La delegada del Govern d'Espanya anuncia l'augment d'un 36,7% dels reforços policials en Illes Balears durant la campanya d'estiu

Salom, entre el cap superior Jarabo i el coronel Barceló

15/06/2017

Salom ha presentat l'operatiu especial de seguretat del Ministeri de l'Interior, el “major desplegament policial a les Illes” des de l'engegada del Pla Turisme Segur en 2011 / “La sensibilitat que el Govern d'Espanya té amb Balears es reflecteix tant en el notable augment dels reforços com en què aquests romandran aquí més temps” que en la resta del país


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha presentat aquest matí l'operatiu especial de seguretat estival en Illes Balears que forma part del Pla Turisme Segur 2017 del Ministeri de l'Interior pel qual l'Arxipèlag explicarà des de l'1 de juliol amb un increment del 36,7% dels reforços policials d'estiu pel que fa al mateix període de 2016. “Es tracta del major desplegament policial a les Illes” des de l'engegada del Pla Turisme Segur en 2011.

Aquest pla contempla una sèrie de mesures preventives que tenen per principal objectiu incrementar la seguretat ciutadana a les zones turístiques, així com en les vies de comunicació, ports, aeroports, hotels i en espectacles i esdeveniments que suposin grans concentracions de gent.

Salom ha assenyalat que aquest any els reforços es presenten “abans que mai” destacant, així mateix, “la sensibilitat que el Govern d'Espanya té amb Balears, que es reflecteix tant en un notable augment dels  reforços com en el fet que aquests romandran entre nosaltres fins al 30 de setembre, sent Balears l'única CCAA que els mantindrà durant tres mesos”. En la resta del país el pla finalitza el 31 d'agost.


Algunes unitats ja han arribat

“És més –ha afegit Salom- algunes unitats ja han anat arribant en les últimes setmanes a les Illes avançant-se a l'inici oficial de l'operatiu, com per exemple el reforç de la Policia Nacional en l'Aeroport, i unes altres es quedaran entre nosaltres el temps que faci mancada més enllà de l'esmentat 30 de setembre. Per tant, els reforços també s'adapten a la prolongació de la temporada turística”.

En concret, aquest estiu, Balears comptarà amb un increment del 36,7% dels reforços policials, “un nou augment que es produeix sobre xifres de reforços que han anat augmentant progressivament dels últims cinc exercicis, sent la d'aquest 2017 la quantitat d'agents més important que arribarà a les Illes dins de l'operatiu estival”, ha assegurat la delegada.

La unitat policial que més es reforça és la de Seguretat Ciutadana tant de la Policia Nacional com de la de la Guàrdia Civil (inclou, Tràfic, Servei Marítim, antidisturbis, etc), sent els nuclis de major afluència turística com a punts de Calvià, Platja de Palma o Sant Antoni de Portmany els que més reforços acolliran o on aquests tindran especial atenció.


Oficines SATE, patrulles mixtes i nova versió ALERTCOPS

Al costat de l'objectiu d'augmentar la seguretat, el Pla Turisme Segur té la fi d'atendre més ràpida i eficaçment als turistes víctimes de delictes. Així, a més dels reforços propis, aquest estiu també arribaran a Balears patrulles mixtes amb agents de França, Alemanya i Itàlia, que acompanyaran a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en diferents zones.

El Pla Turisme Segur 2017 compte també amb les oficines SATE, de les quals Balears té 9, sent la CCAA amb major implantació d'aquest tipus d'oficines on s'ofereix atenció al turista estranger en el seu idioma per facilitar les denúncies o tràmits quan són objecte d'algun delicte. “Les SATE són oficines molt bé valorades tant pels nostres ajuntaments com pels turistes. Un servei que esperem implantar en algun municipi més en breu”, segons Salom.

Finalment, es va a dur a terme una campanya informativa en tota Espanya  sobre el funcionament d'una nova versió de l'aplicació  ALERTCOPS (aplicació per a telèfons mòbils que permet un contacte directe amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per avisar d'un fet delictiu com a víctima o testimoni), que incorpora la possibilitat de comunicar-se a través del xat amb els turistes en més de 100 idiomes.

Aquesta aplicació mòbil gratuïta actua com a canal bidireccional entre el ciutadà i els cossos policials i a través de la qual el ciutadà que sigui víctima o testimoni d'un delicte o situació de risc pot demanar ajuda o informació a través de la seva smartphone d'una forma immediata.


La seguretat, prioritat per al Govern d'Espanya

Tot aquest pla va encaminat a oferir alts nivells de seguretat que “de forma incontestable influeix en la competitivitat del nostre país com a destinació turística”, ha remarcat la delegada.

Maria Salom ha recordat també que els Pressupostos Generals de l'Estat 2017 recentment aprovats al Congrés permetran crear altres 5.000 places destinades a Guàrdia Civil i Policia Nacional “que a poc a poc aniran cobrint les plantilles fixes que van perdre efectius durant la crisi”.

La delegada del Govern ha reiterat que “Balears és una destinació turística de primer ordre, gràcies en bona mesura als seus nivells de seguretat. Per a aquest Govern la seguretat és una prioritat i, encara que estem satisfets amb els nivells obtinguts en temporades anteriors, no baixem la guàrdia per seguir millorant el nivell que oferim als nostres turistes”.

Finalment, Salom ha manifestat que per aconseguir una “bona convivència i que tots, turistes i residents, puguem gaudir de l'estiu, no només són necessaris els reforços policials, també és important que imperi el ‘seny’ i que tots, turistes, residents, empresaris, hotelers, etc. posem de la nostra part perquè Balears segueixi sent un referent turístic i no notícia per est o aquell altercat”.