Millo: “Només des de la col·laboració internacional, interadministrativa i públic-privada podrem atendre com es mereix el repte de la seguretat”

Millo: “Només des de la col·laboració internacional, interadministrativa i públic-privada podrem atendre com es mereix el repte de la seguretat”

14/06/2017

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha presidit avui en l'Auditori de Cornellà de Llobregat l'acte de celebració del Dia de la Seguretat Privada de Barcelona, en el qual s'ha fet lliurament dels esments honorífics a professionals de la Seguretat Privada que, en l'últim any, han destacat pel seu singular comportament, professionalitat i col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

El delegat del Govern ha estat acompanyat pel cap superior de Policia de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, Sebastián Trapote, el general cap de la VII Zona de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo, i pels subdelegats del Govern a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, Emilio Ablanedo, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, Inma Manso i Jordi Sierra, respectivament.

Durant l'acte, s'han lliurat 270 esments per serveis destacats, entre els quals cal destacar:

-Esment a un vigilant de seguretat que prestant servei en un gran centre comercial va auxiliar a un nounat que s'asfixiava, aconseguint salvar-li la vida practicant-li la maniobra de “Heimlich”.

-Esment a una vigilant de seguretat que prestant servei en el Metro de Barcelona va facilitar informació valuosa a la Policia, amb el que es va poder prevenir accions radicals.

-Esment a dos vigilants de seguretat que treballaven en una empresa de mercaderies. Gràcies a les seves informacions, es van detectar vuit enviaments, procedents d'un país europeu a Espanya, que contenien armes il·legals (rifles de mira telescòpica), amb destinació al mercat il·legal d'armes.

-Esment a dos vigilants de seguretat que, en els voltants de les vies de tren a Montcada i Reixac, van localitzar a un home d'avançada edat i malalt d'alzheimer, amb símptomes d'hipotèrmia, que portava dos dies desaparegut.

-Esment a dos vigilants de seguretat que, prestant servei a l'Hospital Trias i Pujol de Badalona, van intervenir en una violenta baralla entre clans, on va resultar ferida d'arma blanca una dona. Els dos vigilants van aconseguir localitzar i detenir a l'agressor.

En la seva intervenció, el delegat del Govern a Catalunya ha subratllat que “no hi ha societat de les oportunitats sense llibertat, i no hi ha llibertat sense seguretat. Per això, la seguretat no és un dret més, la seguretat és el dret pilar de tots els altres drets, el que protegeix a tots els altres, és el pilar bàsic en el qual s'assenta la convivència d'una societat”.

Ha recordat que “tots i cadascun dels drets que estan reflectits en la nostra Constitució no són possibles sense la seguretat” però, sobretot, “i això és important en un Estat Democràtic, Social i de Dret ple com és el nostre, els drets de les persones més vulnerables no són possibles sense la seguretat”.

“Ja no podem entendre la seguretat com fa un segle”, ha assenyalat el delegat del Govern, qui ha posat l'accent en el fet que “el terrorisme, la violència urbana, la violència masclista, racista o xenòfoba, el bullying, el tràfic de drogues, el crim organitzat, l'explotació o tràfic de persones, la delinqüència internacional, la ciberdelincuencia o el crim organitzat ens amenacen i ens presenten nous desafiaments”. Per això, ha sostingut, “les antigues divisions entre seguretat i llibertat, entre públic i privat s'han difuminat davant l'important repte que tenim per davant”.

La seguretat, ha dit Millo, és un dret de tots els ciutadans i un deure tots els agents, de totes les administracions. I “només des de la col·laboració internacional, interadministrativa i públic-privada podrem atendre com es mereix el repte que tenim plantejat”.

Si Espanya és avui un dels països més segurs del món és, en paraules del delegat del Govern, gràcies “a l'excel·lent capital humà de les nostres Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, d'una Guàrdia Civil i una Policia Nacional que s'han convertit en un autèntic referent a nivell internacional”. Però també, ha destacat, gràcies a uns “grans professionals” en la seguretat privada.

Es tracta d'un sector que aglutina a cent mil professionals en tota Espanya, integrat per més d'1.500 empreses, amb una facturació propera als 3.500 milions d'euros i un creixement anual proper al 3%. Aprofitant la celebració del Dia de la Seguretat Privada, el delegat del Govern ha volgut agrair a tots els professionals que l'integren la seva implicació: “Sou un motiu d'orgull per tots nosaltres; alguna cosa fareu bé quan els espanyols us valoren i us estimen”.

Enric Millo ha recordat que, amb l'aprovació de la Llei 5/2014, de Seguretat Privada, el Govern ha volgut reconèixer el paper del sector. “Aquesta llei -ha explicat- ve a donar-li a la seguretat privada el paper que es mereix a l'Espanya del segle XXI, per aprofitar totes les potencialitats del sector i dels professionals de la seguretat privada del nostre país i passar d'un principi de subordinació a un principi de complementarietat” amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Perquè, ha insistit, “sou imprescindibles quan es tracta de garantir la seguretat dels nostres ciutadans”.

Durant l'acte, l'organització va lliurar una placa de Reconeixement per la seva feina i recolçament a l'ex delegada del Govern, Llanos de Luna.