Interceptat en alta mar un grup de 'butroneros' que tornava amb llanxa a Eivissa després de cometre tres robatoris en dos dies a Mallorca

L'embarcació abordada

28/08/2015

Operació conjunta de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional en la qual s'han confiscat 150.000 euros i eines usades per cometre els robatoris / Hi ha vuit detinguts, cinc en la llanxa, dues a Eivissa i un més a Mallorca, a els qui en total se'ls imputen 29 robatoris amb força en els quals s'haurien apropiat de més d'un milió d'euros en joies i diners en efectiu


Una operació conjunta de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional ha permès interceptar en alta mar a un grup de butroneros que tornava amb llanxa a Eivissa després de cometre tres robatoris en dos dies a Mallorca. Als vuit detinguts, cinc en la llanxa, dues en la pitiusa major i un més a Mallorca, se'ls imputa un total de 29 robatoris amb força comesos en Illes Balears en els quals s'haurien apropiat de més d'un milió d'euros en joies i diners en efectiu (en un sol assalt van sostreure joies per valor de 500.000 euros).

Utilitzaven una empresa legal dedicada a la seguretat per passar revisions a hotels, restaurants o discoteques i obtenir així informació sobre com assaltar-los. Posteriorment desactivaven les alarmes, accedien als locals objectiu mitjançant butrones i violentaban les caixes fortes amb temperatures de 4.000 °C mitjançant oxicorte. Els agents han registrat cinc pisos i locals en els quals s'han confiscat de 150.000 euros, eines usades per cometre els robatoris, vestuari, útils d'emmascarament i substancia estupefaent.


Dos germans al capdavant

Els membres de la xarxa posseïen una coneguda empresa legal dedicada a la seguretat i revisions d'extintors. A través d'aquesta aprofitaven les revisions que efectuaven a altres empreses a fi d'obtenir la informació necessària per cometre els robatoris. L'organització, dirigida per dos germans, estava perfectament estructurada i cada membre assumia els rols necessaris per aconseguir la informació, els vehicles i escometre l'assalt al local, principalment hotels, restaurants, discoteques i companyies de lloguer de cotxes. Igualment, utilitzaven documentació falsa per fer-se passar per operaris d'empreses de telefonia i subministradors d'Internet, simular revisions per millorar la cobertura de la xarxa de les empreses que anaven a robar i estudiar així els sistemes de seguretat d'aquestes companyies.

Una vegada que els integrants de l'organització obtenien la informació de les mesures de seguretat de l'objectiu, desactivaven les alarmes i accedien a elles mitjançant el mètode de butrón, utilitzant un sistema similar a la llança tèrmica. Els investigadors relacionen fins i tot a aquest grup organitzat amb un assalt comès a Vigo al gener d'aquest any, on van arribar a apropiar-se d'ampolles d'oxigen i d'acetilè, per escometre els seus robatoris amb l'anomenat “oxicorte”, sistema que permet treballar a gairebé 4000 º C, doblegant gairebé qualsevol material. D'aquesta manera rebentaven les caixes fortes i sostreien els diners i els objectes de valor que hi havia a l'interior. Una vegada comès el robatori fugien del lloc en un vehicle que prèviament havien sostret i al que li canviaven les plaques de matrícula per altres d'un model idèntic de vehicle.

 
Les detencions es precipiten després d'un dels robatoris

Les perquisicions es van centrar en un grup persones que s'hauria traslladat a Mallorca. Durant el cap de setmana passat es van cometre tres robatoris en locals d'una coneguda empresa d'hostaleria de la illa (un a la capital i altres dues a Andratx i en Portals); en un d'aquests últims la Policia Local de Calvià va aconseguir detenir a un dels membres mentre la resta del grup es donava a la fugida.

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional van establir un operatiu de cerca i seguiment per aire en helicòpter i per mar en llanxes patrulleres. Finalment es va localitzar una embarcació sospitosa rumb al port d'Eivissa. Durant la persecució per mar, els butroneros van llançar per la broda una maleta, que més tard va ser recuperada pels investigadors, amb 1.200 euros en monedes, presumptament fruit dels últims robatoris comesos. Els agents han assaltat l'embarcació i detingut als altres cinc membres del grup. A més han arrestat a Eivissa a altres dues persones relacionades amb l'organització i registrat cinc pisos i locals en els quals s'han confiscat de 150.000 euros, eines usades per cometre els robatoris, vestuari, útils d'emmascarament i substancia estupefaent.

Durant el registre de l'empresa es van trobar 2 projectils d'artilleria de la Guerra Civil espanyola dels quals es van fer càrrec especialistes TEDAX de la Guàrdia Civil per a la seva anàlisi i destrucció.