Salom, a la GC: “Per a tots els demòcrates vostra presència sempre és ben rebuda perquè ens dóna tranquil·litat i seguretat”

Salom, Armengol i el coronel Barceló

11/10/2017

La delegada del Govern ha copresidit avui a la Comandància de Palma la Festivitat del Pilar, al costat de la presidenta del Govern i el coronel cap de la Guàrdia Civil en Balears, Jaume Barceló


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha copresidit aquesta tarda la celebració de la Festivitat de la Verge del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el coronel cap de la Benemérita a les Illes, Jaume Barceló, un acte celebrat en la Comandància de Palma  al que han acudit alts comandaments dels diferents cossos, autoritats polítiques, militars i civils, i familiars dels agents.

La delegada del Govern, que demà assistirà a Madrid a la celebració de la Festa Nacional, ha iniciat la seva intervenció destacant la “enorme responsabilitat” i la “gratitud” per dirigir-se “des d'aquesta tribuna” a tots els presents, especialment els guàrdies civils. I felicitant i donant la  enhorabona al coronel Barceló per la Creu de Plata al Mèrit de la Guàrdia Civil rebuda, “un reconeixement personal que una extensa trajectòria com la teva, al servei del nostre país, bé ho mereix”.

“Per servir i defensar a Espanya sense condicions”, Salom considera a la Guàrdia Civil “un dels símbols més importants per als espanyols perquè ajudeu als quals us volen i als quals no”. Símbols de la unitat d'Espanya, com la bandera o l'himne, “que una minoria de la societat pretén fer de menys o ocultar com si tinguéssim alguna cosa que amagar”.


Jura de bandera

La delegada ha recordat la jura de bandera del passat diumenge a Santa Eulària des Riu, “un dia especial per al mig miler de civils que van desfilar i que, no sé ben per què, és criticada per aquestes minories que ens intenten imposar el seu ideari excloent. Som espanyols i ens sentim orgullosos de pertànyer a aquest gran país que és Espanya”.

Salom s'ha referit “als quals volen retallar els nostres senyals d'identitat… com els toros; com a monuments d'una etapa de confrontació ja oblidada però que representen el que mai ha de tornar a ocórrer; com la Història del nostre país, reescrita amb falsedats per alguns que prevalen els seus interessos polítics, un relat fals que ens intenta portar a la ruptura entre espanyols, entre germans que han construït el seu passat, present i futur de la mà, no sense dificultats però sí amb determinació comuna, ressaltant el que ens uneix i superant amb solidaritat i enteniment el que ens separa. Espanya gaudeix d'unes autonomies amb particularitats i essències pròpies, que enriqueixen al conjunt del país… igual que ho fan els seus grans símbols, orgull de tots els espanyols”.

Al llarg dels onze mesos que porta al capdavant de la Delegació, Salom ha certificat “la grandesa d'un cos com la Benemérita, compromès, honrat,  vertebrat i diversificat. Us he acompanyat en la  contínua labor de formació en millora de l'atenció de les persones majors, en la persecució de màfies que trafiquen amb productes il·legals o en la vostra obstinació per liderar la lluita contra la immigració irregular”.

Sobre aquesta última, en un any complicat on ja han arribat a Balears 19 pasteres, Salom ha deixat ben clar que la  Guàrdia Civil “cosina l'aspecte humà sobre el delicte d'aquestes persones que ens arriben en dures condicions enganyades per màfies sense escrúpols… La humanitat, l'ajuda al proïsme està en el vostre cor, en el vostre uniforme de guàrdia civil”.


Relat pervers al marge de la Llei

La delegada ha fet referència a la situació de Catalunya, que “ens preocupa a tots, com a espanyols i demòcrates.  No és possible que, sota el paraigua de la festa de la democràcia, com és el dret a votar, sempre sota les premisses legals, es construeixi un relat pervers, al marge de la Llei. Fora d'aquesta no hi ha gens, excepte l'arbitrarietat i el  caos”.

En aquest sentit, ha afegit: “Ara insisteixen en el diàleg després de la bochornosa sessió del Parlament de Catalunya d'ahir,  tant les autoritats que representen a l'Estat a Catalunya com alguns partits que neden en una indefinida i populista ambigüitat. Però aquest diàleg, tantes vegades ofert pel Govern d'Espanya sense trobar ningú a l'altre costat que no es vani d'incomplir la legalitat… aquest diàleg serà possible, sí, necessari, òbviament, però quan els que s'han saltat les normes tornin a l'Estat de Dret”.

