Raquel Sánchez signa dos acords amb Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona per a rehabilitar 1.823 habitatges

Raquel Sánchez signa dos acords amb Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona per a rehabilitar 1.823 habitatges

10/02/2023

  • El Ministeri aporta més de 15,8 milions d'euros dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per finançar les actuacions, la qual cosa suposa més del 60% de la inversió total, que ascendeix a gairebé 24,8 milions d'euros.
  • Aquesta iniciativa permetrà la recuperació econòmica i social de 28 entorns residencials de diferents municipis i polígons públics de la Corona Metropolitana de Barcelona.
  • La ministra ha destacat que gràcies a la cogovernança ja s'han mobilitzat el 43% dels 830 milions d'euros dels fons europeus destinats a Catalunya per a la rehabilitació d'edificis públics, habitatges i barris.
  • La titular de Mitma ha assenyalat que tres de cada quatre euros que la Generalitat va destinar a polítiques d'habitatge en 2022 procedeixen de fons estatals. “Entre tots hem d'aportar les solucions que ens reclama la ciutadania”, ha posat en relleu

Madrid, 10 de febrer de 2023 (Mitma).
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha signat dos acords amb la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Consorci de l'Habitatge del AMB (Consorci Metropolità de l'Habitatge) per rehabilitar 1.823 habitatges repartits en 28 entorns residencials de diferents municipis i polígons públics de la Corona Metropolitana de Barcelona. El Ministeri finançarà amb 15,8 milions d'euros dels fons europeus de recuperació NextGenerationEU les actuacions de rehabilitació, la qual cosa implica una mica més del 60% de la inversió total prevista de 24,8 milions d'euros

Treballem sense descans per garantir l'accés a un habitatge digne. En aquest cognom, “digna”, entren altres qüestions que transcendeixen les quatre parets d'una llar: l'escala de veïns, la vorera, el parc, els serveis públics pròxims… En definitiva, el barri en si mateix és una part inseparable de la nostra preocupació pel dret a l'habitatge digne. Hem de proveir sostre, rehabilitar els nostres edificis i cuidar els nostres barris”, ha assegurat la ministra durant l'acte de la signatura dels acords emmarcats en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Unos acuerdos que también han sido rubricados por el secretario general de Agenda Urbana y Vivienda, David Lucas; la secretaria d´Habitatge de la Generalitat de Cataluña, Marina Berasategui Canals; el vicepresidente ejecutivo de AMB, Antonio Balmón, y el director general del Consorcio de la Vivienda del AMB, José Antonio Artímez.

En la seva intervenció, Raquel Sánchez ha emfatitzat el bon enteniment que existeix a nivell interadministratiu amb Catalunya. Clau perquè avui dia s'hagi mobilitzat el 43% dels 830 milions d'euros que els fons europeus destinaran a rehabilitar edificis públics, habitatges i barris catalans. “La majoria d'aquests fons s'han transferits a ajuntaments i la Generalitat perquè, tal com repetim des que va néixer el Pla de Recuperació, la cogovernança és clau per a l'èxit d'aquests fons”, ha destacat.

“En un futur proper signarem amb la Generalitat un tercer acord d'aquesta línia de rehabilitació a nivell de barri. Símptoma del treball constant i fluid que mantenim amb la Generalitat, i amb resta d'administracions locals i autonòmiques, per aconseguir que els Fons NextGenerationEU arribin a tots els racons del país”, ha explicat Raquel Sánchez.

La ministra, que ha posat en relleu els esforços de l'Executiu per aprovar la primera Llei pel Dret a l'Habitatge, també ha recordat la importància d'ampliar el parc d'habitatge públic i millorar habitabilitat i sostenibilitat del ja existent per contribuir així a garantir un dret bàsic dels ciutadans: viure dignament. “Ens fixem com a Govern l'objectiu de posar a disposició un parc de fins a 100.000 habitatges en lloguer social i ho estem aconseguint. Només a Catalunya des de 2018 hem impulsat la construcció 1.148 llars a través del Pla Estatal d'Habitatge, hem signat acords amb l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana i l'Arc Metropolità per construir altres 6.300 habitatges públics finançats per l'Estat. I gràcies al Pla de Recuperació, a Catalunya es construiran al voltant de 3.200 habitatges públics per a lloguer social o assequible”, ha enumerat.

Actuacions concretes
Els dos acords subscrits garantir el finançament de projectes encaminats a la recuperació econòmica i social de diferents entorns urbans. Intervencions entre les quals es troben la renovació de l'enllumenat exterior, la peatonalització i eixamplament de carrers, la construcció i rehabilitació de parcs i d'espais de biodiversitat o la promoció d'instal·lacions energètiques comunitàries com la calefacció urbana, entre moltes altres.

  1. Corona Metropolitana de Barcelona. Fase I. En este acuerdo se incluyen las actuaciones en el entorno residencial de rehabilitación programada que afectarán a 27 municipios: Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera del Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L´Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, El Papiol, El Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles de Llobregat y Viladecans. 
    En suma, en totes aquestes localitats està prevista la rehabilitació d'unes 1.691 habitatges (totes de titularitat privada) per a una primera fase d'actuacions, amb una aportació prevista per part de Mitma de 14,6 milions d'euros dels fons europeus.
  2. Polígonos de origen público de la Corona Metropolitana de Barcelona. Fase I. Las actuaciones recogidas en este acuerdo afectarán a siete municipios: Badia del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, L´Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Adrià de Besòs y El Prat de Llobregat.
    En aquest cas, s'actuarà sobre unes 132 habitatges en una primera fase. L'aportació de Mitma recollida en aquest acord és d'1,2 milions d'euros.

Per a totes les actuacions anteriorment esmentades, el Consorci Metropolità de l'Habitatge (CMH) actuarà com a oficina de rehabilitació i, amb caràcter general, les ajudes a les comunitats de propietaris es concediran sota un procediment de concurrència no competitiva, per ordre de recepció de la documentació correcta i completa per a la sol·licitud de les ajudes, prèvia convocatòria del CMH.

Així mateix, en determinades zones dins la Corona Metropolitana de Barcelona, segons el Pla Metropolità de Rehabilitació d'Habitatges, s'aprovaran procediments de concessió directa d'ajudes en tractar-se d'intervencions en àrees molt vulnerables que justifiquen el perfil social de les obres. En aquests casos, el CMH actuarà en qualitat d'òrgan gestor.

La ministra ha acabat el seu discurs posant l'accent en el compromís de Mitma amb l'habitatge a Catalunya, on es van destinar 427 milions d'euros entre 2018 i 2021 vinculats al Pla Estatal d'Habitatge. Xifra que en 2022 es va elevar fins als 480 milions. “Gràcies a això la Generalitat ha pogut multiplicar els seus recursos i actuacions. Tres de cada quatre euros que va dedicar en 2022 a polítiques d'habitatge provenen de fons estatals, perquè entre tots hem d'aportar les solucions que ens reclama la ciutadania”, ha conclòs.