Precisions del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí en relació amb la reserva marina Masia Blanca

07/08/2009

La Secretària General del Mar, del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí vol precisar, en relació amb les informacions aparegudes durant els últims dies sobre la reserva marina Masia Blanca, la titularitat  de la qual correspon en exclusiva a l'Administració central de l'Estat, les següents qüestions:

• L'acord assolit el passat 7 de maig en la reunió de la Comissió de Seguiment de la citada reserva va ser el d'“obrir un debat i un període de reflexió abans de prendre una decisió sobre la permanència de la reserva marina i l'inici de les obres” de l'ampliació del port de Comarruga.

• El MARM considera que l'Ajuntament d'el Vendrell ha trencat aquest compromís en crear una alarma social innecessària sobre la situació d'aquesta reserva. Així mateix, el MARM considera totalment faltes de veracitat les afirmacions procedents de fonts municipals i d'altres instàncies que relacionen la posició del Ministeri sobre la reserva amb el cost que suposa el seu manteniment per a la Secretaria General del Mar, cost que sufraga integramente des de fa deu llargs anys.

• La Secretaria General del Mar manté el seu compromís d'estudiar l'impacte que pugui tenir sobre la reserva marina de Masia Blanca l'ampliació de les obres del port de Comarruga. Recorda que l'objectiu d'una reserva marina és la protecció dels fons marins, de les espècies i dels seus recursos. I reitera que qualsevol decisió sobre el futur de la reserva marina ha d'estar fonamentada científicament i ser fruit d'un debat tècnic i científic en un clima de serenitat, de normalitat i de confiança entre les parts implicades.

• Donades les circumstàncies, en què les observacions, comentaris i al·lusions sobre la posició del Ministeri en relació amb la reserva, han estat traslladades als mitjans de comunicació i han generat una confusió i alarma totalment injustificada, el MARM considera convenient ajornar sine die la reunió de la Comissió de Seguiment previst per al mes de setembre, a l'espera de que les parts implicades respectin els acords assolits el 7 de maig i estiguin disposades a col·laborar amb lleialtat en el debat sobre la viabilitat de la reserva marina de Masia Blanca.