La Guàrdia Civil deté a 8 persones per delictes d'intrusisme professional i maltracte animal a cavalls de carreres a Mallorca

Un guàrdia civil durant l'operació

16/04/2015

A 'l'Operació CABRIOL' també s'han confiscat nombrosos medicaments i útils per administrar-los / Registrades 15 quadres de cavalls en diferents punts de la Illa


La Guàrdia Civil ha detingut a 8 persones i ha imputat a una més, com a presumptes autors dels delictes de maltractament animal i intrusisme professional.

Des de feia diversos mesos es realitzaven per agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) inspeccions en diferents punts de la illa, relacionats amb la preparació de cavalls de carreres (trotones). Les recerques van descobrir que en el desenvolupament d'aquestes pràctiques, efectuades per diferents preparadors, podrien estar incorrent en els delictes de maltractament animal i intrusisme professional.

En la fase d'explotació de la 'Operació CABRIOL', el Seprona de la Guàrdia Civil de Balears, recolzat per diferents unitats del Cos, ha dut a terme registres en domicilis particulars i quadres de cavalls de les localitats de Manacor, Llucmajor, Sant Jordi (Palma), Villafranca, Felanitx, Cala Millor, Búger i en vuit quadres de l'hipòdrom de Palma. En aquests llocs els investigadors sospitaven que s'estaven subministrant diferents substàncies a cavalls de carreres, sense cap control veterinari, amb l'únic objectiu d'augmentar el rendiment de l'animal, sense tenir en compte els possibles efectes negatius en la salut del mateix.

En els registres s'ha confiscat gran quantitat de medicaments, alguns d'ells amb els envasos sense etiquetar o etiquetatges en llengua estrangera. També s'han recollit 'còctels de productes', consistents en la barreja de varis d'ells per a l'administració conjunta als animals. S'han intervingut nombroses xeringues usades, mascarillas per administrar als cavalls vapors o productes gasosos i sondes naso gàstriques per a l'administració directa a l'estomago dels equins.

Segons la recerca, un dels detinguts era el que rebia els medicaments i productes, mancant dels permisos necessaris per exercir aquesta activitat. Aquesta persona seria també l'encarregada de la distribució dels productes a les diferents quadres de cavalls que l'hi sol·licitaven. Els detinguts a excepció del que distribuïa els productes, van ser posats en llibertat després de prendre'ls declaració l'endemà de la seva detenció.

Durant els propers dies agents del Seprona realitzaran, acompanyats de veterinaris, exploracions als animals que es troben en diferents quadres propietat dels implicats, amb la finalitat de comprovar l'estat de tots els equins.

L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions.