Catalunya ha rebut 6.496,9 milions d'euros dels Fons Europeus

Catalunya ha rebut 6.496,9 milions d'euros dels Fons Europeus

13/01/2023

  • El Govern ha destinat a Rodalies 1.012 milions d'euros en més de 250 actuacions
  • S'han expedit ja 295.925 abonaments gratuïts per viatjar de l'1 de gener al 30 d'abril en els serveis de *Rodalies
  • Defensa les mesures del Govern contra la violència de gènere davant un repunt de casos “inacceptable”

Barcelona, 13 de gener de 2023.- La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha presentat aquest divendres l'informe Complint a Catalunya de rendició de comptes del segon semestre de l'any, que segons el parer de la delegada respon a la voluntat de l'Executiu central de “donar resposta a les restes als quals s'enfronta el país en uns moments d'incertesa global”.

La delegada del Govern ha destacat la inversió que s'ha realitzat a Catalunya en el passat curs quant als Fons Europeus Next Generation es refereix. En aquest capítol s'ha destinat a Catalunya 6.496,9 milions d'euros. D'aquests, 4791 corresponen al desenvolupament del mecanisme de Recuperació i Resiliència en els àmbits d'habitatge, mobilitat sostenible, promoció de renovables, restauració d'ecosistemes, renovació d'edificis públics, educació i FP, inclusió i serveis socials: d'aquests, 1.888 han estat executats directament per l'Estat i 2.903 són de gestió autonòmica. I d'aquests 6.496,9, 1.705,9 milions s'han assignat en fons REACT-EU.

IMPULS ECONÒMIC

En un altre capítol, Catalunya ha rebut 20.931,8 milions d'euros en concepte d'@entrega a compte fins a desembre de 2022; i 13.264,7 milions d'euros del repartit anual dels mecanismes extraordinaris de liquidació per enfortir l'estat de benestar. 2,8 corresponents als Fons de Finançament per a Entitats Locals i la resta d'han anat als Fons de Finançament a Comunitats Autònomes.

El Govern d'Espanya ha destinat 82,8 milions d'euros per a l'engegada de la convocatòria extraordinària del programa de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinació 2022 i, addicionalment, s'han desenvolupat els Planes de Sostenibilitat Turística de Tossa de Mar, Mont-roig del Camp i Deltebre, de la convocatòria ordinària.

COHESIÓ SOCIAL

La delegada ha posat en valor les mesures impulsades pel Govern de Pedro Sánchez per donar resposta als temps convulsos fruit de les conseqüències de la “guerra injusta que va decidir iniciar Putin contra Ucraïna i que implicar a tota la UE”.

En aquest sentit, ha recordat que dins dels paquets de mesures urgents desplegats s'ha mantingut l'augment del 15% de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) sobre els beneficiaris: així, 133.124 persones han rebut el IMV: 71.742 adults i 61.382 menors.

En la voluntat d'avançar en igualtat drets, el Govern ha destinat a Catalunya  50 milions d'euros del Pla Estatal d'Habitatge 2022-2025 en subvencions per a ajudes en llogar de col·lectius vulnerables i a incrementar el parc públic d'habitatge; 80,8 per a la construcció d'habitatge social de lloguer assequible i 29 milions d'euros més que s'inclouen en el Bona Lloguer Jove.

També s'han acordat 500,8 milions d'euros en polítiques de cures, a més dels 29,4 milions que han anat destinats per desenvolupar el Pla d'acció Primària i Comunitària 2022-2023.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

“Abans d'entrar a abordar les polítiques del Govern per lluitar contra la violència de gènere, vull detenir-me per deixar clar que la situació és insostenible. El repunt de casos al que estem assistint és inacceptable. El Govern és conscient i per això/per això treballa de forma *incasable per acabar amb aquesta xacra”, ha dit la delegada que ha retret a aquelles formacions polítiques que “encara avui neguen l'existència d'aquestes violències contra les dones”.

Així, ha posat en valor que el Govern ha destinat 22.8 milions d'euros a la lluita contra la violència de gènere: 13 transferits a la Generalitat en virtut del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i 4,5 transferits als municipis; 4 per al Pla Espanya Protegeix i 1,3 per a programes d'assistència social a les víctimes i atenció a menors.

TRANSICIÓ *ECOLOGÍCA

Un altre dels pilars en els quals aquest Executiu assenta la seva obra de Govern és la Transició Ecològica. En aquest sentit, ha assignat 20,8 milions d'euros per millorar la gestió dels residus municipals i facilitar la implementació del Pla de Suport a l'aplicació de la normativa de residus, del Programa de Millora de Gestió de Residus Municipals i del PIMA Economia Circular en 2022, especialment referent a la gestió de residus d'envasos.

