El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí desmantellarà un edifici situat en Domini Públic Marítim-Terrestre a la urbanització Santa Maria de Llorell, a Tossa de Mar (Girona)

13/10/2008

El passat Consell de Ministres del 4 de maig de 2007 va declarar la utilitat pública de l’adquisició dels terrenys i de l’immoble a la urbanització Santa Maria de Llorell, a Tossa de Mar (Girona), per a la seva incorporació al Domini Públic Marítim-Terrestre. Demà dia 14, la Demarcació de Costes de Girona procedirà al desmantellament i posterior demolició de l’immoble i recuperarà la zona al seu estat original. Les actuacions previstes tenen un pressupost de 90.000 euros.

En un extrem d’aquesta urbanització i limitant amb la platja se situa aquesta edificació que es troba inacabada i que es composa de tres plantes, que causa un gran impacte paisatgístic i visual donada la seva proximitat al mar i les petites dimensions de la platja. La finca, a més, afecta a la circulació de trànsit.

La demolició s’executarà en dues fases: a la primera es retiraran els vidres i les instal•lacions menors, i a la segona es procedirà a la trituració i desenrunament de l’estructura de formigó i acer mitjançant maquinària proveïda d’un mecanisme d’aixafada per pressió hidràulica col•locat a l’extrem d’una ploma. Totes les operacions es realitzaran respectant rigorosament la normativa vigent. Està prevista una partida per a la restauració ambiental de la zona una vegada realitzada la demolició.
Aquest edifici es troba situat a una parcel•la que té una extensió de 1.905 metres quadrats i l’edificació té una superfície per planta d’uns 600 metres quadrats, tres plantes, pilars de formigó armat, forjats reticulars i soterranis amb murs de contenció.

La urbanització limita amb l’espai natural Massís de Cadiretes, inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya i a la Xarxa Natura 2000, i amb la platja de Llorell per l’extrem sud. Per tot això, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí considera necessària la seva demolició i la seva incorporació al domini públic, per a garantir la conservació d’aquests espais natural i garantir el seu ús públic, impedint que en el futur es produeixi un desenvolupament urbanístic que provoqui una degradació i usos no sostenibles.

Aquestes actuacions formen part de la política del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, per a recuperar el litoral espanyol col•laborant amb les comunitats autònomes i els ajuntaments de les zones afectades i portant a termini les actuacions necessàries per a la millora de la franja litoral respectant les característiques mediambientals i paisatgístiques de cada zona i facilitant l’ús a tots els ciutadans.