L'ambaixadora de Bolívia a Espanya agraeix al Govern el tracte que han rebut els 69 bolivians que van viatjar amb visat no vàlid

L'ambaixadora de Bolívia a Espanya agraeix al Govern el tracte que han rebut els 69 bolivians que van viatjar amb visat no vàlid

11/04/2024

  • Nardi Suxo demana al delegat del Govern a Catalunya traslladar l'agraïment del seu país a Policia Nacional i Guàrdia Civil
  • Atapeït reafirma la bona col·laboració entre tots dos països i agraeix la labor i la “humanitat” dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat
  • El Govern Bolivià constata que els seus 69 conciutadans han tingut accés a l'assessoria jurídica i que s'ha respectat el degut procés i els seus drets



Barcelona, 11 d'abril de 2024.- El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha mantingut una reunió aquest dijous amb l'ambaixadora de l'Estat Plurinacional de Bolívia a Espanya, Nardi Suxo, per a abordar la situació dels 69 passatgers bolivians que van arribar al port de Barcelona en un creuer de MSC sense un visat valgut i que han estat retornats aquest dijous al seu país. La visita de l'ambaixadora a la Delegació respon a la instrucció de la ministra de Relacions Exteriors de Bolívia, Celinda Fada Lunda.

L'ambaixadora ha volgut agrair al delegat la labor realitzada pel Govern d'Espanya, que en el compliment de la llei ha retornat a 65 d'ells al seu país. “Els 69 conciutadans han coincidit que han estat molt ben tractats. Ho han dit tots i jo li ho vull posar en valor”, ha expressat Suxo al delegat que ha correspost amb un altre agraïment per la bona sintonia entre tots dos estats a l'hora d'abordar un cas “d'especial sensibilitat”.

Nardi ha assegurat que aquestes persones viatjaven enganyades per màfies entenent que el seu visat era vàlid i ha incidit en què aquest és “un fet aïllat”. “Els bolivians i bolivianes són molt respectuosos amb la normativa del país en el qual estan”, ha assegurat l'ambaixadora i Prieto li ha respost que el Govern d'Espanya és molt conscient d'això i que els llaços que uneixen aquests països també es reforcen a l'hora d'abordar aquestes situacions.

El delegat ha insistit que el Govern d'Espanya “sempre compleix la llei” i ha destacat que al seu torn “treballa amb la màxima consideració cap a aquestes persones que arriben des d'altres països, perquè és coneixedor de les seves dificultats”. Tots dos s'han conjurat en la lluita de les màfies que s'aprofiten de persones vulnerables i han subratllat la necessitat de fer pedagogia als països d'origen perquè no es repeteixin situacions com l'ocorreguda a Barcelona.

Prieto ha defensat el treball conjunt que ha realitzat tots dos govern i juntament amb Suxo s'han compromès a “continuar treballant de la mà perquè la migració es realitzi de forma regulada i legal”, una determinació que ha quedat palesa en el tracte per totes dues administracions d'aquest cas.

L'ambaixadora ha demanat al delegat traslladar l'agraïment del seu país també a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil pel tracte i la professionalitat que han tendit envers els seus conciutadans, alguna cosa que Prieto ha assegurat que traslladarà ja que els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat “sempre compleixen amb el seu deure de manera excel·lent”.

Tots dos han destacat la situació dels quatre membres d'una família que s'han quedat: es tracta de tres germans --dos menors d'edat i una major d'edat amb una filla de poca edat-- els pares de la qual resideixen a Girona i el pare té nacionalitat espanyola. El delegat ha destacat que complien els requisits i que no se'ls ha denegat l'entrada a Espanya per motius “humanitaris”

Delegat i ambaixadora han coincidit també en la bona coordinació amb la companyia que s'ha responsabilitzat dels passatgers i que, malgrat tenir l'obligació de traslladar-los a l'origen des d'on van sortir (el Brasil) han decidit portar-los a Bolívia.

EL CÒNSOL

En la reunió, també ha participat el cònsol general de Bolívia a Barcelona, Martín Barzuco, del qual el delegat ha destacat la “excel·lent labor” realitzada a Barcelona i, especialment, amb els 69 passatgers.

El cònsol ha afirmat que “els canals de comunicació amb la delegació i amb els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat han funcionat excel·lentment”. “Hem constatat que els nostres conciutadans han tingut accés a l'assessoria jurídica i que s'ha respectat el degut procés i els seus drets i el tracte rebut ha estat excel·lent”, ha acabat.