Espanya i França signen l'actualització del Pla de Socors Binalacional del túnel del Perthús

Espanya i França signen l'actualització del Pla de Socors Binalacional del túnel del Perthús

14/03/2023

Barcelona, 14 de març de 2023.- La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i el prefecto dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, han signat aquest dimarts l'actualització del Pla de Socors Binacional (PSB) del túnel del Perthús.

Tots dos països van segellar aquest acord de seguretat sobre el pas intrafronteris ferroviari el 15 de desembre de 2010, que va ser actualitzat el 20 de juliol de 2014 i que torna a actualitzar-se en la present data.

Aquest pla té per objectiu permetre la gestió i limitar les possibles conseqüències d'una situació d'emergència en el túnel del Perthús. També preveu la realització d'exercicis operatius sobre el terreny, combinats amb exercicis de despatx (estat major), organitzats de forma alternativa per la part francesa i la part espanyola, en períodes bianuals. En aquest últim any 2022 va correspondre a la part francesa l'organització del simulacre operatiu sobre el terreny.

Per acord entre tots dos estats es va crear el Comitè de Seguiment, responsable de dissenyar el PSB, que s'ha reunit aquest mateix dimarts al matí en la Delegació del Govern i que està format en la part espanyola pel subdelegat de Girona, la directora de Protecció Civil de la Delegació del Govern, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i SEM. Per la part francesa ho componen: el prefecte de Pirineus Orientals, el director de Protectio Civil, Pompiers, Gendarmerie i SAMU. I formen part d'aquest comitè els operadors ferroviaris: LFP S.A., ADIF, RENFE, SNCF.

A l'acte de signatura de l'actualització del PSB han assistit el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon; el secretari general de la Delegació del Govern a Catalunya, Simón Pérez; la directora de Protecció Civil de la Delegació del Govern, Carmen Raposo; el director de Protectio Civil de la Prefectura dels Pirineus Orientals francesos, Luc Montoya; el cònsol general de França a l'àrea de Balears, Aragó i Catalunya, Olivier Ramadour; i el cònsol general d'Espanya en Perpignan, Marcelino Cabanas, entre uns altres.