Hisenda paga 10.280 milions d'euros a les Comunitats Autònomes al gener en concepte de lliuraments a compte, un 11% més que en 2022

Hisenda paga 10.280 milions d'euros a les Comunitats Autònomes al gener en concepte de lliuraments a compte, un 11% més que en 2022

30/01/2023

  • En total, els territoris ingressaran en 2023 més de 123.000 milions d'euros pels lliuraments a compte en aplicació del sistema de finançament autonòmic.
  • El Govern mostra el seu compromís amb la suficiència financera de tots els territoris, perquè puguin prestar amb qualitat excel·lent els serveis públics de l'Estat del Benestar, que es troben dins de les seves competències.


30 de gener de 2023.- El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha lliurat un total de 10.280 milions d'euros a les Comunitats Autònomes de règim comú i a les Ciutats amb Estatut d'Autonomia durant el mes de gener en concepte de lliuraments a compte del sistema de finançament autonòmic, enfront dels 9.273 milions d'euros del mateix període de l'any 2022. Això suposa 1.007 milions addicionals al gener, un increment del 11%. Les comunitats autònomes rebran aquest any les majors lliuraments a compte de la seva història.

El pagament dels lliuraments a compte s'efectua mensualment, a través de dos ingressos a les Comunitats Autònomes de règim comú i Ciutats de Ceuta i Melilla: un al principi del mes i un altre al final.

D'aquesta manera, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública dona compliment al sistema de finançament autonòmic, que opera mitjançant uns lliuraments a compte dels recursos tributaris que s'estima s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que els correspon de l'IVA i Impostos Especials i que l'Estat central avança. A aquestes xifres, fruit de l'estimació d'ingressos fiscals en funció de les previsions econòmiques incloses als Pressupostos Generals de l'Estat de 2023, se sumen les lliuraments a compte del Fons de Suficiència Global i de la transferència del Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals.

La millora dels lliuraments a compte que contemplen els PGE d'aquest any dona mostra del compromís del Govern amb tots els territoris, amb l'objectiu que puguin prestar amb una qualitat excel·lent els serveis públics de l'Estat del Benestar que es troben en l'esfera de les seves competències.

En total, l'any 2023, les Comunitats Autònomes de règim comú i Ciutats de Ceuta i Melilla ingressaran 123.356 milions d'euros en concepte de lliuramentsa compte, xifra que supera en més de 12.000 milions d'euros a la quantia que van rebre en 2022 per aquest concepte.