A través de l'IDAE, s'han destinat 9,2 milions d'euros per al finançament de projectes de generació tèrmica i elèctrica amb fonts renovables.

En el 2022, 69,4 milions d'euros s'han invertit a projectes locals dins del Pla d'ajudes per a projectes singulars d'energia neta en municipis de Repte Demogràfic.

A més, s'han destinat 115 milions d'euros addicionals en ajudes per a l'execució de diversos programes d'incentius lligats a l'autoconsum i a l'emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial.

CIÈNCIA

Quant al sector científic, un any més, es demostra el compromís del Govern en el Barcelona Supercomputing Center, invertint 52 milions d'euros en el Marenostrum 5, un dels supercomputadores més avançats d'Europa.

A més, el compromís del Govern és clar en la potenciació de l'ús de les llengües cooficials en l'àmbit tecnològic, per això/per això, en el marc del PERTE Nova Economia de la Llengua, el Barcelona Superomputing Center ha rebut una subvenció de 3 milions d'euros del total dels 7,5 milions per crear una base sòlida de coneixement en català.

CULTURA

El Govern té un ferm compromís en el foment de la cultura, aquest any a través del Bo Cultural Jove de 400€ que ha beneficiat a 40.520 joves de Catalunya.

10,6 milions d'euros en ajudes s'han resolt en el sector cultural per a les sales d'exhibició, la indústria editorial, del foment de la cinematografia i l'audiovisual en llengües cooficials.

I, finalment, s'han pogut començar les obres de la nova Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona, amb una inversió de construcció prevista en 55 milions d'euros.

COHESIÓ TERRITORIAL

En el compromís del Govern per a l'impuls de les infraestructures catalanes, destaquem el gran impuls que s'ha donat en aquest exercici al Pla de Rodalies 2020-2025 al que s'han destinat 1.012 milions d'euros en més de 250 actuacions.

“Fa amb prou feines un mes inaugurem al costat de la ministra de Mobilitat, Raquel Sánchez, la nova estació de *Sant Andreu amb uns treballs de tres mesos que van culminar en una de les actuacions ferroviàries de major envergadura dels últims anys a Espanya, que dona un impuls fonamental al projecte de la Sagrera”, ha dit la delegada que ha destacat que aquests treballs “van cercar l'equilibri entre reduir les afectacions i ajustar al màxim els terminis”.

“El tren és una estratègia prioritària per a l'agenda urbana local, ja que contribueix a millorar la mobilitat i el desenvolupament econòmic i social de la ciutat”, ha sentenciat Gai, que ha recordat que en el pla de *Rodalies estan acabades o en execució actuacions per valor de 2.224 milions, “és a dir el 48% dels recursos de la primera fase del Pla ja estan en obres”.

També ha destacat la compra de nous trens per part de Renfe, “en una decisió del Govern per donar servei a la ciutadania anteposant-ho a la confrontació competencial”.

RESPOSTA A la GUERRA D'UCRAÏNA

Per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna, el Govern ha impulsat una sèrie de mesures que posen el focus en l'empara als col·lectius més vulnerables i a recolzar als sectors productius més afectats, garantir els subministraments i baixar els preus dels combustibles i l'electricitat.

Això es concreta que més de 738.147 persones s'han beneficiat de la gratuïtat en l'adquisició dels abonaments *multiviaje de Renfe en *Rodalies i Mitja Distància des de l'1 de setembre al 31 de desembre de 2022 i 19.492 usuaris han adquirit els abonaments de serveis ferroviaris *AVANT amb un descompte del 50%.

A més, s'ha previst prorrogar ambdues mesures en 2023. “De fet, avui puc anunciar que RENFE ha expedit ja a Catalunya 295.925 abonaments gratuïts per viatjar de l'1 de gener al 30 d'abril de l'any en curs en els serveis de Rodalies. D'ells, el 84,2% correspon a la xarxa de Barcelona i la resta als serveis regionals”.

Al seu torn,  unes  69.000 persones s'han beneficiat de l'ajuda de 200 euros per baix nivell d'ingressos i patrimoni, aprovada pel Govern per mitigar l'impacte de l'elevada inflació, havent-se abonat ja 13,8 milions d'euros a la comunitat autònoma de Catalunya, per així elevar l'escut social.

I dins d'aquest marc a sectors vulnerables s'han concedit 11,6 milions d'euros  d'ajuda addicional de 100€ pels 69.897 estudiants becaris del curs 2022-2023.

SECTOR AGRARI I RAMADER

En aquest marc, i per enfortir el nostre sistema productiu primari, el sector de l'agricultura i la ramaderia també ha estat contemplat, destinant més de 19,5 milions d'euros als nostres agricultors i ramaders.

Per a més informació: Cumpliendo2023.pdf0