SAR els Prínceps d'Astúries presideixen la cerimònia de lliurament dels distintius "Ciutats de la Ciència i la Innovació"

SAR els Prínceps d'Astúries presideixen la cerimònia de lliurament dels distintius "Ciutats de la Ciència i la Innovació"

13/01/2011

El Ministeri de Ciència i Innovació reconeix per primera vegada l'important esforç i compromís amb la R + D + i de 30 municipis

Durant tres anys formaran part de la Xarxa Innpulso i comptaran amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R + D + i

Ses Alteses Reials els Prínceps d'Astúries acompanyats del vicepresident tercer i ministre de Política Territorial i Administració Pública, Manuel Chaves, i de la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, han presidit avui a Madrid la cerimònia de lliurament dels distintius "Ciutats de la Ciència i la Innovació ".

L'acte, que ha tingut lloc a la seu central del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), també ha comptat amb la presència dels alcaldes dels 30 municipis distingits, entre altres autoritats.

El distintiu "Ciutat de la Ciència i la Innovació" que atorga el departament que dirigeix Garmendia per primera vegada reconeix l'important esforç i compromís que han vingut exercint els ajuntaments amb la R + D + I i la seva contribució des de l'esfera local al canvi de model productiu.

Aquest distintiu reconeix a un total de 30 municipis diferenciats en tres categories segons el seu nombre d'habitants (menys de 20.000, de 20.001 a 100.000 i més de 100.000). Cadascuna de les categories premia 10 municipis.

La distinció s'obté per un període de tres anys, que es renovarà o no en funció de les actuacions de les ciutats en aquest període. Durant el mateix, comptaran amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R + D + i en passar a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa INNPULSO). Amb aquesta iniciativa s'ofereix una oportunitat única per reforçar i fomentar la ciència i la innovació espanyola actuant des de l'àmbit local.

En aquesta primera edició, s'ha concedit la distinció "Ciutat de la Ciència i la Innovació" a aquells ajuntaments que han demostrat un major compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat. L'avaluació dels candidats ha comptat també amb la col.laboració del Ministeri d'Administracions Públiques.

Les inversions realitzades pels ajuntaments en matèria d'R + D + i amb càrrec a aquest Fons gestionat pel Ministeri de Política Territorial van arribar als 916 milions d'euros distribuïts en un total de més de 7.650 projectes (30,1% del total de projectes ).

Llistat de guanyadores

S'han seleccionat 10 ajuntaments de cadascuna de les tres categories existents per reconèixer l'esforç innovador:

Ayuntamientos hasta 20.000 habitantes

 

Canarias Santa Cruz de Tenerife Buenavista del Norte
Castilla- La Mancha Ciudad Real La Solana
Castilla y León Salamanca Béjar
Castilla y León Salamanca Palaciosrubios
Cataluña Barcelona Vilanova del Camí
Galicia A Coruña Boiro
Madrid Madrid Colmenarejo
País Vasco Vizcaya Ermua
Valencia Alicante Benilloba
Valencia Alicante Gata de Gorgos

 

Ayuntamientos de 20.001 a 100.000 habitantes

 

Comunidad Autónoma Provincia Localidad
Asturias Asturias Avilés
Cataluña Barcelona Cerdanyola del Vallès
Cataluña Barcelona Manresa
Cataluña Barcelona Sant Boi de Llobregat
Cataluña Barcelona Viladecans
Extremadura Cáceres Cáceres
Extremadura Badajoz Almendralejo
Madrid Madrid Rivas Vaciamadrid
Madrid Madrid Tres Cantos
País Vasco Guipúzcoa Eibar

 

Ayuntamientos de más de 100.000 habitantes

 

Comunidad Autónoma Provincia Localidad
Andalucía Sevilla Dos Hermanas
Asturias Asturias Gijón
Cantabria Cantabria Santander
Castilla y León Valladolid Valladolid
Cataluña Barcelona Barcelona
Cataluña Barcelona Mataró
Cataluña Barcelona Terrassa
La Rioja La Rioja Logroño
País Vasco Guipúzcoa San Sebastián
Valencia Valencia Valencia

 

Els projectes d'innovació que s'han considerat abasten parcs empresarials, parcs científics i tecnològics, centres de coneixement i vivers d'empresa, així com els destinats a millorar l'economia verda, a promoure la innovació en l'economia de la salut i assistencial, la modernització de l'administració municipal, els centres de cultura i divulgació científica-tecnològica, etc.

Xarxa de "Ciutats de la Ciència i la Innovació" (xarxa INNPULSO)

Els ajuntaments que han estat guardonats amb aquest distintiu passen a formar part de la "Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació" (xarxa INNPULSO),-segons l'acordat el passat dia 8 d'octubre en Consell de Ministres-, on es potenciarà la relació entre els ajuntaments i la realització de projectes de col.laboració.

Es tracta d'una xarxa permanent, amb vocació de créixer, i que demostra que el canvi de model ja ha començat, i els ajuntaments jugaran un paper decisiu en ell.

Formar part d'aquesta xarxa comporta una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R + D + I i de desenvolupament local:

- Autorització per a l'ús de la distinció en la comunicació i promoció de la ciutat, tant a nivell nacional i internacional.

- Foment i impuls de projectes col.laboratius entre els municipis que s'integren en la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.

- Integració de la Xarxa com a entitat de referència dins del Grup de treball MICINN-MITYC sobre turisme científic.

- Promoció internacional de les Ciutats de la Ciència i la Innovació en esdeveniments internacionals relacionats amb R + D + I i el desenvolupament basat en el coneixement.

- Consideració preferent d'aquestes ciutats per a la ubicació d'instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal, així com per ubicar nodes de la xarxa del MICINN de Punts d'Informació sobre R + D + i, (xarxa PIDI).

- Priorització d'aquestes ciutats com a llocs preferents per a organitzar les reunions del departament amb les comunitats autònomes i altres agents del sistema d'R + D, i també per a la celebració de congressos i seminaris dels seus organismes públics de recerca.