Sobre aquest tema ha afegit que “en aquests moments, enfront de la imposició d'una il·legalitat que pretén una part, és quan els partits constitucionalistes han d'anar de la mà, sense fissures, per defensar la nostra Carta Magna, una llei que, com totes, pot ser revisada”.


Lleialtat al Rei i a la Constitució

La delegada ha recordat que “com a espanyols devem lleialtat al Rei i a la Constitució, els primers els càrrecs públics i autoritats polítiques. Una lleialtat que alguns no acaben d'entendre o de respectar, ja sigui amb juraments o promeses plenes de proclames que indueixen a la desobediència o que es permeten respondre o matisar les paraules del Cap de l'Estat atorgant-se un paper que no li concedeix el nostre sistema democràtic, o que simplement ho fan a la recerca de rèdits polítics que en moments tan complicats com aquest haurien de quedar al marge”.

Salom creu que “la manipulació portada al seu grau extrem ha propiciat un enfrontament, una divisió de la societat civil catalana mai vista en la nostra etapa democràtica i que, amb total imprudència, algunes formacions polítiques estan alimentant aquí a Balears, on no sofrim cap problema de convivència i on no hagués d'encoratjar-se”.

La delegada ha assegurat als guàrdies civils que “para tots els demòcrates vostra presència sempre és ben rebuda perquè ens dóna tranquil·litat i seguretat en el manteniment de les regles del joc. I vosaltres sou volguts i ben rebuts en cada racó de l'Arxipèlag. Creieu-me, ho he pogut comprovar en cada junta de seguretat. Tots els alcaldes, sense excepció, del color polític que sigui, us volen, us feliciten, us reclamen… Sou els que sou, tenim les plantilles i reforços que tenim, però cada municipi que defenseu voldria duplicar-vos… o triplicar-vos”.

La delegada ha recordat als agents de la Benemérita que “el Govern al que represento no oblida que hem travessat una etapa molt dura de crisi que ens ha afectat a tots i en la qual, malgrat la precarietat, us heu mantingut fermes com a garants del bon funcionament de l'Estat. Els drets i necessitats que reivindiqueu (equiparació de sous, plus d'insularitat…) són justs i, ara, és el moment que es puguin veure reflectits. Una aposta que aquest Govern té en el seu full de ruta i que recuperarà quan la desraó dels quals estan vulnerant la legalitat es recondueixi i recuperem la normalitat democràtica”.


Treball braç a braç

Per finalitzar, Salom ha repassat el viscut en est el seu primer any de treball braç a braç amb la Guàrdia Civil, on “us he vist detenir a bandes organitzades que atemptaven contra la tranquil·litat dels turistes; lluitar de forma preventiva contra la venda ambulant; auxiliar als immigrants que arriben en les pasteres; compartir patrulles amb policies estrangers; rescatar als quals sofreixen accidents en carreteres o muntanyes; perseguir el frau milionari que ha atacat al nostre sector hoteler amb denúncies falses…”.

La delegada del Govern ha recordat que la Guàrdia Civil és “part fonamental dels principis democràtics, forts i sòlids, com heu comprovat per tot el país i com sigues que us ha fet arribar molta gent en aquestes complicades setmanes. La gent us vol i us admira pels vostres valors d'honestedat, lleialtat, professionalitat i treball abnegat i silenciós, els espanyols podem comptar amb vosaltres, estiguem on estiguem i en la situació més complicada en la qual ens trobem”.

També ha recordat que després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, la Benemérita es va posar “al servei de tota Espanya, una vegada més, sentint aquí a les nostres Illes el vostre alè i compromís, intensificat la coordinació amb les  policies locals perquè la nostra seguretat no es vegi alterada, actuant de forma preventiva en tots els llocs de rellevància turística perquè el terror terrorista no condicioni la nostra pau i llibertat”.

La delegada del Govern s'ha acomiadat amb un agraïment a la Guàrdia Civil “en nom dels ciutadans d'aquestes Illes, del Govern d'Espanya i en el meu propi, en un dia tan especial i amb el desig que els valors que representeu i conreeu traspassin el cos benemérito i siguin adoptats pel conjunt de la societat”.

Salom ha finalitzat la seva primera intervenció en la Festivitat del Pilar “amb un sentit recordo als vostres companys morts i donant el meu més sincera enhorabona a tots els condecorats en el dia d'avui, especialment als guàrdies civils esmentats per la seva retirada del Cos”.