El Programa “Empleaverde”, del MARM, financia amb 1,3 M d’euros tres projectes a Catalunya que combinen promoció de treball i medi ambient

17/10/2008

El Consell de Ministres ha estudiat aquest divendres la implementació del Programa “Empleaverde”, que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí està duent a terme mitjançant la Fundació Biodiversitat, com a gestor del fons social europeu en el “Programa Operatiu Adaptabilitat i Treball 2007-2013”. L’objectiu del Programa és desenvolupar projectes dirigits a la millora del treball i el medi ambient.

Les 32 actuacions contemplades l’any 2008 compten amb un finançament de 14.870.837,51 euros i es desenvolupen a 14 Comunitats Autònomes, tot i que la dotació total és de 44,1 milions d’euros, dels quals el Fons Social Europeu cofinança entre el 50% i el 80% dels projectes. Els adjudicataris dels mateixos són els sectors professional i sindical, fundacions, ONG i associacions, així com el sector acadèmic i organismes de l’administració pública.

A Catalunya s’estan duent a terme tres projectes, desenvolupats pel Consell Comarcal de la Selva, amb un import concedit de 410.501 euros; el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb 450.152,66 euros  i l’Associació Vida Sana, amb 482.740 euros, cosa que supone un finançament total de 1,3 milions d’euros d’aquest Programa.

El Programa “Empleaverde” s’ha marcat com a metes pel període 2007-2013 donar suport a més de 50.000 persones i fomentar la creació de 1.000 empreses en el sector ambiental. Entre els projectes de 2008, les entitats beneficiades pertanyen a 14 comunitats autònomes: 5 de elles són de Galícia, 4 de Castella i Lleó, 4 de la Comunitat Valenciana, 4 de Madrid, 3 d’Andalusia, 3 de Catalunya, 2 d’Extremadura, i 1 de las comunitats autònomes d’Astúries, Castella-La Manxa, Illes Balears, Illes Canàries, Navarra, País Basc i La Rioja.

Els projectes es dirigeixen a diferents sectors econòmics: 4 al sector agrícola (producció i transformació), 3 al sector ramader i als pastors, 3 al sector forestal, 1 al pesquer, 3 al sector energètic, 2 al sector logístic i 8 al sector ambiental. Així mateix, 8 projectes incidiran en el desenvolupament rural i en espais protegits i reserves de biosfera.

Els projectes dirigits al sector ramader i els pastors busquen impulsar  bones pràctiques ramaderes – com a Aralar i Aizkorri al País Basc - o potenciar i dignificar la professió del pastor a Extremadura. En el sector agrari els projectes se centren en promocionar l’agricultura ecològica en diferents comunitats autònomes o en el desenvolupament de la truficultura en zones rurals despoblades castellano- manxegues. També, es dóna suport al sector de la aqüicultura a Galícia per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat.

El sector energètic també està representat a “Empleaverde” amb projectes centrats en l’estalvi energètic, el desenvolupament de les energies renovables i la biomasa a Comunitats Autònomes com Catalunya i Castella i Lleó.

Els objectius de les iniciatives seleccionades són promocionar i mejorar el treball; augmentar les competències i la qualificació dels treballadors; fomentar la creació i modernització d’empreses; adaptar les activitats econòmiques a la normativa ambiental, i impulsar la sostenibilitat en les activitats econòmiques.