El Govern trasllada a les plataformes promotores de la ILP contra els denonaments a Catalunya les seves propostes per desistir del recurs al TC

El Govern trasllada a les plataformes promotores de la ILP contra els denonaments a Catalunya les seves propostes per desistir del recurs al TC

23/10/2018


Ignacio Sánchez Amor i la delegada del Govern han explicat als representants de les entitats les mesures protectores que es mantindrien amb el desistiment del recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei 24/2015. Les organitzacions han agraït la visita i el “canvi de to” al Govern.


El secretari d'Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i el director general de Règim Jurídic Autonòmic i Local del Ministeri, Tomás de la Quadra-Salcedo Janini, s'han reunit avui a Barcelona amb representants de les plataformes promotores de la Iniciativa Legislativa Popular de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica. Aquesta ILP va ser aprovada pel Parlament i recollida en la Llei 24/2015, que va ser recorreguda davant el TC pel Govern del Partit Popular.

A la reunió van acudir representants de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Observatori DESC, Grup Promotor de la Llei 24/2015, i Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Sánchez Amor ha ressaltat que la reunió ha estat “molt cordial” i que l'objectiu del Govern és “respondre a les demandes i necessitats socials en matèria d'habitatge a Catalunya”. El Govern, de fet, havia acordat amb la Generalitat que els primers desistiments a plantejar-se siguin aquells referits a lleis i mesures socials.

El secretari d'Estat ha explicat les diferents possibilitats que el Ministeri està estudiant per poder plantejar el desistiment del recurs contra la llei catalana. També ha detallat les mesures de protecció de les famílies incloses en la  llei i recorreguts pel PP, que el Govern desitjaria mantenir com a resultat de la negociació del desistiment.

Concretament, s'està estudiant la possibilitat de desistir de la impugnació de diversos articles, la qual cosa suposaria mantenir, d'acord amb la doctrina que estableix el TC, les següents mesures protectores essencials, incloses tant en la llei 24/2015 com en la  4/2016:

  • la proposta de lloguer social per part dels bancs a la persona que complint determinats requisits va a ser desnonada de la seva casa
  • l'expropiació d'ús temporal d'habitatges buits propietat de bancs o grans corporacions i cessió obligatòria d'ús dels mateixos habitatges
  • obligació de reallotjament en determinats suposats de persones o unitats familiars en risc d'exclusió residencial

El secretari d'Estat ha insistit que aquesta reunió amb les plataformes ha estat informativa, ja que l'interlocutor del Govern és “la Generalitat de Catalunya, amb qui tenim un contacte fuido i del que esperem resposta a la nostra proposta”.

“És la Generalitat”, ha recordat Sánchez Amor, “qui pot prendre els acords normatius que permetin solucionar els punts en els quals encara persisteixen riscos d'inconstitucionalitat, com per exemple el referent a l'expropiació d'ús quan existeix un procediment de deshaucio en marxa”. El TC s'ha pronunciat ja en set ocasions en contra d'aquesta mesura, que vulnera les competències de l'Estat per establir les bases de la planificació de l'activitat econòmica.

Els representants de les associacions, per la seva banda, han expressat al secretari d'Estat i a la delegada del Govern el seu agraïment per haver organitzat la reunió i ressalten el “canvi d'actitud pel que fa a l'anterior govern”. Han insistit a més en què ara és la Generalitat qui ha de “posar-se a treballar”.