La delegada del Govern a Catalunya modera un col·loqui per a reflexionar sobre les desigualtats existents en l'àmbit laboral per a les dones amb discapacitat

La delegada del Govern a Catalunya modera un col·loqui per a reflexionar sobre les desigualtats existents en l'àmbit laboral per a les dones amb discapacitat

07/03/2023

  •  La Delegació del Govern ha acollit aquesta tarda una taula rodona que ha permès analitzar el doble sostre de cristall
  • Les ponents han destacat els avanços legals a Espanya però exigeixen acompanyament social

Barcelona, 7 de març de 2023.- La Delegació del Govern a Catalunya ha acollit aquest dimarts la taula rodona ‘Dona i discapacitat: la doble barrera al mercat laboral' en la qual s'ha analitzat i reflexionat sobre les desigualtats existents en l'àmbit laboral per a les dones amb discapacitat.

La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay ha moderat un debat que ha comptat amb la presència del subdelegat del Govern a Barcelona, Carlos Prieto, i amb la participació de la directora de la Fundació Eurofirms, María Jordà, de la medallista paralímpica en natació Sonia Guirado i de la consultora experta en polítiques de discapacitat Pilar Díaz. Totes elles han coincidit en la importància de visibilitzar aquesta realitat a l'hora d'abordar la lluita per la igualtat de gènere.

La delegada ha iniciat l'acte destacant el compromís i responsabilitat del Govern entorn de/entorn de les polítiques d'inclusió laboral de les persones amb discapacitat, que situa a Espanya en l'avantguarda d'Europa, encara que ha subratllat que “encara queda molt per fer” i que se seguirà aprofundit perquè les millores legals vengen acompanyades de conscienciació social, alguna cosa amb el que la resta de ponents han convingut.

LA DOBLE BRETXA LABORAL

Durant el debat, les participants han explicat la seva experiència en els seus diferents àmbits, com el cas de Guirado, guanyadora de tres medalles en els Jocs Paralímpics de Barcelona'92, que va ser la primera dona amb discapacitat a aconseguir el títol de *monitora de natació a nivell nacional, però per qui no va ser fàcil aconseguir una ocupació per exercir la seva professió “fins que una persona va confiar” en ella.

Jordà ha recordat que “la bretxa laboral entre una dona amb discapacitat i un home se situa en el 31%” i ha lamentat que durant la pandèmia, “com succeeix sempre, els sectors vulnerables són els més afectats”.

Díaz ha posat l'accent que, malgrat els avanços legals, encara falta una conscienciació de la societat perquè més enllà de discriminació, en moltes ocasions es veuen sotmeses al “paternalisme de moltes persones”, com li succeeix quan imparteix classes en la UB o fins i tot quan exercia la seva funció com a Secretària d'Estat del Ministeri de Sanitat i Consum en 2018, on per anar en cadira de rodes hi havia qui li feia un petó “en el front”.

De fet, Díaz ha celebrat que s'abordi la qüestió de la doble barrera que suposa ser dona i tenir una discapacitat: “Les dones amb discapacitat també som dones. Que amb motiu del 8M puguem parlar de discapacitat ja és un èxit”, ha manifestat i ha insistit que gràcies als avanços legals des de fa no gaire s'ha impedit l'esterilització de persones amb discapacitat sense el seu consentiment.

Guirado ha relatat com al llarg de la seva vida se li ha exigit demostrar més que als altres per la seva condició de dona i per tenir una discapacitat: “Contínuament haig de demostrar que les meves capacitats estan per sobre de les meves discapacitats, que el meu físic no determinarà el que pugui o no aconseguir”, ha manifestat. “Moltes vegades, la discapacitat està més en els ulls que mira que no en la persona que la té”, ha advertit.

Jordà ha coincidit amb la resta de ponents en què Espanya és un dels països europeus més avançats a nivell legal, però ha insistit que “encara queda molt treball per fer en la societat”. “Si totes les empreses complissin amb el 2% (de persones emprades amb una discapacitat) un 42% de persones amb discapacitat més estarien treballant”, ha agregat.

DISCAPACITAT I LLENGUATGE

La delegada del Govern, ha llançat al debat la reforma de la Constitució en la qual s'està treballant per eliminar el terme ‘disminuïts' del seu article 49, la qual cosa segons el parer de Gai “atempta contra la dignitat de les persones”. Ha defensat que la reforma cerca “combatre prejudicis”, alguna cosa que han compartit totes les ponents.

“El llenguatge determina la percepció de la realitat. En cridar-nos disminuïts minusvàlids, ens disminueixen i ens menysvaloren. Som persones. ¿Amb discapacitat? Sí, però som persones”, ha defensat Guirado.

Díaz ha concretat que a ella no li agrada parlar de persones discapacitades sinó de “persones amb una discapacitat”. “Jo tinc una discapacitat, però tinc altres qualitats”.

Juntament amb Jordà, les tres ponents han expressat que hi ha tot un debat obert sobre l'ús de la llengua i, en aquest context, han remarcat que l'ús per part d'algunes administracions d'un llenguatge inclusiu diferent al que recull la llei --com l'existència de regidories de ‘diversitat funcional'--“pot generar problemes legals”. “Al cap i a la fi, la qual cosa empara la llei és la nostra discapacitat”.

L'acte també ha comptat amb la presència del secretari general de la Delegació del Govern, Simón Pérez, el general de la Guàrdia Civil, José Luis Tovar, el cap superior de Policia, Luis Fernando Pascual, el delegat de Defensa, José Luis Baró Touriño, representació del Cos Consular així com entitats i representants del Tercer Sector.

Aquest col·loqui s'emmarca en les diferents accions i activitats entorn de/entorn de la igualtat que ha programat la Delegació dins de la seva ‘Setmana Lila' per commemorar el Dia Internacional de la Dona.