Les millores aprovades pel Consell de Ministres beneficiaran a Catalunya a 1,7 milions de pensionistes i a més de mig milió d'autònoms

Les millores aprovades pel Consell de Ministres beneficiaran a Catalunya a 1,7 milions de pensionistes i a més de mig milió d'autònoms

28/12/2018


Les pensions públiques s'incrementen un 1,6% per 2019 (un 3% les mínimes i no contributives) i, a partir de 2020, es revaloritzaran sobre la base de la mitjana interanual de l'IPC dels últims 12 mesos. Els treballadors autònoms tindran més protecció social i una contribució més equilibrada al sistema de la Seguretat Social


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'augment de les pensions en un 1,6% per a l'any 2019 (un 3% per a les mínimes i les no contributives) amb el que es genera una recuperació del poder adquisitiu dels pensionistes donat que la pujada se situa 6 dècimes per sobre de la previsió de l'IPC de 2019. També s'ha aprovat la revaloració futura de les pensions a partir de 2020 segons la mitjana interanual de l'IPC de cada exercici.

Segons dades actualitzades a desembre d'aquest any, el col·lectiu de pensionistes a Catalunya que es veurà beneficiat per l'increment d'ingressos ascendeix a 1.729.262 persones (1.303.036 a Barcelona, 158.048 a Girona, 99.268 a Lleida i 168.910 a Tarragona).

Així mateix, el Consell de Ministres també ha aprovat aquest divendres un important paquet de mesures urgents en benefici dels treballadors autònoms, després de l'acord subscrit aquesta mateixa setmana amb les organitzacions representatives d'aquest col·lectiu que passarà a tenir una major protecció social i una contribució més equilibrada al sistema de la Seguretat Social. Segons les últimes dades actualitzades, el col·lectiu d'autònoms a Catalunya ascendeix a un total de 551.263 persones (396.188 a Barcelona, 62.372 a Girona, 39.061 a Lleida i 53.642 a Tarragona).

Entre altres mesures, el Reial decret aprovat estableix per als autònoms l'obligatorietat de la cobertura de totes les contingències: comuns i professionals, cessament d'activitat i formació. Així mateix, converteix en obligatòria la cobertura per cessament d'activitat i es dupliquen els períodes de durada de la prestació.

Les millores aprovades per als autònoms situen a Espanya en el selecte grup de països europeus que millor protegit té a aquest col·lectiu, en dotar-li d'una cobertura social plena i obligatòria. Altres països com Àustria, Dinamarca, Finlàndia i Suècia tenen una cobertura àmplia, si bé no arriben al mateix nivell ja que una part d'aquestes contingències es protegeix només de forma voluntària.