El Govern adjudica més de 9,8 milions d'euros a Catalunya per a impulsar 9 projectes de modernització de mercats municipals

El Govern adjudica més de 9,8 milions d'euros a Catalunya per a impulsar 9 projectes de modernització de mercats municipals

31/01/2023

  • Catalunya rebrà més de 7,4 milions d'euros per a la modernització de cinc mercats urbans sostenibles; més d'1,3 milions per a tres mercats rurals sostenibles i més d'un milió d'euros per a l'impuls d'una zona d'afluència turística.
  • L'Executiu distribuirà un total de 104,52 milions d'euros a 119 projectes, que rebran ajudes dels fons Next Generation EU, dirigides a millorar la competitivitat de l'activitat comercial.
  • Aquestes línies formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que contempla una dotació total de 415 milions d'euros per recolzar al comerç entre 2021 i 2023.

 

31 de gener de 2023 – El Govern, a través del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme (Mincotur), ha publicat la proposta de resolució definitiva de la convocatòria 2022 d'ajudes al sector comercial, que adjudica 9.854.068,8 euros a Catalunya per a l'impuls de 9 projectes de modernització de mercats municipals, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En concret, Catalunya rebrà fons en tres línies d'ajuda: 7.452.364,8 euros per a la modernització de cinc mercats urbans sostenibles; 1.317.948,8 euros per a tres mercats rurals sostenibles i 1.083.755,2 euros per a l'impuls d'una zona d'afluència turística. En aquest enllaç  es poden consultar els projectes beneficiaris de les ajudes.

En total, 119 projectes de totes les comunitats autònomes rebran 104,52 milions d'euros, conformement als fons Next Generation EU, que contemplen una dotació global de 415 milions d'euros entre els anys 2021 a 2023 per afavorir i impulsar la competitivitat del petit comerç.

“Aconseguir dos objectius primordials en l'agenda del Govern: recolzar la recuperació del sector comercial, compost especialment per pimes i autònoms, potenciant la seva transformació digital i sostenible. I, d'altra banda, reforçar el teixit en les @pequeño i mitges poblacions i a les zones turístiques, que és un element clau per assentar població, afavorir el seu desenvolupament i vertebració territorial”, ha destacat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

“Volem que aquestes actuacions incideixin directament en benefici de la població, lluitant contra el repte demogràfic i generant oportunitats d'ocupació. Hem d'aprofitar l'oportunitat que ens ofereixen els fons del pla de Recuperació per potenciar i transformar la nostra xarxa comercial, que és única i forma part de la identitat de les nostres ciutats i pobles”, ha afegit la ministra.

Línies d'ajuda al sector comercial

Les actuacions aprovades es distribueixen en tres línies previstes per ajudar a la transformació i modernització del petit comerç, dins del Pla de competitivitat i modernització del sector turístic (Component 14) i d'Impuls a la pime (Component 13) del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

  • Ajudes a mercats urbans sostenibles: 52 projectes beneficiaris per un import de 60,23 milions d'euros. Persegueix finançar plans i projectes de contingut tecnològic, innovador i de sostenibilitat, així com de millora d'equipaments, dirigits al sector comercial que estigui situat en la seva demarcació.
  • Ajudes a zones d'afluència turística: 24 projectes beneficiaris per un import de 29,26 milions d'euros. Es dirigeix específicament a recolzar aquells establiments comercials localitzats en zones turístiques i millorar l'experiència de compra dels visitants.
  • Ajudes a mercats rurals sostenibles: 43 projectes beneficiaris per import de 15 milions d'euros. Destinades a recolzar la implementació, modernització i foment de l'activitat comercial en zones rurals (localitats de menys de 5.000 habitants), millorant la competitivitat, sostenibilitat i diversificació de l'economia rural.

Alta participació en 2022 i nova convocatòria en 2023

Els concursos convocats en 2022 amb càrrec a les línies de suport al sector comercial han comptat amb una alta participació, tal com posa de manifest l'elevat nombre de sol·licituds rebudes: 280 sol·licituds en la línia d'ajudes a mercats urbans sostenibles, 188 en ajudes a mercats rurals sostenibles i 131 en ajudes a zones d'afluència turística.

Aquesta mateixa tarda es reunirà la Taula de Directors Generals de Comerç de les Comunitats Autònomes, on s'abordaran les novetats entorn de/entorn de les bases per a la nova convocatòria de 2023 sobre les tres línies d'ajuda per millorar la competitivitat del sector comercial.