fins al final d'estiu s'han rebut en Balears un volum de reclamacions per un import proper als 4 milions de lliures esterlines, la qual cosa suposa un increment de fins a un 700 % respecte al volum d'anys anteriors. Aquesta praxi fraudulenta es produeix també a Canàries i a la zona del Llevant.

El client i suposat afectat coopera necessàriament en aquest entramat interposant l'oportuna denúncia a través del despatx col·laborador. Gràcies a això obtenien les vacances gratis que aquests li van prometre, repartint-se els beneficis amb els autors intel·lectuals de la maquinació.

Aquestes recents actuacions judicials dels tribunals anglesos contra els falsos intoxicats, sense perjudici de les quals puguin venir, poden suposar un abans i un després en aquesta modalitat de frau, ja que l'efecte anomenada que va massificar el mateix està començant a operar en sentit invers, produint-se retirades massives de falses reclamacions en el Regne Unit davant el temor d'haver de respondre judicialment per elles.