La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària d'Illes Balears duen a terme una operació contra el frau en la transmissió de vehicles

Salom, entre Barceló i Cladera

06/10/2017

La delegada del Govern, Maria Salom, presenta amb el coronel Barceló i la consellera d'Hisenda una operació que ha destapat un frau d'1.150.000 € en impostos que no s'han abonat a l'ATIB


La Guàrdia Civil en col·laboració amb l'Agència Tributària d'Illes Balears (ATIB) ha desarticulat una organització delictiva la qual hauria dissenyat i engegat un sistema de defraudació de l'Impost de Transmissió Patrimonial (ITP), en la compravenda de vehicles usats a Mallorca i ha procedit a la detenció de sis persones per delictes de falsedat documental, estafa, usurpació de l'estat civil i organització criminal, en haver simulat a través de societats, de forma coordinada i al llarg de quatre anys, les compres i vendes de més de 4.700 vehicles i obtingut un benefici econòmic derivat de l'activitat delictiva de més de 400.000 euros.

La 'Operació MORABATÍ', presentada avui per la delegada del Govern Maria Salom, el coronel cap de la Guàrdia Civil, Jaume Barceló, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, es va iniciar a la fi de desembre de 2016, quan els investigadors van comprovar com en diferents vehicles usats, figurava a les bases policials “baixa temporal lliurament a compravenda” per un període d'un dia, quan aquests vehicles haurien estat adquirits entre particulars.

Durant la mateixa van comprovar com la mateixa persona F.J.G. figurava com a “antic posseïdor” de més de 4.700 vehicles des de l'any 2014, i que la majoria de les transferències d'aquests vehicles havien estat realitzades a través d'una gestoria situada a Palma.


Recerca administrativa

Sent  l'ITP  un impost depenent de l'ATIB, els investigadors es van posar en contacte amb aquesta per participar-li el possible frau, obrint d'aquesta manera una via de recerca administrativa totalment diferent de la penal ja iniciada. Cal destacar la diferència entre ambdues vies, atès que aquest frau mai pogués constituir un il·lícit penal a causa de la pluralitat de contribuents i que les quantitats defraudades per cadascun en cap cas superarien els 120.000 euros, límit per a l'il·lícit penal de frau a la hisenda autonòmica.

D'aquesta via administrativa la Guàrdia Civil ha participat prestant seguretat i suport operatiu durant el registre administratiu realitzat a la gestoria investigada el 18 de juliol de 2017, així com a la localització i recollida de manifestació de persones per l'ATIB.

Després de l'anàlisi de la informació confiscada en l'operació, l'ATIB ha calculat que la quantitat econòmica que la trama delictiva hauria evitat ingressar a les arques de la Comunitat Autonòma de llles Balears en concepte d'ITS seria d'1.150.000 euros, resultants de l'elusión fiscal en el conjunt de les 4.700 operacions de compravenda de vehicles de segona mà.

Després de recopilar les diferents proves documentals, i les més de mig centenar de declaracions de perjudicats, els investigadors van poder concloure que aquesta organització emplaçaria a F.J.G., com a persona dedicada a la compra venda de vehicles, perquè simulés la compra del vehicle al venedor original, i la venda al comprador final, emparant-se en l'exempció caucional  per no pagar l'ITP en la compra, emetent una factura de venda.

Per a la seva consecució, l'organització hauria simulat a més dels contractes de compra venda entre particulars, els diferents models de l'ATIB i de DGT, a més de les factures simulades de venda dels vehicles als compradors finals, que eren sempre d'un valor de deu euros major que el que figura en el contracte simulat de compra venda, no constituint est un benefici “normal” per a aquest tipus d'empresaris.


Gestoria implicada

Per demostrar una falsa sensació de seguretat davant els perjudicats, l'organització emprava la gestoria investigada la qual, a través d'algun dels seus treballadors, s'encarregaven de la captació de clients, donant les explicacions dels documents i tràmits per a la seva realització, i de realitzar tots els tràmits necessaris per al canvi de titularitat dels vehicles, inclosa la presentació de documentació simulada amb coneixement d'aquesta falsedat.

D'aquesta manera els compradors finals dipositaven la seva confiança en la gestoria, atrets per uns preus més econòmics, els quals pensaven  que es realitzaven  tots els tràmits necessaris per al canvi de titularitat, observant ara com no s'ha satisfet el pagament de l'ITP, i l'ATIB els pugui reclamar l'impost no satisfet.

Després de la realització d'un registre al domicili d'un dels capitosts de l'organització, assentat a Llucmajor, es va intervenir diversa documentació i material informàtic que està sent analitzat i es va procedir a la detenció dels implicats.

Com a resultat de la recerca s'han detectat a més de 9.000 persones perjudicades, entre compradors i venedors dels vehicles. Així mateix s'ha detectat un frau a la Seguretat Social, en tenir un dels capitosts personal laboral sense estar donat d'alta, i fins i tot algun sense desenvolupar activitat laboral  alguna declarada, cobrant sous de més de 2.500 euros mensuals. La recerca segueix oberta i no es descarten més detencions.

Així mateix la Guàrdia Civil ha establert un sistema pel qual tot suposat perjudicat aquesta organització podrà dirigir-se a qualsevol dependència de la Guàrdia Civil per interposar denúncia, aportant tota la documentació que disposi sobre l'ocorregut.